Menü

Zab: nem ördögtől való

A zabról nem is oly rég a legtöbb embernek a takarmány jutott először eszébe, mára ez megváltozott, de még mindig sokan vannak olyanok, akik nem tudják elképzelni, hogy zabot egyenek. Pedig...

Pedig bizony: a zabfogyasztásnak rengeteg előnye létezik, ráadásul a közgondolkodással ellentétben egyáltalán nem egy íztelen, se színe, se szaga ételről van szó. A zabból ugyanis hihetetlenül sok kreatív menü készíthető, jó eséllyel éppen olyan is, amik Önnek, az ön ízlésének a legjobban megfelel.

A zabot Magyarországon mindig is elsősorban takarmánynövényként termesztették, a régi időkben ugyan készítettek belőle kenyeret, de ez nem volt meghatározó. A reggelizőasztalokon való felbukkanása az angolszász kultúrának köszönhető, ott terjedt el először ez a szokás.

De mi a jó benne? A zab nem tartalmaz glutént (de az arra érzékenyek ezt ellenőrizzék csomagoláson, mert könnyen előfordulhatnak szennyeződések, csak olyan terméket fogyasszanak, amelyek feltűntetik a belső gluténmentes mivoltát!), tartalmaz ugyanakkor jelentős mennyiségben rostot, ezáltal jó eséllyel csökkentheti a rossz koleszterin szintjét. Ez mindjárt jó hír a szívnek, valamint az ereknek, a rendszeres fogyasztás a koleszterinszint mellett a vérnyomást is remekül, eredményesen szabályozhatja.

Amellett, hogy több fontos tápanyag forrása, a zab az elhízás megelőzésében is segíthet. Növeli a teltségérzetet, segíti az emésztést. Ha már emésztés, kimutatták, hogy a rost gazdag étrendet folytatók körében kisebb eséllyel alakult ki bélrendszerrel kapcsolatos daganatos megbetegedés.

Koriander, fűszer- és gyógynövény

Rengeteg fűszernövényt ismerünk, használunk a mindennapokban, de ezek közül soknak nem csak az íze remek, hanem felhasználhatósága és hatása is.

Mire figyeljenek a cukorbetegek karácsonykor?

Mit tehet, aki betegség miatt nem fogyaszthat kedvére az ünnepi ínycsiklandó falatokból, édességekből?

Lúgosító ételek nyomában

Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben. Az alap elmélet az, hogy bármilyen ételt ehetsz, azonban néhány étel lúgosabb, mint a többi.

Ínycsiklandozó diétás lasagne

Lasagnét mindenki ismeri . Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázók fájó szívvel könyvelhetik el, amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog az asztalra kerülni!

Népszerű adventi édességünk a grillázs

A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula a sláger, de a gesztenye is elengedhetetlen finomság. A sült gesztenye zamatáról és a téli lélekmelengető italokról, az adventi konyhai aromaterápiáról nemrég írtunk oldalunkon, most a karácsonyi hangulat másik kedvencét említjük meg, a grillázst.