A cukor gyengíti az immunrendszert
- Dátum: 2020.04.19., 22:43
- Udvari Fanni
- cukor, egészség, immunrendszer, támadás, test
Ahhoz, hogy megértsük a cukor hatását az immunrendszerre, előtte kicsit térjünk arra ki, mi is az az immunrendszer. Az immunrendszer nem egy önálló szerv a testünkben. Millió apró sejtből és szervekből áll, amik segítenek a testet megvédeni az esetleges fertőzésektől. Egy hatalmas rendszernek kell elképzelni, mely átöleli a testünket.
Cukortámadás a testünk ellen
A cukor okozhat számtalan egészségügyi problémát:
Inzulinrezisztencia, mely cukorbetegséget okozhat
Gyulladást a szervezetben, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet
Súlygyarapodás és az elhízás
A cukor tápanyaga a rákkeltő sejteknek
Nem alkoholos eredetű zsírmáj
Csökkenti a HDL-koleszterin szintet, valamint növeli az LDL szintjét
Csökkenti a fehérjék és a lipidekek felszívódását és feldolgozását
A cukor miatt hízunk el
A cukor emellett a világméretű elhízás-járvány terjedéséért is felelőssé tehető. A cukrozott ételek és innivalók sokszorosára növelik a túlsúly kialakulásának esélyét a felnőttek és a gyermekek körében egyaránt. Ráadásul az emberek a naponta ajánlott cukormennyiség sokszorosát fogyasztják el, és a napi kalóriamennyiség közel 16 százalékát is cukorból fedezzük (annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint a javasolt maximum a 10 százalék).
Egyes szakemberek, például dr. Robert Lustig amerikai endokrinológus szerint a cukor azért is különösen veszélyes, mert függőséget okoz, és ugyanolyan mérgező hatású, mint a kábítószerek.
A máj által lebontott és energiává alakított fruktóz mennyiségének megnövekedése a máj gyulladásához és a nem alkoholos zsírmáj betegség kialakulását is segíti.
Emellett a szájüregben tanyázó baktériumok számára is kiváló üzemanyag a cukor. A baktériumok által termelt savak aztán elpusztítják a fogzománcot.
Ugyanolyan káros lehet az agyra a cukor, mint az extrém stressz
Mind tudjuk, a Cola és a limonádé nem tesz jót a derékbőségünknek, vagy a fogaink egészségének. Egy patkányokon végzett új tanulmány azonban arra is rávilágít, hogy a cukros italok mekkora kárt tudnak okozni az agyunkban is.
Köztudott, hogy a negatív tapasztalatok az élet korai szakaszában, mint például a rendkívüli stressz vagy erőszak, növelik a rossz mentális egészség és pszichiátriai betegségek kockázatát az élet későbbi szakaszában.
A vizsgálat arra világított rá, hogy az elválasztás után fogyasztott nagy mennyiségű cukros ital a patkányok korai életszakaszában bekövetkezett stressz agyra való hatását súlyosbította.
A finomított cukor az energián kívül más, a szervezetünk számára hasznosítható összetevőt nem tartalmaz, ugyanakkor a felbontásához és felszívódásához több, számunkra fontos tápanyag szükséges.
Így például elvonja a testünktől a vitaminok egy részét (B1, C), a kalciumot, rombolja az immunrendszert, megfeszített munkára készteti a hasnyálmirigyet, fokozza a savkiválasztást, hozzájárul a bélflóra felborulásához azzal, hogy szaporodásra készteti azon gombákat és baktériumokat, amelyek táplálékként fel tudják dolgozni, így gyulladásokat gerjeszthet.
Az agynak márpedig szüksége van a cukorra
Ha az agyadnak nem áll rendelkezésére elegendő üzemanyag, akkor az egyes funkcióit rangsorolnia kell. Ez azt jelenti, hogy például a végtagjaid továbbra is fognak mozogni, de a kevésbé fontos dolgok már nem fognak üzemelni. Így lehet az, hogy nem emlékszel arra, hogy egy haverod mit mondott előző este. Könnyen azt hihetnénk, hogy az agyunk fehérjére, vagy zsírra vágyik ilyenkor, pedig nem ezekre, hanem sokkal inkább glükózra.
A méz – bár jóval értékesebb mint a fehércukor – fogyasztása során is erjedés indulhat meg a gyomorban. Helytelen tehát az a hozzáállás, hogy a cukrot nagy mennyiségű mézzel helyettesítjük.
Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.
Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?
A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.