Menü

Hogyan hat az emberi szervezetre a rendszeres kólafogyasztás?

Szinte biztos, hogy már mindenki hallott arról, hogy milyen káros hatásai vannak a kólának. Manapság mégis többet fogyasztunk belőle, mint valaha, szinte minden háztartásban egy héten, elfogy legalább 2-3 üveggel. Azokra a kérdésre kerestem a választ, hogy mennyire káros a kóla, hogyan hat az emberi szervezetre és ha tudjuk, hogy káros miért isszuk meg?

Bizonyított tény, hogy a cukortartalmú és szénsavas üdítőitalok, rontják a fogat. A kóla magas savtartalma és a cukrozott hozzávalók a fogzománc károsodásához és lyukas fogakhoz vezethetnek. Persze ihatunk cukormenteset is, de attól, még a szénsav ugyanúgy ott van. Valamint az aszpartám édesítőszer, nagymértékben idegméreg, kismértékben feltételezhetően képes kiürülni a szervezetből.

A túl sok koffein bevitel következménye lehet, a szív és érrendszeri problémák megjelenése, a mindennapos kólafogyasztás 20 százalékkal is megnövelheti a szívroham kialakulásának kockázatát. Az űdítőitalok a magas cukortartalmuk, miatt kiszárítják a bőrt, valamint elősegítik a ráncok kialakulását. Felgyorsítják a bőröregedést, sőt petyhüdté és fénytelenné teszik a bőrödet.

Emellett az aszpartám és a “kólásdobozokban” megtalálható benzolmolekulák, miatt a rák kialakulását is elősegíti az üdítő. Azonban ha az ember egy héten csak 1-2 üveggel fogyaszt el, az nem feltétlenül káros.

A “cukros kóla” hasonlóan más cukortartalmú üdítőitalokhoz, elhízást okoz. Valamint nagy szerepe lehet, a kettes típusú cukorbetegség kialakításában is. A szénsavas űdítők emellett hozzájárulnak a csontritkuláshoz is. A kólában lévő foszforsav a nők csont­jaira különösen veszélyes.

Azt is meg lehet említeni, hogy az üdítőben található koffeinnek, vizelethajtó hatása van, szóval ha sokat vittünk be a szervezetünkbe, akkor jó ha van a közelben egy mosdó.

A kóla az emberi fogyasztáson túl, jó még vízkő eltávolítására is wc-ről, kádról, mosdókagylóról. Valamint képes lemarni a rozsdát tárgyakról és rozsdafoltok eltávolítására is képes. Már ez a két tény is sok aggályt felvet, a fogyasztásával kapcsolatban.

Ha a kólát abból a szempontból akarom hasonlítani, hogy tudjuk, hogy káros, de mégis megisszuk, akkor a dohányzáshoz lehetne. Valószínűleg a kólát fogyasztó emberek is tisztában vannak azzal, hogy káros az üdítő, de mégis újra és újra megvesszük és megisszuk, mert épp megkívánjuk, vagy az ebéd után jól esik.

Egyszóval a kólahasználat aggályos, de minden más üdítő rendszeres fogyasztása is káros lehet. Itt is az a fontos, hogy az ember mértéket tudjon tartani és ne igyon belőlük túl sokat. Akkor sem egészséges, de legalább nem annyira káros, és nem kell lemondanunk az üdítőital íze által nyújtott örömökről. Ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, a legjobb ital az ember számára továbbra is a víz, csak hát az kevésbé finom, mint az űdítők.

Szabó Máté

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.