Menü

Tavaszi méregtelenítés böjttel

Egyre hosszabbak a nappalok, egyre melegebb van minden nap és bár még éjszaka fagy, de érezzük: közeleg a tavasz. Ilyenkor automatikusan beugrik mindenkinek a kevésbé kedvelt tavaszi nagytakarítás. Miért is ne alkalmazhatnánk ezt saját magunkon is? Hiszen a tél folyamán anyagcserénk lelassul, a méreganyagok kiválasztása is kevésbé hatékony, ami pedig az energiaellátásunk rovására megy. Ezen kívül azok a fránya plusz kilók is hajlamosak megjelenni.

A böjt hallatán sokan a koplalásra gondolunk, azonban a kettő nem feltétlen jelenti ugyan azt. Böjtölni lehet időszakosan is, vagyis a napnak csak egy bizonyos részében eszünk, mondjuk csak reggel 10 és este 6 között. Lehet akár pár napot/hetet ténylegesen böjtölni, ez csak a gyakorlottabbaknak ajánlott, mivel gyakorlatlan böjtölőknél az étel megvonása hirtelen kellemetlen tüneteket produkálhat, hiszen a szervezet nincs hozzászokva ehhez a fajta megvonáshoz. De ne ijedjünk meg, nem kell rögtön egy hónapos éhezésbe kezdeni.

Ha a méregtelenítés a fő cél, akkor intenzitástól függően már az 1-2 hetes kúrák is nagyon hatékonyak lehetnek, de 3-4, vagy akár 6 hetes böjtöt is alkalmazhatunk a nagyobb hatás elérése érdekében. Először is mielőtt nekikezdünk, érdemes kiürítenünk szervezetünk, tehát ne egy fejedelmi vacsora után kezdjük a böjtöt, mivel akkor erősebb lesz az éhség. Könnyű és lassú felszívódású ételekkel rávezethetjük szervezetünk a böjti étrendre.

A böjt első napján csak gyümölcs-és zöldségleveket fogyasszunk. Talán kicsit meredeken hangozhat, de gondoljunk arra, hogy ez csak az első nap. Ezen kívül meglepő lehet, de a nap végére talán az éhséget sem érezzük majd.

A második napon már nyers zöldségeket és gyümölcsöket is fogyaszthatunk a folyadék mellé. Jó választás lehet a répa, cékla, zeller, banán, alma vagy körte.

Ezután a harmadik napon már vihetünk be párolt zöldségeket is, rizst, gabonakását, barna kenyeret, de a párolásnál figyeljünk rá, hogy lehetőleg ne használjunk zsiradékot. A zabkásák is változatos étrendet tudnak biztosítani különböző gyümölcsökkel feldobva.

Ezután elérkezünk a böjt azon részéhez, ahol már úgymond teljes az étrend, vagyis fogyaszthatunk a fentebb leírtak mellé sovány szárnyashúst és sovány tejtermékeket is. A jobb eredmény elérése érdekében javasolni szokták a hús elhagyását, illetve aki vegetáriánus, alapvetően sem fog húst fogyasztani, de fontos odafigyelni arra, hogy bizonyos aminosavakat csak a húsokból nyerhetünk ki megfelelő mennyiségben, így érdemes helyette sok hüvelyest fogyasztani, mivel bennük sok fehérje található meg, valamint a tejtermékek is segítségünkre lehetnek a hiányzó aminosavak pótlásában.

Balogh Emese

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.