Így esznek az ínyencek
- Dátum: 2017.03.15., 15:56
- élelmiszeripar, élmény, élvezet, étkezés, étkezési szokások, evés, fagyasztott étel, flow, íz, ízvilág, képernyő, konzerv, örömforrás, szezonális
A civilizált, időhiányban szenvedő társadalom "elfelejtett okosan enni". A nagy rohanás közepette túl sokat és túl gyorsan eszünk, s közben nem is érezzük az ételek ízét. Ideje változtatni a szokásainkon, hogy valóban élvezetté váljon az étkezés!
Hogyan és miért alakultak így át az evési szokásaink? A legfontosabb momentum, hogy az ipari élelmiszergyártás térhódításával megszűnt az ételek szezonális és korlátozott fogyasztása. Az alapanyagok legnagyobb része bármikor elérhető (még ha nem is mindig ugyananyiba kerül). Ennek hátránya, hogy nem törekszünk a frissességre - igaz, sok bevásárlóközpont és multi élelmiszerlánc éppen ezzel a hívószóval csalogatja vevőit. S mivel bármi bármikor elérhető, mindent mindennel és mindenkor fogyasztunk. Jellemző, hogy egyszerre sokféle ételt eszünk "terülj, terülj asztalkám" - jelleggel.
De hiába ekkora a kínálat, ha sietősen kapjuk be az ennivalókat, a falatokat nem rágjuk meg eléggé, és még csak nem is figyelünk evés közben: a legtöbben tévét néznek, telefont és tabletet, vagy számítógépet használnak evés közben, "jobb esetben" pedig olvasnak. Mindenesetre nem figyelnek arra, amit csinálnak, az evés automatizmussá válik.
Pedig a túlevés egyik oka az, hogy ésszel tudjuk: az étel az élet, és élvezetet keresünk benne, de a fenti szokások mentén nem kapjuk meg tőle azt, amit várunk, ezért "túlfogyasztunk", hátha akkor és attól jobb lesz. Megfigyelhető, hogy aki valóban élvezni tudja az ételek ízét, és odafigyelve, "jelenléttel" és tudatosan étkezik, annak kisebb mennyiség is jóllakottságérzetet, sőt örömet okoz.
Íme néhány ötlet, amit ha megfogadsz, igazi ínyenc lehetsz, akinek az evés anélkül válhat boldogságforrássá, hogy elhíznál!
- Ne egyél egyszerre, egymás után sokféle ételt, hanem kapj be egy falatot, és rágd meg alaposan! Figyeld meg, milyen íze van, milyen állaga, fűszerezése. (Ezzel egyébként a tudatos jelenlétet is gyakorolhatod, és úgynevezett flow-élményben lehet részed.) Ha lenyelted, utána edd a következő féle ételt (mondjuk a főétel után a köretet, vagy a szendvicshez a sajtot).
- Próbáld ki, hogy csak az étel élvezetéért eszel, nem pedig csupán azért, mert éhes vagy! De add meg a módját: teríts meg szépen, és ne tereld el a figyelmedet evés közben semmivel. Azaz hagyd máshol a telefonodat, és a tévét se kapcsold be!
- Keresd a szezonális ételeket, hiszen mindig ezek a legízesebbek, valamint a házi termelők termékeit! Biopiacokon, kistermelői üzletekben találhatsz ilyesmit. Igen, érezni lehet a különbséget a házi és a bolti mustár, torma, mogyorókrém, majonéz, lecsó és sok más egyéb között.
- Lehetőség szerint kerüld a fagyasztott és konzervételeket! Teljesen más ízvilágban lesz részed.
- Szánj időt az evésre! Próbálj olyan időpontokat választani, amikor nem rohansz, hanem rá tudod szánni az időt a tudatos étkezésre.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?