Menü

Kezeink védelme

Vegyük csak számításba, hogy hányféle tevékenységért felelősek a kezeink, mennyi mindenhez nélkülözhetetlenek. Sem enni, sem írni, sem pakolni, takarítani nem tudnánk nélkülük. Szerencsére maga a kézfej és a kar is elég erős ahhoz, hogy különösebb károsodás nélkül is elvégezze ezeket a tevékenységeket. Csakhogy pont emiatt ritkán is vesszük észre, hogy mennyi ápolásra, regenerálódásra lenne szüksége ennek a testrésznek. Hiszen természetesnek vesszük, hogy a mindennapjaink során minden általános cselekvést végre tudunk hajtani. Épp ezért előfordulhat, hogy valaki annyira megterheli a végtagjait, hogy a szervezetnek jeleznie kell, valami nincs rendben, ideje visszavenni a tempóból.

Ezeket a jelzéseket jobb komolyan venni. Néha nem egyszerű felismerni őket, de ha mégis sikerül, akkor minél előbb reagálnunk kell rá. Az első lépés, hogy megfelelően dekódoljuk a jeleket. Figyeljünk arra, hogy pontosan mit érzünk. Nem mindegy sem a fájdalom helye, sem a jellege, de még az erőssége sem. Ha inkább az ujjainkban vagy azok tövénél érezzük a fájdalmat, akkor valószínűleg túlerőltettük azokat. Ha viszont a csukló vagy a kézfej a probléma forrása, az sok mindent jelenthet.

Az sem mindegy, hogy az adott terület sajog, szorít, feszül vagy zsibbad. Ha szorít és feszül, az gyulladásos betegségre is utalhat, amelyet nem elég csupán pihentetéssel és borogatással kezelni. Sőt, bizonyos kézfájdalmakra szigorúan tilos hideg vizes borogatást tenni, mert az tovább növelheti a fájdalmat. Ezért, ha fájdalmat tapasztalunk, mindenképp érdemes szakértő segítségét kérni az esetleges kezelésekről.

A leggyakoribb probléma az ínhüvelygyulladás, ami sokakat érint. Azok vannak legjobban kitéve ennek a betegségnek, akik sokat gépelnek, írnak, esetleg napi szinten több órát játszanak hangszeren, vagy a munkájukból adódóan sokat használják a kezüket, különös tekintettel az ujjaikra. Ekkor az ujjak közti terület, amelyben az inak találhatók, felhalmozza a kötőszövetet, ezzel merevvé teszi a kézfejet, a mozgatását pedig fájdalmassá. Érintésekor hóropogás-szerű hangot hallhatunk, az érzés pedig kattogásra emlékeztet. Ha ínhüvelygyulladásban szenvedünk, nemcsak a pihenés mindenképpen szükséges, hanem olykor gyógyszeres kezelésre is szorulhatunk. A gyulladás sokszor jár együtt lázzal is, ami szintén árulkodó jel, hogy pár nap lazításra van szükségünk. Az ínhüvelygyulladás extrém esetben olyan súlyos is lehet, hogy terápia és torna is szükséges lehet a gyógyuláshoz.

A reumatikus fájdalmakat valahogy a legtöbben az idős korhoz kötik, pedig kortól függetlenül bárkinél jelentkezhetnek a panaszok. Tünetek közé tartozik a nehéz ujjmozgás, a fájdalom az ízületi kapcsolódásoknál, a folyamatos szúró érzés a kézfejben. Okozhatja az, ha túl sok ideig tartjuk a kezünket hideg levegőn, védelem nélkül. Ekkor ugyanis az ízületeink "megfázhatnak", begyulladhatnak, ezzel folyamatos kínokat okozva. Fontos a hatékony kezelés, hiszen a reumás vagy reumaszerű panaszok igen fájdalmasak tudnak lenni.

Testünk egészségére odafigyelvén a legapróbb részeket se hagyjuk ki! A kezeink, karjaink egészsége, fájdalommentessége épp úgy fontos a napjaink zavartalanságában, mint bármely egyéb szervünké.

Varga Ágnes Kata

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?