A PET-palack mértéktelen méreteket ölt
- Dátum: 2015.12.04., 12:17
- ásványvíz, hulladék, ivóvíz, környezetszennyezés, környezetvédelem, műanyag, műanyag flakon, PET-palack, pillepalack, szemét, újrahasznosítás, víz
Környezetvédelmi rovatunkban azzal foglalkozunk rendszeresen, hogy miként tudunk kevesebb hulladékot termelni, mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a rémes mértékeket öltő szemétmennyiséget? Ezúttal a PET-palackok kérdése kerül napirendre, ugyanis ez jelenti az egyik legnagyobb problémát.
Sajnos az emberek tájékozatlanok kis hazánkban, és mértéktelenül vásárolják az ásványvizeket, műanyag flakonos üdítőitalokat. Utóbbiak egészségtelenek, de a bolti ásványvizekről is bebizonyosodott, hogy kevés esetben bizonyultak egészségesebbnek a csapvíznél. De aki mégis ódzkodik a csapvíztől, az is találhat környezetbarát megoldást.
Miért van erre szükség? Kevesen tudják, de az újrahasznosítás egyáltalán nem oldja meg a PET-palackok problémáját. Hogy miért? Mert „a hulladék begyűjtése, szelektálása, kezelése, újragranulálása, kristályosítása és feldolgozóhoz történő visszajuttatása költségesebb, mint az elsődleges nyersanyagból készült termék előállítása” – írja a tudatosvásárló.hu weboldal. Mindez persze nem csak költségben, hanem környezetterhelésben is jelentkezik.
S hogy milyen mennyiségű hulladékról is beszélünk? Évente 10 millió tonna PET-palackot használunk el, ez pedig kb. négyszer körbeéri a Földet! Döbbenetes mennyiség, amit logikusan belegondolva nem lehet újrahasznosítással kezelni. Nem is valósul ez meg, a Magyarországon forgalomba kerülő évi másfél milliárd műanyag palack csupán 7-8%-át tudják újrahasznosítani. Nagyon szomorú adatok ezek, amikért a vásárlók egyenként felelősek! Óriási luxus minden ivásunkhoz műanyag palackot használni! Mit tehetünk, ha szeretnénk környezetbarátabb megoldást?
Például utazáshoz, otthonon kívüli programokhoz vigyünk magunkkal saját flakonban, termoszban innivalót, így nem kell úton-útfélen műanyag palackos italt vásárolnunk. Az otthoni vízfogyasztáshoz nagy kannákban hozhatunk vizet forrásokról, ivókutakról. Ilyen még a városokban is található, nem csak a természetben, legtöbb esetben kiváló minőségű, ingyenesen elérhető vízzel. Fedezzük fel a régi szokásokat is, amikor még felforralták otthon az ivóvíznek valót, valamint gyakran használták a falvakban, utak mentén található kék kutakat is. Megoldást lehet találni, bárhol is élünk, csupán egy kis tudatos igyekezet szükséges hozzá.
„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.
Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.
Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.