Menü

A D-vitamin hiány a testsúlyunkra is hatással van?

  • Dátum: 2016.04.05., 13:36

Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász elárulta, hogy a SOTE kutatócsoportja szerint a lakosság 95%-a D-vitamin hiányos a tél végére, ezért mindenféleképpen fontos, hogy pótoljuk ezt a hiányt! „ A napfényszegény időszakban szervezetünk alig, vagy egyáltalán nem termel D-vitamint, ezért pótlása elengedhetetlen. Azoknak, aki nyáron magas, 50-100 faktorszámú fényvédő szereket használnak, így akadályozzák a D-vitamin termelődést, nyáron is szükségük lehet D-vitamin pótlásra.

A D-vitamin legfontosabb funkciója a kalcium- és foszfátháztartás egyensúlyának biztosítása. Az utóbbi években felismerték, hogy hatása nem korlátozódik a csontanyagcserére, hanem szerepet játszik pl. a szervezet immunfolyamataiban. A D-vitamin D3-vitamin (kolekalciferol) és a D2-vitamin (ergokalciferol) formájában fordul elő legnagyobb mennyiségben a szervezetben. A D2-vitamin forrásai bizonyos zöldségek, élesztők, gombák. A D3-vitamin túlnyomórészt a bőrben, napfény (UV sugárzás) hatására képződik, kisebb mértékben tartalmazza: halolaj, halak (tőkehal, lazac, makréla), tojássárgája, D-vitaminnal dúsított tejtermékek, máj. A D-vitamin szint nem elsősorban az étrendünktől függ: a magyar átlag étrenddel kb. 80 NE-t viszünk be naponta”- árulta el az obezitológus szakértő.

A nyári napozás hatására fenti adagoknál sokkal többet termel a szervezetünk: fürdőruhában enyhe bőrpír kialakulásához vezető egyszeri napozás hatására 10 000 – 20 000 NE D-vitamin termelődik, és túladagolástól sem kell tartanunk. Minél sötétebb a bőrszín, annál több napsugárzásra van szükség ugyanannyi D-vitamin termeléséhez. Rossz hír a rajongóknak, hogy a szoláriumok UV-A sugarai hatására nem gyártunk D-vitamint.

Súlyfelesleg egyenlő kevesebb D-vitamin?

„Külföldi kutatások szerint a súlyfelesleggel rendelkező emberek több mint 50 %-a a napfény hatására kevesebb D-vitamint termel, ez a súlyfelesleg és a D- vitamin közötti kapcsolatra utal. Az utóbbi években derült ki az is, hogy D- vitamin receptorok nem csak a régen ismert szervekben, -csontokban, belekben, vesékben- találhatók meg, hanem például az agyban és a zsírszövetben is. Az agyban található D- vitamin receptorok megléte azért érdekes, mert a D-vitamin aktív formája a szerotonin termelődését is serkenti, a szerotonin pedig erőteljes hatással van a hangulatunkra, és akár az étvágyat is befolyásolhatja.” Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász szerint hasonlóan fontos a zsírszövetben található D- vitamin receptorok megléte is. „A D-vitamin hiánya a leptin szintünkre is hatással van. A szervezetünkben a fehér zsírszövetünkben termelődő leptin hormon visszacsatoló feladatkört tölt be, a zsírraktárak teltségi állapotáról tájékoztatja a központi idegrendszerünket. A leptin szint egyébként nemcsak a zsírsejtek számával, hanem azok méretével is összefüggést mutat. A leptin ezen kívül a jóllakottság észlelésében is szerepet játszik, csökkenti az étvágyunkat, ha már eleget ettünk. Ha a D- vitamin szintet rendezzük, akkor a leptin visszacsatolásos mechanizmus normalizálódik.”

Megfelelő D-vitamin szinttel tovább is élhetünk!

Az elhízáshoz gyakran társul különféle szénhidrát- anyagcserezavar (pl. 2. típusú cukorbetegség, vagy azt megelőző inzulinrezisztencia). A szakértő azt is elárulja, hogy a D- vitamin hiány a hasnyálmirigyben az inzulin termelődést gátolja, tehát hozzájárul az előbb felsorolt szénhidrát-anyagcsere zavarok kialakulásához, így a D-vitamin hiány rendezésével az inzulin termelődésre kedvező hatást fejthetünk ki. „Gyermekeknél az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét csökkenti a normális a D- vitamin szint, és más autoimmun betegségek előfordulási gyakorisága is mérséklődik. Sőt, magyar adatok szerint az átlag élettartam akár 2-3 évvel nőne, hogyha a D-vitamin hiányt megszüntetnénk, ellenállóvá válnánk különféle fertőzések ellen, ami pl. influenza-járvány esetén jól jöhet. A D-vitamin szint rendezése többféle rosszindulatú daganatos betegség előfordulási gyakoriságát is visszaszoríthatná. Hormonális problémák, termékenységi zavarok esetén is kedvező lenne a D-vitamin hiány rendezése.

Megtudhatod, mennyi a D-vitamin szinted

„A D-vitamin ellátottságunk mértékéről vérvizsgálattal, a D-vitamin koncentráció meghatározással tájékozódhatunk, a hiány mértékének megfelelő pótlásról pedig az orvosi előírásnak megfelelően érdemes gondoskodni.”– ajánlja Dr. Gajdács Ágnes öbezitológus szakorvos, testsúlygyógyász.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?