Menü

A legjobb alvást segítő ételek

Az éj leple alatt támadó álmatlanság nappalra fáradtságot, kimerültséget és ingerlékenységet hagy maga után. Az okok sokfélék lehetnek: lelki problémák éppúgy, mint testi bajok, de egészen biztosan az is befolyásolja az alvás minőségét, hogy mit eszünk és iszunk.

Banán

Tele van káliummal és magnéziummal, melyek természetes izomlazítók. Valamint egy triptofán nevű aminosavat is tartalmaz, amelyből szervezetünk szerotonint, a szerotoninból pedig melatonint hoz létre. A szerotonin egy olyan anyag, ami elősegíti a relaxációt, a melatonin pedig az álmosságot. Körülbelül egy óra mire a triptofán eléri az agyunkat, így pontosan tervezhető az esti étkezés.

Cseresznye

Az egyike a természetes melatonin forrásoknak. Együnk egy maroknyit egy órával lefekvés előtt, ha a friss szezonális gyümölcs nem áll rendelkezésünkre, igyunk meggylevet, vagy fogyasszuk a szárított változatát.

Tea

A zöld tea gazdag teaninban, amely álmosító és nyugtató hatású, és nem tartalmaz koffeint. Próbálja ki! Egy csésze finom tea segít pihenni!

Zabpehely

Egy tál bőséges kalcium, magnézium, foszfor, szilícium és kálium. Az összes elalvást segítő tápanyag egyben! Folytathatja édességgel is, de vigyázat, a túl sok cukor is gátja lehet a jó alvásnak!

Csicseriborsó

A csicseriborsó szintén kiváló forrása a triptofánnak, így vacsorára egy kis mártogatós humuszkrém kiváló választás lehet. Eheted zöldséggel vagy pirított kenyérszeletekkel.

Zöld leveles zöldségek

A kelkáposztában, a mángoldban és a spenótban sok a kalcium és a magnézium is. Akár salátába, akár smoothie-alapanyagként is fogyaszthatjátok őket. Ha az iható felhasználásra voksoltok, legalább napi fél literrel számoljatok a hatás érdekében.

Dió

A dióban nagy mennyiségben megtalálható a triptofán aminosav, aminek nagy szerepe van a melatonin hormon termelésében. Ezenkívül B-vitaminban is gazdag, ezzel az idegrendszert támogatja. Triptofánban egyébként a tök-, len- és napraforgómag is bővelkedik.

Joghurt

Egy tál natúr joghurt a kedvenc bogyós gyümölcseiddel dúsítva a legtökéletesebb választás vacsorára. A joghurt kalciumtartalma nélkülözhetetlen az alvást előidéző, trytophan és a melatonin hormonok termelődéséhez.

Teljes kiőrlésű kenyér

Ha kicsit nyugtalannak érzed magad a késő esti órákban, egyél egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret vagy pirítóst. A teljes kiőrlésű gabonák ugyanis segítik az inzulin termelődését, amelyek eljuttatják a triptofán nevezetű nyugtató aminosavat az agyba.

A koffeindús italok, mint a kávé, a kóla, az energiaital és a feketetea nehezítik az elalvást és a nyugodt pihenést, ha közvetlenül vagy pár órával a lefekvés előtt fogyasztjuk. A zöldtea koffeintartalma nem olyan erőteljesen hat, ezért egyéni megfontolás tárgyát képezi, de jobb, ha inkább reggelink mellé isszuk.Ugyan nem étrendi tényező, de ha csökkentjük a képernyő használatot alvás előtt, vagy száműzzük a tévét, számítógépet és a mobil eszközeinket a hálószobából, még jobb lesz az alvásunk minősége, és könnyebb lesz az elalvás is. Nem árt étkezési szokásainkat megvizsgálni, mivel a táplálkozás­nak fontos szerepe van a megfelelő alvási ritmus kialakításában. El­ső lépésként próbáljunk meg étke­zési naplót vezetni. Ez segít megál­lapítani, hogy van-e összefüggés az étrend és az alvászavar között.

Szerző :Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.