Menü

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok mögé nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. A felsorolásom szubjektív és semmilyen szinten nem teljes. Lehet, hogy pár étel nem csupán (echte) francia, de főképp frankofón országokban (pl. Belgium, Franciaország, Algéria, Marokkó) nagy sikert ért el. Jöjjön hát az egyéni gyűjtésem:

Békacomb

A legtöbb fogyasztója szerint sok hűhó semmiért. Azonban megér egy próbát a leginkább csirkére hajazó étel, amely ha máshol nem is a mirelit pultoknál közepes vagy ép magas áron megtalálhattunk.

Ló steak

Sokan akik nem utaztak még a hexagonban nem is sejtik, hogy mekkora steak kultúrával bírnak a franciák is. Ráadásul kifejezetten véresen egyszerűen oldják meg a főzést is. A kínálatból kiemelkedik a ló steak, amely minden valamire való húspult/húshűtő része. Az íze nagyon rágós, ha nem gondolunk bele mit eszünk végül is kezelhető.

Boudain blanc de Rethel

Sertéshúsból készült, tojásos fehér kolbász. Ehhez nem is tennék hozzá semmit. Eközben nekem nem akarták elhinni, hogy a hurka létezik. Érdekes.

Csiga

Eléggé közismert a csigák fogyasztásának kultusza a galloknál. Hazudik, aki azt mondja erre születni kell, mert a nagyobb fajta csigák ize egész jó. A drága finomság is megér egy misét.

Mustáros nyúl

Ez a burgundiai étel persze már ismerős lehet. De azért azt az általános sokkot nehéz leírni, mint mikor leesik egy magyarnak, hogy a hentes pultban relaxáló lenyúzott valami egy egész nyúl, amely a sorsára vár.

Sült camembert sajt

A kint filléres árúnak számító sajtok remek példái arra, hogy a gallok élni bizonyos szempontból nagyon tudnak. Ez minden formájában isteni, de a sütőben felturbózott camembert gondolata egyszerűen mennyei.

Francia hagymaleves

Mi is ismerjük, de kevés ennél franciásabb levest tudnánk megadni. Összetett ízvilág jellemzi. Tegyünk bátran vele egy próbát, az se baj ha egy baguettetel fogyasztjuk.

Sajtszuflé

Az egyik legjobb dolog ami a sajttal történhet.

Quiche lorraine

Tejszínes sós pite mindenféle földi jóval. Ismeretségemben kérdezve joggal állíthatom, hogy nagyon könnyű elkészíteni és finom, laza kaja. Olyan kis franciás.

Soupe au pistou

Az olasz konyhából is ismert pesztós leves. Kissé furcsa elsőre, de ugye elsőre meg igazi kíváncsiskodó gurmand nem ítél.

Ratatouille

Habár az ilyen című Pixar rajzfilmet simán lelecsózták, itt ennél jóval többről van szó. Padlizsán, foghagyma, cukkini, olívaolaj, petrezselyem a plusz a mi szeretett szent lecsónkhoz képest (mínusz a szalonna).

Bouillabaisse

Gazdag, sáfrányos halleves, sok kagylóval, rákkal, sokféle hallal. Sok nagyobb bevásárlóközpontban árulják készen, csak a mikróba kell betenni. Főleg a déli Provenceból ismert. Marseille pedig kifejezetten a fellegvára ennek a remek fogásnak. Isteni. Érdekesség, hogy nálunk is a sáfránnyal főztek szinte mindig, míg meg nem jött a kulináris nemzeti identitásuk mostani bástyája a paprika a tengerentúlról.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.