Menü

Felnőtt társasjátékok II. avagy ki mondta, hogy csak a gyerekek szeretnek játszani?

Ki mondta, hogy csak a gyerekek szeretnek játszani? – tettem fel a kérdést az előző, felnőtt társasjátékokkal foglalkozó cikkemben. A folytatásban be is mutatok néhányat a legnépszerűbbek közül!

Az „Azul Sintra” üvegcsodái társasjáték fő kérdése, hogy vajon ki fogja elkészíteni a leglenyűgözőbb ablakokat? Egy stratégiai játék, ahol nemcsak gyorsnak, de megfontoltnak is kell lenni, s szemet gyönyörködtető mintákat építeni!

„Imagine”, „Mars”, „Rókanyomon”, vagy „Sushi go” játékok? Utóbbiban étlap összeállítására kell vállalkozni, s elkészíteni a legtöbb Maki tekercset, vagy egy teljes tálnyi Sashimit! Mártogasd kedvenc Wasabi szószodba, hogy megtriplázd a pontok értékét, végül jöhet a desszert! Mesterszakácsok nyerik a „Sushi Go”-t! Nagyon szórakoztató, egyszerű kártyajáték, családdal!

Ismeri valaki a „Catan Telepesei” társasjátékot? „Az első telepesek egy ismeretlen sziget partjaihoz érnek. Településeket és utcákat építenek, településeiket városokká fejlesztik. Élénk cserekereskedelemmel új lehetőségek nyílnak meg mindenki előtt! Hamarosan szűkössé válik az élet a szigeten, és egy verseny veszi kezdetét a nyers anyagok és a hatalom megszerzéséért”-szerepel a játék leírásában. Hajrá!

Az „iKNOW” egy olyan játék, ahol a tudás és a taktika együtt küzd meg egymással. Kvízjáték kategória, taktikai játékelemekkel, mellyel inkább valóban az idősebb korosztályt célozták meg.

A „Dobble” nevű társasjáték egy kártyajáték, mely akár ötféleképpen is játszható, s mindegyik hasonló elven működik: meg kell találnunk a lapkákon található azonos formákat. Az 55 kerek kártya és a több mint ötvenféle ábra segítségével az észlelési képességeinket fejleszthetjük. Készítői szerint a „Dobble” akkor az igazi, ha minél többen játszunk vele, de két játékos esetén is élvezetes - gyors, pörgős partijáték.

Szüleim kedvence a „Scrabble” okosjáték, a világ egyik legkedveltebb szókirakó játéka. Húzni kell a betűkből és megpróbálni kirakni belőle a legnagyobb pontszámot érő szót!

Aki ismeri a „Dixit” nevű játékot, talán nem csodálkozik azon, hogy ez a játék lett az év játéka 2010-ben, mivel az egyik legnépszerűbb társasjátékról van szó. A „Dixit” egy egyszerű szabállyal rendelkező, nagyszerű partijáték, melyet legalább 3 fő játszhat.

A „Kockahegyen is túl” társasjáték a Grimm-mesék varázslatos világába kalauzol el bennünket. A játékban kedvenc mesehőseink bőrébe bújhatunk. A kiválasztott szereplővel aztán eszméletlen kalandokban lehet részünk: különböző küldetéseket kell teljesíteni, kalandpontokért cserébe.

Century Fűszerút” társasjátéknak hívják a másik érdekességet, mely a stratégiai érzéket fejleszti. Évszázadokkal ezelőtt a fűszerkereskedelem volt a világ legfontosabb piaca, a fűszerek értéke az aranyéval vetekedett. A fűszerkereskedők fantasztikus meséket szőttek arról, milyen veszélyek árán jutottak a portékájukhoz, remélve hogy így magas áron tudják értékesíteni az árujukat. Az egyszerű és tiszta játék megtornáztatja az elmét, a mechanika, a pakliépítő mechanizmus kombinálásával. Állítólag egy olyan társas, amit újra és újra játszani fogunk!

A „Fedőnevek” társasjáték egy partyjáték, mely 265 kártyából és egy homokórából áll. Két rivális kémmester tudja mind a 25 ügynök személyazonosságát. A többiek azonban csak a fedőnevüket ismerik. A társasjátékban két csapatversenyez egymással.

A „Páros Játszma” a felnőttek játéka, párismereti vetélkedő. Beszélgetős játék egy nyugodt estéhez. Az „Érzékek Játéka” is hasonló, társasjáték felnőtteknek, szexuális és párkapcsolati tanácsokkal.

Remek szórakozást ígér az „Aljas hetes” játék, melyben hét gengszter garázdálkodik. 8 éves kortól ajánlott. Játékidő: 15 - 20 perc.

A „Panic Lab” egy logikai társasjáték, mely egy laboratóriumba vezet el minket, ahol az amőbák elszabadultak és szétszéledtek mindenfelé! Gyorsan el kell kapni őket! A speciális dobókockák segítenek, hogy melyik laboratóriumból tűnt el az amőba.

A „Ganz schön clever” egy kifejezetten okosjáték, melyet az év játékának jelölték 2018-ban, illetve ebben az évben több, összesen 3 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánlott kipróbálni. A játékmenet erősen épít a ceruza-papír, a kockadobás mechanizmusokra.

Az „UNO” egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, klasszikus szín-és számpárosító kártyajáték, 2 - 10 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 30 perc. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 6 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Ez a játék fejleszti a rugalmas és taktikus gondolkodást, illetve a koncentrációs készséget.

A „Kingdominot” gyerekekkel együtt játszhatjuk, melyben sűrű erdők, gazdag bányák, dús legelők találhatóak, s nekünk fel kell fedeznünk a mezőket, gabonaföldeket, folyókat és hegyeket. A „Kingdomino” egy gyors, meglepően taktikus családi társasjáték, nem csak dominósoknak!

A „Carcassonne” társasjáték is kedvelt a társasozók körében, egy egyszerű és taktikus játék, amelyben minden forduló újabb és újabb izgalmakat hoz. A játék már 2 játékosnak is nagyszerű szórakozást nyújt! A játék 2001-ben az Év játéka választáson megnyerte a Kritikusok díját.

A „Trónok Harca” igaz egy kicsit drágább árkategória, de többmindent is tartalmaz a doboz. Kérdés: vajon kié lesz a Vastrón? A játékban ravasznak kell lenni, s uralkodni a királyságban!

A „Kamu” társasjáték szabályai egyszerűek, az ellenfelek azonban bonyolultak! Meghalt egy dúsgazdag iparmágnás, ám vagyonát a holdudvarából csak a hozzá legközelebb álló személy örökölheti. Kapunk egy titkos személyiséget, de bárkinek kiadhatjuk magunkat a játékban. Hamis vádolással kiesel a játékból, és az ellenfeled kezére játszod a győzelmet!

A sort hosszan folytathatnám a piacon lévő mai társasjátékokkal, a felsorolásom a teljesség igénye nélkül történt. Játszani lehet egy-egy fáradt nap után, választhatunk szórakoztatót és kevésbé gondolkodósat, hosszút, rövidet, stratégiait, vagy humorosat, játszhatjuk gyerekekkel vagy felnőtt társasággal, ketten, vagy többen, lehet egy régebbi újragondolva, vagy a mai legmodernebbek egyike, bármelyiket választjuk, mindegyikhez jó szórakozást kívánok!

Martinka Dia

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.