Menü

Az ágybérlő - könyvajánló

„Tiffy és Leon egy lakásban laknak. Tiffy és Leon ugyanabban az ágyban alszanak. Tiffy és Leon még sosem találkoztak…” Beth O'Leary: „Az ​ágybérlő” című könyvének figyelemfelkeltő három sora hűen tükrözi a történet izgalmát.

A történet alapötlete kissé bizarr, de nagyon egyedi. Tiffy segédszerkesztőként dolgozik egy kiadónál, s Justinnal való szakítása után azonnal olcsó albérletet kell találnia. Leon hospice ápoló, éjszakánként dolgozik, s pénzre van szüksége. Megszületik a tökéletes ötlet: nappal a férfié a lakás, éjjel a nőé. Tiffy este 6-tól reggel 7-ig lakhat a lakásban, míg Leon reggel 8-tól délután 5-ig alhat az ágyukban. A történet legizgalmasabb pillanatai az egymáshoz írt rövid, humoros üzenetek, szerte a lakásban, melyek segítségével teljesen megismerik egymást, s egyre közelebb kerülnek a másikhoz, noha továbbra sem találkoznak.

A szerző ügyesen váltogatja a nézőpontokat: hol Tiffy, hol Leon elbeszélését olvashatjuk mindennapi dolgairól, érzelmeiről. A felváltott fejezetek segítségével apránként megismerjük az egymástól gyökeresen eltérő két személyiséget más-más szemszögből.

A főszereplők mindegyike kissé különc, a bohókás Tiffy az öltözködési hóbortjaival és különleges gyűjtőszenvedélyével, melyet a világtól elszigetelődött és visszahúzódó, sebezhető Leon értetlenül fogad, viszont megnyugtatja Kay-t, Leon barátnőjét, hogy nem kell aggódnia a különc és nem túl csinos társbérlő miatt, gyökeres ellentéte Leonnak, nem fogja elrabolni a szívét. (Vagy mégis?)

A mindenkinek megfelelő szabályok felállíttatnak, s egy ideig jól is működnek, aztán hirtelen minden felborul és a feje tetejére áll. Minden megváltozik.

Az első találkozásuk robbantja a nyugodt mederben haladó cselekményt: ruhátlanul összefutnak a fürdőszobában…

S hogy jön ide egy fenyegetőző, visszatérő expasi, meg egy ügyvéd, a börtönben élő testvér kapcsán? Milyen ítélet vár rá a bíróságon?

A szituáció bizony nem mindennapi, a történet izgalmas, fordulatos, a cselekmények többszálon játszódnak, az események magával ragadják az olvasót.

A sorokat habzsoljuk, az oldalak pörögnek a kezünk között, a történet egyre izgalmasabbá válik, romantika, szerelem, s rengeteg humor. Letehetetlen regény.

Ha van olyan modern kori mű, amelyet mindenkinek olvasnia kell, akkor ez az!

Zseniális történet, melyben beleképzelve magunkat, végig izguljuk Tiffy és Leon történetét, sorsuk alakulását.

Szívet-lelket megérintő regény, nem agyoncsépelt, szirupos romantikus cselekménnyel, hanem szívet melengető elbeszélés, váratlan fordulatokkal.

Beth 26 éves szerző, Anglia déli részéről. Az írónő ma is Londonban él, s könyvét vonatútjai alatt írta meg, miközben lakóhelye és munkahelye között ingázott. A könyv alapötletét saját életének az a szakasza inspirálta, amikor vele lakó orvos barátja állandó éjszakás műszakban dolgozott, és gyakorlatilag szinte sohasem találkoztak.

A fiúk is szomorúak csak nevetnek rajta - A kaszkadőr

A nemrégiben megjelent A kaszkadőr egyfajta bemutatása azon szakmának, ami nélkül a filmezés lehet nem is létezhetne. Az alkotás attraktív akciójeleneteken keresztül bemutatott szerelmi történet, ami közben meglovagolja a retró stílus világát is. Kitekint rengeteg ikonikus 80-as évekbeli alkotásra, és közben nézői szempontból egész végig fenntartja a karakterekért való izgalmat.

Bad Boys - Mindent vagy többet

Michael Bay az első két Bad Boys mozival a 90-es és a 2000-es években is megmutatta, miként kell korhatáros, mégis szórakoztató akció-vígjátékot rendezni. A két főhős, a dumák és a stílus emlékezetessé tették az akkori összképet. 17 évvel később napvilágot látott a Mindörökké rosszfiúk alcímre hallgató, afféle “visszatérés”, immár Bay nélkül. Adil el Arbi és Billal Fallah akkor elkészítették a franchise legsikeresebb darabját, ami után most jött is egy 4. rész, teljesen újult erővel.

A valódi szelíd motorosok kálváriája

A Motorosok egy letűnt korszak tesztoszteronszagú fényképalbumának bűvöletével árulja magát. A színészgárda pazar: a tüneményes Jodie Comer a szerelmes főhősnő, az überkemény Tom Hardy a bandavezér, szexi ösztönember, a vágy tárgya pedig Austin Butler. A rendező Jeff Nichols (Mud, Take shelder) dokumentarista alapossággal mutatja be a valódi „Szelíd motorosokat” azaz egy 60-as évekbeli Chicago-i motorosbanda fénykorát és átfordulását a bűnbe.

A sötétség ébredése – Az akolitus

A Star Wars egyelőre nem tudott elszakadni a Skywalker korszaktól sorozatok szintjén sem, az Andor és az Ahsoka is felidézték azt. A nemrég megjelent Az akolitus a köztársaság fénykorába kalauzolja el a nézőket, és üde színfoltja a Star Wars élőszereplős világának. Kicsit krimi, kicsit fantasy, és persze némi drámával is fűszerezik az alkotást, a kezdés nagyon ígéretes, viszont kérdéses, hogy mit hoz az évad többi része.

Esztétikusan szórakoztató világvége

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a videójáték-adaptációk aranykorát éljük, az utóbbi években kritikai és anyagi sikereket is arattak a különféle videójátékokból készült filmek. Gondolhatunk itt a League of Legends-ből készült Arcane-ra, ami animációs filmként a Netflixen aratott nagy sikert, vagy a Super Mario Bros.-ra. Valamint a Last of Us tavaly évi sikere után meg is érkezett egy újabb posztapokaliptikus játék képernyőre adaptálása a Fallout széria, ami egy fokkal még magasabbra teszi a lécet.