Menü

Hygge mint életfilozófia, avagy miért ilyen boldogok a dánok?

A dánok és más skandináv népek életfilozófiájának, életminőségének titkát sokan akarták már megfejteni és alkalmazni. Az elmúlt években sorra jelentek meg olyan könyvek, amelyek kifejezetten ezzel a témával foglalkoznak. A felgyorsult világban fokozottan szükségünk van arra, ami boldoggá és kiegyensúlyozottá teszi az életünket.

A hygge szónak nincs pontos fordítása egy nyelven sem, nehéz is egy szóba sűríteni a jelentését. Tulajdonképpen nem is szó, hanem egy érzés, ami otthonosságot, meleget és nyugalmat takar. Az a pillanat, amikor egy hideg napon bent, a kandalló melege mellett egy forró tea vagy kakaó és egy könyv társaságában végre kicsit kikapcsolsz. Még ennél is több, mivel a szónak közösségi aspektusa is van, igazán kiteljesedve akkor beszélünk hyggéről, ha az otthoni környezetben a hozzánk közel állók is megjelennek.

Nem új információ, hogy az ember társas lény és szüksége van valódi kapcsolatokra. A hyggében is pont ez jelenik meg: igazi kötődés az emberek között, egy valóságos kapcsolatra, amiben őszinték lehetünk a másikhoz. Legyen szerelmi vagy baráti kötődés. Manapság pedig pont ez az ami kiveszik az emberek életéből és amire mind mégis vágyunk. A rohanó, egyre inkább online élt életünkből eltűnik a valóság, a ténylegesen megélt pillanatok. Amikor egy baráti találkozó során is a telefonunkat nézzük, ha már egy filmet sem tudunk végignézni úgy, hogy nem csekkoljuk közben legalább egyszer az üzeneteinket. Az online világból jó visszatérni az offline valóságba.

A dánok társadalmi és kulturális szinten tartják fontosnak a valódi kapcsolatokat egymással. És ahogy látszik bevált nekik a recept, ami nem „nemzeti sajátosságuk”, hanem egy olyan gyakorlat, amit bárki az élete részévé tehet. Mert, ha gondosan odafigyelünk a körülöttünk élőkre, a mi életünk is teljesebbé válhat.

A hygge emellett még sok mindent takar. Gyakorlati része például, hogy puszi helyett inkább öleléssel üdvözlik egymást, ami oxitocint szabadít fel, így kevésbé stesszes életet élnek. Vagy sokat mozognak! Aki megteheti gyalog vagy biciklivel jár dolgozni vagy iskolába. A reggeli friss levegő segít még jobban felébredni, úgy mint a mozgás is, valamint elkerülhető vele a tömegközlekedés okozta plusz feszültség is.

Érdekes tanulmányozni a dán életfelfogást és átültetni a saját környezetünkbe. Nem garancia, hogy mindenkire ugyanúgy illik a recept, egy biztos: érdemes kipróbálni!

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.