Menü

Mielőtt fogyókúrába kezdenénk…

Tavasszal beköszönt a melegebb idő, és már egyre kevesebb réteg ruhát kell magunkra ölteni, a strandszezon is elérhető távolságba kerül. Ilyenkor aztán sokan kezdenek fogyókúrába, hogy a téli időszak alatt felszedett felesleget, amit már a nagykabát sem takar, minél hamarabb leadják.

Bár nemcsak ebben az időszakban kellene odafigyelnünk testsúlyunkra, annyi bizonyos, hogy a tavasz az újjászületés ideje, pozitív energiáit testi-lelki megújulásunk szolgálatába állíthatjuk.

De ilyenkor se feledkezzünk meg a fogyókúra „aranyszabályairól” és legyünk kritikusak, mert a diéták, és a fogyókúrák az egyik legtöbbször érintett témák manapság, de mégis sok tévhit kapcsolódik hozzájuk.

Számos hatásosnak tűnő diéta létezik, de mindenképpen az egyéni sajátosságokat kell figyelembe vennünk, amikor kiválasztjuk a módját, hogy hogyan akarunk megszabadulni a felesleges kilóinktól. Mindenkinek más válik tehát be, de az önsanyargatás, és a túlzó lemondásokkal járó fogyókúrák általában zátonyra futnak. Ha bizonyos dolgokat teljesen megvonunk magunktól, szervezetünk többnyire heves kívánással reagál rá, ami egy idő után minden önfegyelmet felőröl és diétánk összeomlik. A mértékletességet tehát érdemes szem előtt tartanunk, inkább kisebb elvárásokat, célokat tűzzünk ki, és fokozatosan próbáljuk leadni a plusz kilókat.

Manapság számos cikk szól arról is mennyire fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű reggeli fogyasztása az egész napos teljesítmény szempontjából. Fogyókúra idején se hagyjuk el a reggelit! Főleg azért ne, mert a reggeli kihagyása rontja a teljesítőképességünket, és ha leesik a vércukorszintünk még rosszul is lehetünk. Ráadásul, ha nem reggelizünk, még inkább megéhezünk, és a nap többi étkezésénél pótoljuk be bőségesen az elmaradt kalóriákat.

Ha pedig a léböjtkúrák közül választunk, érdemes tudnunk, hogy ezekkel alapvetően nem a zsírból dolgozunk le. A léböjtkúrák a szervezet méregtelenítését segítik, de a salakanyagok mellett ilyenkor vizet is vesztünk, melyet megfelelő módon pótolnunk kell. Életmód változtatás, fogyókúra előtt alkalmazhatunk egy ráhangolódó, méregtelenítő léböjtkúrát, de legyünk körültekintőek, mert egy szakszerűtlen léböjt komoly anyagcsere problémához is vezethet.

Fotó:
pixabay.com

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.