A szilva egészséges és sokoldalú
- Dátum: 2015.09.09., 12:40
Javában tart a szilvaszezon. Aki még nem fedezte fel magának kellőképp ezt a gyümölcsöt, jobb, ha figyelmesen elolvassa ezt a cikket!
A szilva kitűnő alany arra, hogy segítségével átkössük a nyári és őszi gyümölcsfogyasztásunkat, sőt megfelelő eljárásokkal a téli hónapokban is jó szolgálatot tehet. Nemcsak azért, mert egészséges, hanem azért is, mert rengetegféleképpen elkészíthető és fogyasztható.
A szilva amellett, hogy finom és lédús, kalóriaszegény is, ráadásul bővelkedik vitaminokban (például C, A, B és K vitaminban) és ásványi anyagokban, valamint antioxidánsokban. Kitűnő választás nyersen, hiszen remekül ki lehet vele egészíteni a napi étkezéseket, értékes, egészséges tápanyagbevitellel bővítve a menüt.
Na, de a szilva jelentős részt nem arról híres, hogy milyen jó nyersen, hanem elsősorban egyéb fogyasztási módjain keresztül szerettette meg magát az emberiséggel. Íz és színvilága remekül alkalmazható különböző ételek elkészítésénél, nem beszélve a híres szilvalekvárról, amelyet szinte mindenki ismer.
A szilvabefőtt kiváló kiegészítője a húsételeknek, de ott van a a kompót is, amely önállóan is megállja a helyét. A szilvalekváros palacsinta mellett a szilvás gombóc is közkedvelt étek, nemcsak a fiatalok kedvence.
Az aszalt szilvát és természetesen a pálinkát sem szabad kihagyni a felsorolásból, látszik, hogy a szilva egy igencsak sokoldalú növény. Ezt egyre többen tudják és meg is becsülik a termést.
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.