Menü

A szilva egészséges és sokoldalú

  • Dátum: 2015.09.09., 12:40

Javában tart a szilvaszezon. Aki még nem fedezte fel magának kellőképp ezt a gyümölcsöt, jobb, ha figyelmesen elolvassa ezt a cikket!

A szilva kitűnő alany arra, hogy segítségével átkössük a nyári és őszi gyümölcsfogyasztásunkat, sőt megfelelő eljárásokkal a téli hónapokban is jó szolgálatot tehet. Nemcsak azért, mert egészséges, hanem azért is, mert rengetegféleképpen elkészíthető és fogyasztható.

A szilva amellett, hogy finom és lédús, kalóriaszegény is, ráadásul bővelkedik vitaminokban (például C, A, B és K vitaminban) és ásványi anyagokban, valamint antioxidánsokban. Kitűnő választás nyersen, hiszen remekül ki lehet vele egészíteni a napi étkezéseket, értékes, egészséges tápanyagbevitellel bővítve a menüt.

Na, de a szilva jelentős részt nem arról híres, hogy milyen jó nyersen, hanem elsősorban egyéb fogyasztási módjain keresztül szerettette meg magát az emberiséggel. Íz és színvilága remekül alkalmazható különböző ételek elkészítésénél, nem beszélve a híres szilvalekvárról, amelyet szinte mindenki ismer.

A szilvabefőtt kiváló kiegészítője a húsételeknek, de ott van a a kompót is, amely önállóan is megállja a helyét. A szilvalekváros palacsinta mellett a szilvás gombóc is közkedvelt étek, nemcsak a fiatalok kedvence.

Az aszalt szilvát és természetesen a pálinkát sem szabad kihagyni a felsorolásból, látszik, hogy a szilva egy igencsak sokoldalú növény. Ezt egyre többen tudják és meg is becsülik a termést.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?