Menü

Ne féljen a hidegtől!

A téli időszak sokakat bekényszerít a torna és konditermekbe, de még többen vannak azok, aki jó időben sportolnak, a hideg beálltával viszont felhagynak a testmozgással. Pedig ebben az időszakban is szükségünk van a rendszeres mozgásra, sőt az ünnepi hetek magasabb kalóriabevitele még inkább felértékeli a sportolás fontosságát.

Ugyanakkor, ha szabadtéri testmozgásról beszélünk, nem árt tudatosítani, hogy a téli sportolás más, mint a nyári. Először is nem mindenkinek ajánlott, akinek egészségügyi problémái vannak, az mindenképpen kérje ki orvosa tanácsát ez ügyben, mit szabad és mit nem. Különösen igaz ez a magas vérnyomásúakra és a szívpanaszokkal küzdőkre.

Fontos odafigyelni az öltözködésre, nem mondunk újat: átgondoltan, rétegesen öltözködjünk, lehetőleg légáteresztő ruhákat viseljünk. Az öltözethez tartozik a sapka, valamint a sál, vagy kendő is. Utóbbit érdemes a szánk elé húzni.

Természetesen nem mindegy, mennyire van kint hideg, nagy mínuszokban (sőt, sokak szerint mínuszokban) már nem ajánlott kint mozogni, főleg, ha a felszín fagyos-havas. A csúszásveszély miatt érdemes figyelmet fordítani a biztonságra. Az elesés kockázata mellett könnyebben szenvedhetünk húzódást, izomsérülést. Emiatt mindenképpen ügyeljünk a megfelelő bemelegítésre, amelyet sokan megspórolnak maguknak.

A városi futás másik kockázata a szennyezett levegő belélegzése. Ha van rá módunk, igyekezzünk olyan helyet találni, ahol nem vagyunk közvetlenül kitéve az autók kipufogó gázának és a fűtésből eredő szmognak.

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.