Menü

Tavaszi méregtelenítés böjttel

Egyre hosszabbak a nappalok, egyre melegebb van minden nap és bár még éjszaka fagy, de érezzük: közeleg a tavasz. Ilyenkor automatikusan beugrik mindenkinek a kevésbé kedvelt tavaszi nagytakarítás. Miért is ne alkalmazhatnánk ezt saját magunkon is? Hiszen a tél folyamán anyagcserénk lelassul, a méreganyagok kiválasztása is kevésbé hatékony, ami pedig az energiaellátásunk rovására megy. Ezen kívül azok a fránya plusz kilók is hajlamosak megjelenni.

A böjt hallatán sokan a koplalásra gondolunk, azonban a kettő nem feltétlen jelenti ugyan azt. Böjtölni lehet időszakosan is, vagyis a napnak csak egy bizonyos részében eszünk, mondjuk csak reggel 10 és este 6 között. Lehet akár pár napot/hetet ténylegesen böjtölni, ez csak a gyakorlottabbaknak ajánlott, mivel gyakorlatlan böjtölőknél az étel megvonása hirtelen kellemetlen tüneteket produkálhat, hiszen a szervezet nincs hozzászokva ehhez a fajta megvonáshoz. De ne ijedjünk meg, nem kell rögtön egy hónapos éhezésbe kezdeni.

Ha a méregtelenítés a fő cél, akkor intenzitástól függően már az 1-2 hetes kúrák is nagyon hatékonyak lehetnek, de 3-4, vagy akár 6 hetes böjtöt is alkalmazhatunk a nagyobb hatás elérése érdekében. Először is mielőtt nekikezdünk, érdemes kiürítenünk szervezetünk, tehát ne egy fejedelmi vacsora után kezdjük a böjtöt, mivel akkor erősebb lesz az éhség. Könnyű és lassú felszívódású ételekkel rávezethetjük szervezetünk a böjti étrendre.

A böjt első napján csak gyümölcs-és zöldségleveket fogyasszunk. Talán kicsit meredeken hangozhat, de gondoljunk arra, hogy ez csak az első nap. Ezen kívül meglepő lehet, de a nap végére talán az éhséget sem érezzük majd.

A második napon már nyers zöldségeket és gyümölcsöket is fogyaszthatunk a folyadék mellé. Jó választás lehet a répa, cékla, zeller, banán, alma vagy körte.

Ezután a harmadik napon már vihetünk be párolt zöldségeket is, rizst, gabonakását, barna kenyeret, de a párolásnál figyeljünk rá, hogy lehetőleg ne használjunk zsiradékot. A zabkásák is változatos étrendet tudnak biztosítani különböző gyümölcsökkel feldobva.

Ezután elérkezünk a böjt azon részéhez, ahol már úgymond teljes az étrend, vagyis fogyaszthatunk a fentebb leírtak mellé sovány szárnyashúst és sovány tejtermékeket is. A jobb eredmény elérése érdekében javasolni szokták a hús elhagyását, illetve aki vegetáriánus, alapvetően sem fog húst fogyasztani, de fontos odafigyelni arra, hogy bizonyos aminosavakat csak a húsokból nyerhetünk ki megfelelő mennyiségben, így érdemes helyette sok hüvelyest fogyasztani, mivel bennük sok fehérje található meg, valamint a tejtermékek is segítségünkre lehetnek a hiányzó aminosavak pótlásában.

Balogh Emese

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.