Menü

Indulhat a gyógynövény-szüret!

Itt a tavasz, sarjadnak a növények, melyek közül több rendelkezik kitűnő gyógyhatásokkal, mint gondolnánk! Érdemes megismerni ezeket és szedni belőlük, hiszen akár több tízezer forintot is spórolhatunk, amit egyébként teára és gyógyszerekre költenénk.

Miért állítjuk, hogy sokezer forintról van szó? Ha megnézzük a boltokban kapható teafüvek árát, akkor azok 5.000 - 20.000 Ft/kg árral kaphatóak. A gyógyszerek legtöbbje is 1.000 Ft felett indul. Pedig sokat helyettesíthetünk gyógynövényekkel, s így ráadásul a természetes gyógyulás mellett tesszük le a voksunkat.

No de mik is azok a gyógynövények, melyeknek most, vagy hamarosan szezonja következik, és mikre is jók ezek? Íme néhány kedvcsináló közülük!

Gyermekláncfű minden mennyiségben: Gondolta volna, hogy a pitypang is kiváló gyógynövény? A virágot szedjük (levél nélkül), amelyből kiváló tisztító tea készülhet. Segít a máj és epe karbantartásában, és csökkenti a vércukorszintet. A növény levelet is használhatjuk - a szúnyogcsípést bedörzsölve csökkenti a viszketés érzését. A teán kívül szörpöt és szirupot is készítenek a gyermekláncfűből.

Vérehulló fecskefű: szemölcsök kezelésére alkalmas ez a sárga virágú növény. Nem kell a gyógyszertárban kapható fagyasztóra költeni, hanem ezzel is bedörzsölhetjük a szemölcsöket, tyúkszemeket és bőrkeményedéseket. Óvatosan bánjunk vele, kb. 2 hét kezelés ajánlott! A frissen megtört szárából előbukkanó határozott színű nedvvel kenjük a bőrt - egyébként a növény erről kapta a nevét.

Zamatos turbolya: Bizonyos helyeken már növöget ez a kellemes, negro illatú növény, amelynek teája erősíti a tüdőt, tisztítja a légutakat és nyugtatja az idegrendszert. Ezen kívül a konyhában is felhasználhatjuk fűszerként (szárítani viszont sajnos nem lehet), szendvicskrémhez, salátákhoz.

Pásztortáska: Mindenki ismeri ezt a szív alakú levélkével rendelkező, hétköznapi növényt, mégha elsőre nem is tudja összekapcsolni a nevet a növénnyel. Érdemes tudni róla, hogy kiváló vérzéscsillapító hatása van, mind külső, mind belső vérzések eset. Emiatt még a menstruációs vérzés csökkentésére is használják.

Ha szeretne többet megtudni a gyógynövényekről, akkor olvassa el EZT a könyvet, vagy látogasson el a szegedi gyógynövény-tanfolyamra!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!