Menü

Alvás, evés, és minden, amit a stressz kialakíthat

A stresszevés

A külvilág számára könnyen felismerhető szokás, magunk felé azonban sokkal nehezebb elismerni. Különös ismertető jegye, hogy amint kialakul egy húzósabb helyzet, az illetőnek különös, saját ízlésétől eltérő étvágya alakul ki, amely ráadásul gyakoribb étkezésre is készteti őt. Azért nehéz magunkon észrevenni, mert egy-egy ilyen stresszevési rohamnál nem érezzük pontosan, hogy mi alakítja azt ki, az egyetlen dolog, amit érzünk, az a vélt vagy valós éhség. Azért lehet vélt, mert az emberek hajlamosak összekeverni a gyomrukat bántó idegesség érzését az éhséggel. Ilyenkor nem érzünk nagy változást, csupán az tűnhet fel, hogy a szokásosnál nagyobb a táplálékbevitelünk. Ha mégis sikerül észrevennünk, még mindig nagyon nehéz megoldást találni a problémára, különösen akkor, ha nincs különösebb szándék bennünk. Az evési kényszernek parancsolni nagyon nehéz, épp ezért fontos, hogy inkább a kiváltó okot szüntessük meg. Ha a stressz okát nem tudjuk megszüntetni, akkor keresnünk kell egy módot, hogy másképp vezessük le a feszültséget.

Stresszalvás

A lehető legnehezebben leküzdhető probléma. A stressz olyan szintű fáradtságot alakít ki az adott egyénben, hogy az nem tud (és talán nem is akar) ellenállni, és állandó pihenéssel, alvással igyekszik megszüntetni az izgalmat. Ám ez gyakran okoz az illetőnek csalódást, hiszen az alvás végeztével a problémák még ugyanúgy fennállnak. Ez a reménytelenség még kilátástalanabbá teszi a helyzetet, így az adott egyén még többször érzi szükségét az alvásnak. Ez az apatikus érzés később depresszív hangulatot is kialakíthat, így muszáj akarattal ellenállnunk a késztetésnek. Mozogjunk többet, csináljunk programot, így elterelhetjük a figyelmünket az állandó alváskényszerről.

Kiegészítő tevékenységek, káros szenvedélyek

Senkinek sem kell bemutatnunk azt a dohányost, aki mintegy önmagát felmentve hivatkozik a stresszre, amely felelős a szokása kialakításáért. Minden bizonnyal igaza is van, hiszen meglehetősen kevesen kezdenek el azért dohányozni, mert az ízét vagy illatát kedvelik. A legtöbben inkább azért szoknak rá, mert túl sok izgalom éri őket, vagy túl vannak terhelve. A dohányzás rövid idejű szabadságot, önállóságot biztosít, egy helyzetet, amelyben mi döntünk, amit mi irányítunk, és ez vonzó. Az alkoholfogyasztással ugyanez a helyzet. Sokan úgy gondolják, hogy csökkenti a problémáikat az, ha kicsit kiengedik a gőzt, de ez csak álnyugalmat biztosít a számukra. Ehelyett érdemesebb lenne valami hasznosabb időtöltést keresni. Valamiféle küzdősport segít levezetni a feszültséget, méghozzá nagyon egészséges módon. Érdemes kipróbálni.

A stressz olyan dolgokra késztet minket, amelyeket nehéz leküzdeni. Ezért mindenképpen érdemes segítséget kérni, ha már úgy érezzük, nem tudunk mit kezdeni a helyzettel.

Varga Ágnes Kata

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.