Menü

Mizudashi, a japán kávékülönlegesség

Magyarországon kevésbé elterjedt a mizudashi kávé, amely több tulajdonsága is egészen különleges.

Japán kultúra és történelme tele van izgalmas titkokkal és különlegességekkel, ami európai szemmel elsőre furcsának tűnhet. Ilyen a mizudashi kávé is, amelynek legalapvetőbb különlegessége, hogy nem forrón és frissen, hanem hidegen isszák.

Így készül:

A mizudashi kávé fontos alapvetése, hogy frissen őrölt szemes kávéból kell elkészíteni egy speciális edényben. Ez azt jelenti, hogy egy adag kávéhoz 60 gramm közepesen durvára őrölt kávé kell, amit a mizudashi „kávéfőző” edényben készítünk el.

A második érdekesség, hogy tulajdonképpen nem főzzük meg a kávét, ahogy a kotyogós kávéfőzőkben megszokhattuk, hanem az edényben található szűrőbe tesszük, amely hártyás falán keresztül szivárog át a kávé. Az edényben pedig megfelelő mennyiségű (750 ml) vizet teszünk.

Mindezek után már csak a hűtőszekrénybe kell tenni a egy éjszakára (vagy 8 órára), ami alatt az őrölt kávé lassan átszivárog és elkészül a mizudashi. Az elkészült kávé edényéből vegyük ki a szűrőt és már fogyasztható is.

A fogyasztása is különleges, hiszen ajánlott hidege meginni. Nem kell rögtön, mivel egy adag majdnem egy kilogrammnyi kávét jelent, három napig még fogyasztható.

Az arányok megtartásával a kávé és a víz mennyiségét meg lehet változtatni.

Miért érdemes kipróbálni?

Egyszerre furcsa és nagyon finom a hideg mizudashi, ami a nyári kánikulában különösen frissítő. Személyes tapasztalatom szerint ezért érdemesebb meleg időszakokban kipróbálni, de télen is jó, kicsit felmelegítve és mézzel édesítve.

A legkülönlegesebb talán nem is az íz vagy az állag, hanem a kávé elkészítési folyamata. Frissen leőrölni vagy ledarálni 40 gramm kávét ugyanis időbe telik, mivel kézi darálót érdemes használni. Az elkészítés ezen fázisa többet ad, mint egy gyorsan összedobott reggeli kotyogós vagy instant ital. Kicsit talán le is lassít, enged elmerülni a készítés folyamatában.

Az íz különlegességéhez pedig hozzájárul az is, hogy a három nap során a kávé intenzitása egyre növekszik. Szinte teljesen új ízek jelennek meg a harmadik napon, mint az elsőn. A körülményes elkészítés és a különleges ízvilág együtt adja a mizudashi varázsát, amit mindenképpen érdemes kipróbálni, ha valami újat kóstolnánk a jól megszokott kávék helyett.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.