Menü

Kreatinban gazdag, tápláló ételek a regenerálódáshoz

Törökmogyoró

Segítenek megszabadulni az edzés hatására felszabaduló szabadgyököktől. Egy kutatás szerint, a mogyoróban 20x több antioxidáns van a C-vitaminhoz képest és 50x több mint az E-vitaminban. A törökmogyoró további felhasználási módja lehet, hogy erősíti a hajad: olajként a hajápolás napi rutinjának része lehet. Egy kis adagot masszírozz a hajba pár percig, hagy úgy éjszakára majd mosd le. Erősíteni fogja a hajgyökereket.

Tojás

Sokáig tiltólistára került a tojás, méltánytalanul, mivel az új kutatások egyértelműen kimutatták, hogy nincs szoros összefüggés a tojásfogyasztás és a magas koleszterinszint, illetve a szívbetegségek kialakulása között. Egyetlen tojásban 5-6 gramm fehérje, ugyanakkor csak 60 kalória található. Azonban nem maga a fehérjetartalma teszi a tojást egyedülállóvá, hanem annak fajtája. A tojásfehérje az emberi szervezet által legkönnyebben felhasználható fehérje, nincs is nála magasabb biológiai értékkel rendelkező étel, tehát egyértelműen a leghatékonyabb izomnövelő.

Lencse

A lencse titkos tömegnövelő fegyver. Már egycsészényi 18 gramm fehérjét és 40 gramm lassan emészthető minőségi szénhidrátot tartalmaz. Ráadásul olcsó, sokáig eltartható és könnyen elkészíthető.

Lazac

A lazac magas minőségű fehérjét és hosszú szénláncú Omega-3 zsírsavakat, DHA-t és EPA-t tartalmaz. Ezek az Omega-3 zsírok gondoskodnak a szív egészségéről, ugyanakkor óvják az izmokat is a leépüléstől. Ha képtelen vagy megenni a halat, szedj halolaj táplálék-kiegészítőt, hogy ne vond meg magad a jótékony hatásaitól. A lazac nemcsak 25 g fehérjét tartalmaz, de más egészséges tápanyagokkal, például D-vitaminnal, is tömve van, így vétek lenne kihagyni.

Túró

A túró izomépítő ereje két különböző alkotórészében rejlik. Nagy adag kazeint tartalmaz, amely egy lassan emészthető fehérje. Ha kazeint fogyasztunk, a vér aminosav szintje lassan emelkedik, és tovább magasabban marad, mintha tejsavót vettünk volna magunkhoz.

Joghurt

Egy pohár 2%-nál alacsonyabb zsírtartalmú (görög) joghurt fehérjetartalma miatt ideális választás az edzések utánra. Müzlivel, bogyós gyümölcsökkel vagy mézzel még finomabbá és egészségesebbé teheted az ételt.

Cottage cheese

Szerencsére az utóbbi időben Magyarországon is egyre jobban elterjedt a leginkább túróhoz hasonlító cottage chesse. Alacsony kalória- és magas fehérjetartalma miatt remek edzés utáni nasi.

Répa és humusz

Fontos, hogy edzés is után adjunk egy kis energiát a szervezetünknek. Például A-vitaminban gazdag répa, és pár kanálnyi humusz formájában. Utóbbi magas fehérjetartalma miatt ideális választás, ráadásul a gyökérzöldséggel párosítva tökéletes ízkombinációt alkotnak.

Edamame bab

A hüvelyesekkel sem lehet mellélőni, ha edzés utáni ételt keresünk. Az edemame bab kevésbé ismert, ám annál profibb étel, ha nagy izmokat szeretnénk. Kevés benne a zsír, magas a fehérjetartalma, ráadásul a koleszterinszintet is csökkenti.

Mogyoróvaj

Remek hír, hogy az egyik kedvenc édességünk még egészséges is. A mogyoróban lévő telítetlen zsírsav segít a zsírégetésben és az izmok fejlődésében.

A jó test 30%-ban az edzésen, 70%-ban a táplálkozáson múlik, tartja a bölcs mondás. Ebből persze nem az következik, hogy felesleges nagy energiát fektetni a sportolásba, hanem inkább azt, hogy meg kell válogatnunk, mit eszünk, ha jól akarunk kinézni és természetesen az egészséges alternatívák elengedhetetlenek választása elengedhetetlen ehhez.

Szerző: Udvari Fanni

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.