Menü

Sérv típusok és kezelési módjaik

Minden sérv együttes oka a nyomás és valamely izom megnyílása vagy gyengesége; a nyomás kitolja a szervet vagy szövetet a nyíláson vagy a gyenge ponton keresztül.

Milyen tünetei vannak a sérvnek?

A sérv tünetei elsősorban attól függnek, hogy a test mely részén alakul ki, de egyik jellegzetes tünete a kitüremkedés, dudor, amely érintésre érzékeny, fájdalmas. Köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor a kitüremkedés még látványosabbá válhat.

A sérv leggyakrabban a hasban alakul ki, amikor egy hasfali gyengeség lokalizált nyílássá vagy „defektussá” alakul, amelyen keresztül a zsírszövet, illetve a hashártyával borított hasi szervek kitüremkedhetnek. A sérv részben genetikai eredetű, ezért egyes családokban gyakrabban fordul elő.

A sérv az esetek többségében a tünetek alapján diagnosztizálható. Előfordul azonban, hogy orvosi képalkotó eljárást alkalmaznak a diagnózis megerősítésére vagy az egyéb lehetséges okok kizárására.

A sérvek típusai

Lágyéksérv

A lágyéksérv a leggyakoribb típusú sérv felnőtteknél. A hernia inguinalis, ismertebb nevén lágyéksérv férfiaknál gyakoribb, de nőknél is előfordulhat.

Lágyéksérv esetén a hasi tartalom, leggyakrabban a vékonybél, illetve a cseplesz (az emberi hasüreget fedő zsírréteg) a sérven keresztül kitüremkedik, melynek köszönhetően egy dudor, vagy látható kitüremkedés jön létre.

Combsérv

A combsérv (femoralis sérv) viszonylag ritkán előforduló típus, a sérvek mindössze 3%-át teszi ki. Míg a combsérv férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, szinte kivétel nélkül a nőknél alakul ki a női medence szélesebb csontozata miatt. A combsérv a felnőtteknél gyakoribb, mint a gyerekeknél.

Gyomortáji sérv

Gyomortáji sérv akkor fordul elő, amikor a hasi izmok gyengesége miatt a hasi szövetek kitüremkedhetnek az izmon keresztül. A gyomortáji sérv hasonló a köldöksérvhez, leszámítva, hogy a köldöksérv a köldök körül alakul ki, míg a gyomortáji sérv általában a köldök és a mellkas között.

Köldöksérv

A köldöksérv a köldökben vagy a köldök (umbilicus) körül fordul elő. A köldök a hasfal eredendően gyengébb területe, valószínűleg amiatt, hogy a köldökzsinór innen indult ki a méhben. A hasfal bőnyerétege elvékonyodhat, ami üreg (sérv) kialakulásához vezet a hasfalban.

Herevízsérv

A herevízsérv valójában egy olyan urológiai betegség, mely folyadék felszaporodással jár a here körül. Herevízsérv úgy alakul ki, hogy a hereburok által termelt folyadék a here és a hereburok között felgyülemlik, és ezáltal megnő a here mérete. Oka általában valamilyen hegesedés vagy gyulladás, és gyakori szövődménye a herevisszér műtétnek. A herevízsérv műtét az esetek nagy részében megoldást jelent a problémára, mivel a kiújulásra kicsi az esély.

Hogyan kezelhető a sérv?

Laparoszkópos sérvműtét. Általánosságban a lágyéktáji sérveknél elfogadott elsődleges választás. Kiújult (azaz, már korábban is operált) lágyéktáji sérv esetén.

Kétoldali lágyéktáji sérv esetén: nehéz fizikai munkát végzőknél és sportolóknál kialakult lágyéktáji sérv esetén.

Egy bizonyos méretet nem meghaladó hasfali sérv esetén, ha a technikai feltételek adottak (korábban nem volt nyitott hasi műtét, nincsenek összenövések)

A laparoszkópos műtétek mindig titánium kapcsokkal rögzített műanyag háló alkalmazásával történnek, melyek megerősítik az elgyengült hasfalat. Laparoszkópos műtét előnye a kevésbé fájdalmas műtét utáni időszak, a gyorsabb felépülés és az aktív életvitelbe történő visszatérés.

Nyitott sérvműtét: elsősorban hasfali sérvek esetén szükséges.

Mikor bizonyos feltételek nem teszik lehetővé a laparoszkópos eljárást: nagyméretű sérvkapu, korábbi hasi műtétek, kiterjedt hasűri összenövések, súlyos májbetegség stb. Nyitott sérvműtétet esetén nem minden esetben alkalmaznak műanyag hálót, ezt mindig a sebészorvos dönti el.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?