Menü

Se túl magas, se túl alacsony

A párásítás jótékony hatása közismert, de az már kevésbé, hogy mikor és miért is lehet rá szükség. Egyébként az sem jó, ha túl magas az otthonunk páratartalma.

A párásítás lényege tulajdonképpen az, hogy elkerüljük a száraz levegő miatt kialakuló kellemetlen tüneteket: az orr- és szájnyálkahártya kiszáradását. Ilyen esetekben ugyanis zavart szenved a légúti öntisztulási rendszer, mely növeli a betegségek kialakulásának kockázatát.

Tehát ha otthonunkban túl alacsony a páratartalom, érdemes a klasszikus módszert bevetni, vagyis tegyünk egy tál vizet a fűtőtestre, ha ez nem segít, akkor érdemes beszerezni egy párásító készüléket.

Egészségünk megőrzése szempontjából tehát fontos szerepe lehet a párásításnak, de a túl magas páratartalommal is meggyűlhet a bajunk. A magas pártartalom hatására ugyanis elszaporodhatnak a különböző gombák és atkák, ráadásul megjelenhet a penész is, mely szintén negatív hatással lehet egészségünkre.

Általánosan elmondható, hogy egy felnőtt számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális, de egyéneként eltérő lehet, hogy kinek, milyen a megfelelő pártartalom és hőmérséklet a lakásban.

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.