Menü

Grillázs készítése házilag

Az adventi időszak egyik legfinomabb édessége a grillázs. A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula, gesztenye mellett elengedhetetlen finomság. Most lépésről lépésre megmutatjuk, hogy készítheted el házilag, hogy otthonodban is igazi karácsonyi hangulat ot teremthess!

A francia eredetű szóból származó grillázs már Mátyás király udvarában is kedvelt édesség volt. Azóta leginkább esküvőkre készítik el a vőlegény tortájaként. A tortát az ifjú pár töri össze, és ahány darabra esik szét, annyi boldog évet fognak együtt tölteni. Szerencsehozó sütemény, több helyen szilveszterkor is elkészítik például kismalac alakúra.

A nép gyógyászatban is megjelent, köhögésre és torokfájás ellen is használták.

A grillázst gyönyörűen lehet díszíteni, igazi édesség-remekművek születnek.

A grillázs alapvetően két hozzávalóból készül el, cukor és dióból. 3 adag elkészítéséhez 30 dkg cukor és 10 dkg dió szükséges.

Először a cukrot egy serpenyőbe öntjük, amiben közepes lángon, fakanállal kavarva felmelegítjük. A cukor egy idő után csomósodni kezd, aztán pedig lassan elolvad. Fontos, hogy figyeljünk, ne égessük túl a cukrot.

Miután világosbarnára színeződött levesszük a tűzről és hozzákeverjük a darált diót. Elkeverés után azonnal egy sütőpapírral kibélelt tepsibe csorgatjuk. Körülbelül egy óráig kell hűlni hagyni, az a fontos, hogy teljesen kihűljön és megszilárduljon.

Végezetül vastagabb nejlonzacskókba tördeljük, amely egy nem sérülékeny felületen kalapáccsal (vagy klopfolóval) apróra törjük.

A grillázs darabokat tortakészítésre is felhasználhatjuk. A grillázsos almatorta például remek recept egy délutáni vendégségre.

Hozzávalók:

A tésztához:

6 dkg

20 dkg

2 tojás

1 kisebb pohár tejföl

20 dkg liszt

fél csomag sütőpor

Az almás töltelékhez:

80 dkg alma

2 dl almalé

1 csomag vaníliás pudingpor

2 evőkanál cukor

fahéj

A pudingos töltelékhez:

3,5 dl tej

1 dl tojáslikőr

1 csomag vaníliás pudingpor

8 dkg cukor

Keverjük össze a vajat, a cukrot, a tojást, a tejfölt, majd adjuk hozzá a liszttel elkevert sütőport. Az almából válasszunk egy darabot, amit felszeletünk kisebb darabokra és keverjük a tésztához.

A tésztát töltsük sütőformába és 180 fokon süsük körülbelül 30 percig.

A többi almát is hámozzuk meg és daraboljuk fel, majd az almalé felével, egy evőkanál cukorral és egy kis fahéjjal pár percig főzzük. Ezután pedig a tészta tetejére öntjük.

Az almás töltelék tetejére öntsük a cukorral és tojáslikőrrel felforralt, majd pudingporral sűrített tejet. A szilánkosra tört grillázst szórunk a tortára, amit tálalás előtt pár óráig a hűtőben tároljuk.

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.

Egy jó fürdő csodákra képes

Egy jó meleg fürdő hatékonyan enyhítheti a stresszt, nyugtatja a fájó izmokat és felkészíti a testet a pihentető éjszakai alvásra. A meleg fürdőnek számos egészségügyi előnye ismert.

A kék fény hatása az alvásra

Sokszor tapasztalhatjuk azt, hogy látszólag indok nélkül nehézséget okozhat számunkra az alvás, azonban ennek hátterében sokszor, az életünkbe már szervesen beépült telefont – és számítógéphasználat állhat. A tettes a kék fény, amely megbolygatja a szervezetünk bioritmusát.

A túrázás, mint bárhol végezhető mozgásforma

A túrázás fő előnyeit nem kell hosszan bemutatni, elég, ha csak egy felejthetetlen kilátásra gondolunk, a természettel való szoros kapcsolatra, közösségi élményre egy teljesítménytúrán, a mozgás örömére vagy más kultúrák megismerésére. A „túrázás” szó hallatán leggyakrabban a hegyekben vagy erdőkben való gyaloglás jut eszünkbe, azonban ezeken kívül is többféle túrázási típusok léteznek. Lépjünk be kicsit ebbe a világba!

Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.