Menü

Egy pohár sós víz jótékony hatásai

A reggeli sós víz fogyasztásának számtalan előnye van, többek között normalizálja a vércukorszintet, beindítja az anyagcserét, erősíti a csontokat és az immunrendszert.

Aki elfogyasztja a szükséges vízmennyiséget, vagyis a napi legalább 2-3 liter tiszta folyadékot, annak ajánlott legalább 1-2 kisebb pohár sós vizet is beiktatni. A víz ugyanis kimossa a szervezetből a méreganyagokkal együtt az ásványi sókat is. A sós víz regenerálja a szervezetet, és számos jótékony hatással rendelkezik.

Segíti az emésztést

A sós víz hatására a szájüregben beindul az amiláz termelődése, amely egy olyan enzimcsalád, amely a keményítőt cukrokká bontja. A gyomorban is olyan enzimek kezdenek el termelődni, amelyek a fehérjék lebontásában játszanak szerepet. Ezzel könnyebbé válik az emésztés, a belek és máj munkája is némiképp tehermentesítődik.

Jó a bőrnek

A természetes só krómot tartalmaz, amely az aknés bőr megszüntetése esetében nagyon kiváló csodaszer. A bőr selymes, puha lesz, és egyben fertőtlenítődik is.

Méregtelenít

A sónak természetes antibakteriális hatása van, így beindítja a méreganyagok kiürülését is. A sót már 5 ezer évvel ezelőtt is használták méregtelenítőként.

Sós arcfrissítés:

A só akkor is rendkívüli hatással van a bőrre, ha csupán vízzel kevered össze. 100 ml vízbe tégy egy evőkanál sót, és várd meg, míg feloldódik. Áztass bele egy steril, tiszta arckendőt, azzal töröld át este, lefekvés előtt a bőrödet. Ne mosd le, hagyd megszáradni az arcodon. Reggel kirobbanó formában lesz az arcbőröd!

Sószappan: sóterápiás boltokban vásárolhatsz tengeri sóból készült szappant, mely a száraz bőrt hidratálja, a zsíros bőr esetében pedig szabályozza a faggyútermelést. Ne használj más lemosót, csak a szappant, azután a megszokott módon hidratáld a bőröd. Sajnos a sószappan hatását ellensúlyozza a túlzottan klóros víz, ezért arcmosáshoz palackozott forrásvizet is használhatsz.

Ami viszont nagyon lényeges:

A konyhasó mérgezési tüneteket okozó adagja 0,5-1 g/testsúlykilogramm (ez egy 70 kilós embernél 35-70 g, 50 kg-s testsúlynál 25-50 g)

a halálos dózis 1-3 g/testsúlykilogramm (ez egy 70 kilós embernél 70-210 g, 50 kg-s testsúlynál 50-150 g).

Magyarán: egy pohár megfelelő töménységű sóoldattal (ha elég sokáig kevergetjük, ez lesz a végeredmény) átlagos felnőttnél jó eséllyel ki lehet váltani mérgezési tüneteket, egy kisebb testsúlyú egyén esetén pedig akár végzetes is lehet a só ivás.

A másik nagy kérdés pedig, hogy MILYEN só?

A himalája sónak fantasztikus marketingje van ezért sokan azt gondolják, hogy az nekünk nagyon jó, DE NEM! Bróm van benne ami egy nagyon erős méreg és évtizedekig el tud raktározódni a zsírszöveteinkben!!

Bár a sós vizes kúrával megszabadulhatsz néhány kiló súlyfeleslegtől, az elsősorban a szervezet méregtelenítésére alkalmas.

Szerző: Udvari Fanni

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani