Menü

Mizudashi, a japán kávékülönlegesség

Magyarországon kevésbé elterjedt a mizudashi kávé, amely több tulajdonsága is egészen különleges.

Japán kultúra és történelme tele van izgalmas titkokkal és különlegességekkel, ami európai szemmel elsőre furcsának tűnhet. Ilyen a mizudashi kávé is, amelynek legalapvetőbb különlegessége, hogy nem forrón és frissen, hanem hidegen isszák.

Így készül:

A mizudashi kávé fontos alapvetése, hogy frissen őrölt szemes kávéból kell elkészíteni egy speciális edényben. Ez azt jelenti, hogy egy adag kávéhoz 60 gramm közepesen durvára őrölt kávé kell, amit a mizudashi „kávéfőző” edényben készítünk el.

A második érdekesség, hogy tulajdonképpen nem főzzük meg a kávét, ahogy a kotyogós kávéfőzőkben megszokhattuk, hanem az edényben található szűrőbe tesszük, amely hártyás falán keresztül szivárog át a kávé. Az edényben pedig megfelelő mennyiségű (750 ml) vizet teszünk.

Mindezek után már csak a hűtőszekrénybe kell tenni a egy éjszakára (vagy 8 órára), ami alatt az őrölt kávé lassan átszivárog és elkészül a mizudashi. Az elkészült kávé edényéből vegyük ki a szűrőt és már fogyasztható is.

A fogyasztása is különleges, hiszen ajánlott hidege meginni. Nem kell rögtön, mivel egy adag majdnem egy kilogrammnyi kávét jelent, három napig még fogyasztható.

Az arányok megtartásával a kávé és a víz mennyiségét meg lehet változtatni.

Miért érdemes kipróbálni?

Egyszerre furcsa és nagyon finom a hideg mizudashi, ami a nyári kánikulában különösen frissítő. Személyes tapasztalatom szerint ezért érdemesebb meleg időszakokban kipróbálni, de télen is jó, kicsit felmelegítve és mézzel édesítve.

A legkülönlegesebb talán nem is az íz vagy az állag, hanem a kávé elkészítési folyamata. Frissen leőrölni vagy ledarálni 40 gramm kávét ugyanis időbe telik, mivel kézi darálót érdemes használni. Az elkészítés ezen fázisa többet ad, mint egy gyorsan összedobott reggeli kotyogós vagy instant ital. Kicsit talán le is lassít, enged elmerülni a készítés folyamatában.

Az íz különlegességéhez pedig hozzájárul az is, hogy a három nap során a kávé intenzitása egyre növekszik. Szinte teljesen új ízek jelennek meg a harmadik napon, mint az elsőn. A körülményes elkészítés és a különleges ízvilág együtt adja a mizudashi varázsát, amit mindenképpen érdemes kipróbálni, ha valami újat kóstolnánk a jól megszokott kávék helyett.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!