Nyúlhús az asztalon
A nyúlhús egészséges húsféle, hazánkban nagyon kicsi (mindössze néhány dkg) az egy főre jutó éves fogyasztása. A világátlag a fejlett országokban egyébként 8-10 kg/év, tehát a halfogyasztáshoz hasonlóan, nyúlfogyasztásban is jócskán elmaradunk az európai és észak-amerikai átlagtól. Ennek oka egyrészt az, hogy az aranyos állatot, sokan nem szeretnék megenni. A csirke, pulyka, sertés, marha nem olyan „cuki”.
A nyúl, szőrös barát, inkább háziállatként gondolunk rá. Ráadásul mérete és szőrössége sokak kedvenc háziállatához, a macskához teszi hasonlatossá, ezért elvi okokból nem esznek nyulat. Másrészt pedig a legdrágább húsokhoz tartozik, ezért gyakori fogyasztására egyszerűen a legtöbb embernek nincs módja.

Ha idén kipróbálnánk a nyúlhúst, válasszunk egyszerű, receptet, ne álljunk neki magunktól, mert olyan gyorsan elkészül, mint a csirke, de kicsit mégis más elkészítést igényel.
Süthető egészben is, de ilyenkor látszik leginkább, hogy milyen állatról van szó, ezért, ha nekünk, vagy a család bármely tagjának ellenérzései vannak a nyúl elfogyasztásával kapcsolatban, ne ezt az elkészítést válasszuk. Hiszen meglátva, hogy egy nyuszi fekszik a tepsiben, nem biztos, hogy jóízűen fogjuk enni. Aki szereti, készítheti csak sózva is, de a nyúlhúshoz nagyon jól illik a bazsalikom, babér, lestyán mag, majoránna, rozmaring, és zsálya is. Ha nyulat készítünk, a köret vagy az előtte tálalt leves fűszerei is lehetnek ezek. Egy natúrabb ízű sülthez (amit pl. csak sóval dörzsöltünk be), készíthetünk rozmaringos zöldség, vagy burgonya köretet. A kockákra vágott zöldségeket enyhén sózva néhány szál rozmaringgal a hús mellé halmozva, amit így át fog járni a hús szaftja és a fűszer is, és nem utolsó sorban együtt készülhet a hússal, időt és szennyes edényt spórolva ezzel.
Jó szívvel ajánlom: a zsályás ragulevest is. Igaz, manapság a tárkonyos verzió az igazán népszerű, de a zsálya is nagyon finom a sokzöldséges levesekhez. Itt is, mint mindig, törekedjünk az egyensúlyra, ha nyúlhúst kínálunk, ahhoz már ne egy húsos, nehéz levest készítsünk. Jó választás lehet a medvehagyma krémleves is, de ez esetben, a főétel köretében mindenféleképpen legyen zöldség is, hiszen a krémlevesben nincs annyi zöldség, hogy a szükséges rost mennyiséget fedezze. ( Ebédnél 15-20 dkg zöldségfélét kellene enni, a megfelelő emésztés, és vitaminellátottság érdekében.) Természetesen, egy szelet répatortával is kiegészíthetjük az étkezést, a zöldségbevitel növelését célozva. A levesek, a folyadékbevitelt is növelik a zöldségbevitelen túl, ezért ajánljuk fogyasztását a hideg napok után is.

Nyissunk az újdonságok felé, próbáljuk ki ezt az egészséges húsfélét is! Ragunak, vagy sültnek, böngésszünk a neten, és amelyik recept megfog minket, azt válasszuk. A kifejtett egyensúlyi törekvések betartásával, egészséges ünnepi főétel válik majd belőle.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.