Menü

15+1 kreatív adventi naptár

Izgalmas majdnem egy hónapon át ünnepelni és készülni a karácsonyra, nyilván ezért is lettek annyira népszerűek az adventi naptárak. A csokoládés verzión kívül is rengeteg lehetőség vár ránk, ha gyermekeinket, vagy akár felnőtt szeretteinket kívánjuk vele megörvendeztetni. Összegyűjtöttünk 15+1 inspiráló ötletet - még van pár napod elkészíteni azt, ami a legjobban tetszik!

1. Gyufásskatulyából édeset

Újrahasznosíthatjuk a gyufásdobozokat, ha ilyen aranyos fiókos adventi naptárat állítunk össze. Fessük le, vagy csomagoljuk be, és ragasszunk gyöngyöket az elejére, ez lesz a fogantyú, majd arany, vagy ezüstszínű tollal írjuk rá a számokat. Fogjuk össze az egészet szintén festett vagy csomagolt kartonpapírral, és tegyünk rá egy színben illeszkedő masnit. Mindez arra sarkall minket, hogy valóban apró ajándékokkal lepjük meg a címzettet!

2. Dobozos izgalmak

Szintén újrahasznosító ötlet, ha kocka alakú dobozokat használunk, például fordítsuk ki a krémek csomagolódobozait, így máris egyszínű lesz, és színes papírból készítsünk rá kivágott számokat. Mindennapi izgalmat tartogat, hogy vajon mit rejtenek a dobozkák? A kitartóak akár be is csomagolhatják őket egyenként.
Tipp: ne dobjuk el a csomagolást, hanem használjuk újra minden évben, amíg csak lehet! Ha meguntuk ezt a "módit", akkor legalább másnak adott ajándokékok csinosítására alkalmazzuk utoljára a celofán-, vagy csomagolópapír anyagokat.

3. Tárgyiasítatlan ajándékok

Nem csak édességeket és apróságokat ajándékozhatunk! Készítsünk egyedi nyomtatású adventi naptárat, amelyben idézeteket, gondolatokat, szívbéli vagy motiváló üzeneteket, jókívánságokat rejthetünk el. No persze a kettő nem zárja ki egymást - mi tavaly az apró ajándékok mellé minden napra mellékeltünk valamilyen üzenetet a gyerekeknek. Tehát a fiatalabb korosztály számára is izgalmas lehet ez a verzió, a lányaink minden nap várták, mi lesz az aznapi írás, és kíváncsian kérdezgették egy-egy bölcs gondolat jelentését. Szép beszélgetések születtek ebből, ami nagyobb ajándék a csokoládénál...

4. Hímzett sorozat

Keresztszemes, vagy gobelin öltéssel készíthetsz hasonló adventi díszt pár műanyag karika segítségével. A lakás saját kezű, különleges díszévé válik az adventi időszakban. Egy gond lesz csak vele, hogy karácsony után senki sem szívesen válik meg tőle - de sebaj, jövőre újra elővehetitek!

5. Gyerekek kedvence

A kicsik igazán értékelni fogják, ha egy játékvonatba rejted az apró ajándékokat - amivel aztán karácsonytól majd játszhat is. Az ötlet megvalósítható akár ablakos babaházzal is. Nagy lesz az öröm, amikor tényleg birtokba lehet venni a sokáig figyelt játéktárgyat, s addig is örömöt szereznek a benne rejlő meglepetések.

6. Papírzacskóból is szépet

Pénztárcabarát megoldás, ha papírzacskóból készítjük el az adventi tartókat. Régi csomagolópapírokból vághatunk ki rájuk díszítést, így legalább azokat is újrahasznosíthatjuk, majd csipesszel erősítsük őket egy madzagra.

7. Varrott és puha

Ha van varrógépünk, és szeretjük is használni, akkor megmaradt anyagdarabokból nagyon édes, és sok éven át használható egyedi adventi naptárat készíthetünk. A saját kezüleg megalkotott zsebecskék tartalmát bizonyosan átitatja majd a szeretet!

8. Vászonzsákos huncutságok

A vászonzsákos megoldás klasszikus vintage hangulatot idéz, ha piros díszítéssel, csillogó masnival és fenyőágakkal látjuk el. Ráadásul kiváló tárolója olyan finomságoknak, mint például a mogyoró. De kitömhetünk minden zsákot egyformán vattával, vagy papírhulladékkal, és ebben rejthetjük el a meglepetéseket - így biztosan nem lehet majd előre sejteni, hogy mi a csomagok tartalma!

9. Szaloncukor- és csomagolópapír újragondolva

A maradék csomagolópapírokat vágjuk fel, vagy használjunk szaloncukorpapírt ennek az adventi csomagnak az elkészítéséhez, igazán olcsó és kedves megoldás, hiszen így minden egyes nap apró ajándékot bontogathat a címzett.

10. Dizájner stílus

Klasszikus barnapapír, piros díszek, valamint vászonszalag és egyforma dobozok szükségesek ehhez az adventi naptárhoz, aminek fontos apropója, hogy az utolsó csomag kicsit nagyobb a többinél. Mivel mind egyforma (egyet kivéve), nehéz előre kitalálni, hogy melyikben mi rejlik. Viszont olyan szépek, hogy mutatós díszét képezik a lakásnak addig is, míg az ajándékozott felbontogatja őket.

11. Mindenféle méretben

Ha nem szeretnénk alkalmazkodni, és különböző méretű ajándékokat szeretnénk adni, akkor válasszunk egyforma és egységes csomagolóanyagot. Tény, hogy nem éppen környezetbarát ez a megoldás, de legalább a kandallóba való begyújtáshoz használhatjuk utána a papírcsomagolókat. Vicces lehet, ha különböző méretű dobozokat gyűjtünk össze, de az ajándékok nem alkalmazkodnak ehhez, így aztán valóban mindig meglepetés, hogy mit rejtenek az egy-egy nap dobozkái. Wc-papír guriga is szolgálhat a szaloncukorszerű, kerek ajándékok tárolójául, például zoknik számára.

12. Fából barkácsolt

Anyukák és apukák egyaránt, vagy közösen is elkészíthetik a fából készült adventi naptárat. Az ablakos verzió bonyolultabb, de ki is fúrhatjuk a fát, és beleültethetjük az ajándékokat. Vállalkozó szelleműek festhetnek is rá, lehetőleg környezetbarát festékkel.

13. Apró textiltasakokból

Szintén viszonylag olcsó megoldás, ha kis textiltasakokat veszünk, vagy varrunk maradék anyagokból. Akár egy karácsonyi égősorra kötve is fellógathatjuk őket a lakásban, vagy a teraszon.

14. Egyenként díszített

Igen sok munka elkészíteni ezt az egyenként hímzett alkotást, de akinek nincs rá ideje, az üzletekben is kapható hasonló termék. Mindenesetre aranyos, hogy minden napnak megvan a saját figurája, ami már kedvelt szokás a csokoládés adventi naptárak révén.

15+1. Műanyag dobozok felhasználásával

Apró műanyag dobozokból is készíthetünk adventi naptárat, amely a karácsony eltelte után kiváló tárolója lehet a kis csecsebecséinknek, amiknek mindig nehéz rendszerezett helyet szerezni a lakásban. Ha színes dobozokat szerzünk be, egyszerűbb lesz megjegyezni és elkülöníteni a különféle tartalmakat, mindössze a címkét kell majd kicserélni.

Még olcsóbb megoldás, ha már használt műanyag dobozkákat alakítunk át az adventi naptárunkhoz, például poharak, gyurmatartók kiválóak lehetnek erre a célra.

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Kreatív hobbik a lelki egyensúly megőrzéséért

Sokszor nem is vagyunk tisztában vele, mennyire fontos, hogy legyen egy kreatív hobbink! Azon kívül, hogy ez a mindennapokban kellemes kikapcsolódást nyújt, segít fejleszteni különböző készségeinket és fenntartja a lelki egyensúlyt.

Tippek fesztivál szezonra

Itt a nyár és ezzel együtt elindulat a fesztivál szezon is! Mielőtt belevetnénk magunkat a zenei forgatagba és a sátorozásba, érdemes alaposan átgondolni, hogy mit vigyünk magunkkal, és mire figyeljünk a fesztiválon töltött időnk alatt. Ehhez olvashattok néhány tippet ebben a cikkben!

Napi 10 ezer lépés!

Hallottuk már párszor, igaz? Ez a szám az ajánlás arra, hogy mennyit kell megtenni naponta a hosszabb, egészséges életért. Vajon sok vagy reális? Egyáltalán hol és hogyan tudunk ennyit gyalogolni, sétálni?