Menü

Ártalmas szobanövények

A kisgyerekes szülők jól tudják, hogy ahogy a babák elkezdik felfedezni környezetüket, a szobanövények egyből célponttá válnak, mivel színükkel, érdekes leveleikkel felkeltik a gyerekek érdeklődését. Azt is fontos azonban tudni, hogy lakásunk dísznövényei veszélyesek is lehetnek a gyerekekre nézve.

Többek között a buzogányvirág, a kroton, a fikusz, a filodendron, az amarillisz elnevezésű virágokat érdemes eltenni a gyerekek elő, mivel ezek a szobanövények eltérő mértékben, de mérgezőek.

Egyes szobanövények már akkor is ártalmasak lehetnek, ha a kisgyerek csak érintkezik velük, a növények tejnedve ugyanis erős bőrirritációt okozhat. Pirosodást, felhólyagosodást okozhat a flamingóvirággal, az aszparágusszal, a jácinttal illetve a mikulásvirággal való érintkezés is.

A buzogányvirág, a filodendron illetve az amarillisz minden része mérgező, ezért ezeket a növényeket nem ajánlott kisgyerek közelében tartani. Többnyire bélrendszeri panaszokat váltanak ki, jellemző tünetek közé tartozik a hányás és a hasmenés. Ha a gyerek beleeszik a buzogányvirág bármely részébe, számítsunk rá, hogy szájüregében fájdalmas duzzanatok keletkeznek, mely akár nyelési nehézségeket is okozhat.

A szintén gyakran tartott korallvirággal is érdemes vigyázni, mivel ez a szobanövény is kiválthat enyhe mérgezéses tüneteket, úgy, mint hányás illetve gyomorpanaszok.

A veszély elkerülése érdekében jobb a megelőzés, vagyis a kicsit is ártalmas szobanövényeket nem ajánlott tartani olyan lakásban, ahol kisgyerekek vannak. Ha mégis tartunk otthonunkban ilyen dísznövényeket, körültekintően zárjuk el a gyerekek elől. Ha azonban megtörténik a baj, és egy esetlegesen ártalmas növény bármely részét megkóstolja a gyerekünk, vagy a növény tejnedvévvel érintkezik, érdemes orvoshoz vinnünk. Akkutan pedig itassunk bőséges mennyiségű vizet a mérgező növényből „lakmározó” gyerekkel, az ártalmas növény testnedvével való érintkezés esetén pedig alaposan mossuk le vízzel az adott bőrfelületet.

Fotó:
pixabay.com

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.