Menü

Tippek álmatlanság ellen

A kiegyensúlyozott élethez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés.

Figyelj a csendre!

Nehezebb az elalvás, ha zajongnak körülöttünk. Azonban vannak olyan zajforrások, amiket nehéz kizárni, mint az utcán hangoskodókat vagy az éjszaka is járó buszokat. Ha ez zavar az elalvásban, érdemes beszerezni füldugót, ez klasszikus megoldás, ami mindig beválik. Kollégisták is sokszor használják nemcsak alváshoz, hanem tanuláshoz is.

Legyen sötét!

A teljes sötétségben könnyebben és gyorsabban alszik el az ember. Érdemes olyan függönyt beszerezni, ami a lehető legkisebb fényt engedi be. Ha ez sem válik be, akkor megint egy klasszikus megoldás: használj alvómaszkot!

Mikor fekszel le?

Az sem mindegy mikor térsz nyugovóra este. Ha ez az időpont mindig más, rendszertelen, nehezebben fog menni az elalvás is. Próbálj meg mindig körülbelül ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni, ezt a szervezet is megjegyzi, így az elalvás is könnyebb lesz.

Altató teák

Vannak olyan természetes gyógynövényekből készült teák, amik segítenek álmatlanság esetén. A citromfűből vagy levendulából készült teák nyugtató hatással vannak az idegrendszerre, ezzel is elősegítve a minőségi pihenést. A macskagyökér és a komló is többek között hasznos álmatlanság ellen, de mint minden gyógynövény, ezek is több panaszra jelenthetnek megoldást.

Meleg tej és méz

Szintén klasszikusnak mondható megoldás. Egy börgényi tej kell hozzá, amit nem felforralunk, csupán felmelegítünk. Hozzákeverjük a mézet és lassan, kortyolgatva megisszuk. A meleg innivaló beindítja az emésztést, amihez energiát használ fel a szervezet, így hamarabb elálmosodik.

Olvass!

Elalvás előtt, ha érzed, hogy nem fáradt még az agyad és a szemeid, olvass pár oldalt vagy fejezetet egy könyvből. Fontos, hogy semmiképp ne a telefonodat vedd elő, az elalvás előtti képernyő nézegetés káros hatással lehet a pihenéssel töltött időre. Ha már próbálkoztál az alvással és még mindig nem megy, inkább kelj fel és kezdj olvasni megint!

Nyugalom

A legfontosabb, amit álmatlanság esetén tehetünk, az a tudatos nyugalom. Ne stresszelj azon, hogy nem tudsz aludni, mert ettől tényleg nem fog menni! Nyugtasd meg az elméd és a tested, tereld el a figyelmed. A nyugodt elme és test könnyebben szenderül álomba.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.