Menü

Mizudashi, a japán kávékülönlegesség

Magyarországon kevésbé elterjedt a mizudashi kávé, amely több tulajdonsága is egészen különleges.

Japán kultúra és történelme tele van izgalmas titkokkal és különlegességekkel, ami európai szemmel elsőre furcsának tűnhet. Ilyen a mizudashi kávé is, amelynek legalapvetőbb különlegessége, hogy nem forrón és frissen, hanem hidegen isszák.

Így készül:

A mizudashi kávé fontos alapvetése, hogy frissen őrölt szemes kávéból kell elkészíteni egy speciális edényben. Ez azt jelenti, hogy egy adag kávéhoz 60 gramm közepesen durvára őrölt kávé kell, amit a mizudashi „kávéfőző” edényben készítünk el.

A második érdekesség, hogy tulajdonképpen nem főzzük meg a kávét, ahogy a kotyogós kávéfőzőkben megszokhattuk, hanem az edényben található szűrőbe tesszük, amely hártyás falán keresztül szivárog át a kávé. Az edényben pedig megfelelő mennyiségű (750 ml) vizet teszünk.

Mindezek után már csak a hűtőszekrénybe kell tenni a egy éjszakára (vagy 8 órára), ami alatt az őrölt kávé lassan átszivárog és elkészül a mizudashi. Az elkészült kávé edényéből vegyük ki a szűrőt és már fogyasztható is.

A fogyasztása is különleges, hiszen ajánlott hidege meginni. Nem kell rögtön, mivel egy adag majdnem egy kilogrammnyi kávét jelent, három napig még fogyasztható.

Az arányok megtartásával a kávé és a víz mennyiségét meg lehet változtatni.

Miért érdemes kipróbálni?

Egyszerre furcsa és nagyon finom a hideg mizudashi, ami a nyári kánikulában különösen frissítő. Személyes tapasztalatom szerint ezért érdemesebb meleg időszakokban kipróbálni, de télen is jó, kicsit felmelegítve és mézzel édesítve.

A legkülönlegesebb talán nem is az íz vagy az állag, hanem a kávé elkészítési folyamata. Frissen leőrölni vagy ledarálni 40 gramm kávét ugyanis időbe telik, mivel kézi darálót érdemes használni. Az elkészítés ezen fázisa többet ad, mint egy gyorsan összedobott reggeli kotyogós vagy instant ital. Kicsit talán le is lassít, enged elmerülni a készítés folyamatában.

Az íz különlegességéhez pedig hozzájárul az is, hogy a három nap során a kávé intenzitása egyre növekszik. Szinte teljesen új ízek jelennek meg a harmadik napon, mint az elsőn. A körülményes elkészítés és a különleges ízvilág együtt adja a mizudashi varázsát, amit mindenképpen érdemes kipróbálni, ha valami újat kóstolnánk a jól megszokott kávék helyett.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.