Menü

Leszel a szemem? – okostelefon alkalmazás vakok segítésére

Sok kritika éri a felgyorsult világot, és az okostelefon eszközöket, amiért elvesz az emberi kapcsolatokból, és a gyakorlati előnyök mellett rengeteg hátránya van az életünkre nézve, például túlságosan sok felesleges időt szentelünk a képernyőjébe bújva. Szerencsére egyre több olyan alkalmazás van, amelyek igazán hasznosak. Megjelent már a szociális vonal is az applikációk között, melynek révén jótékonykodni tudunk, felajánlhatunk valakinek egy-egy tál ételt, vagy a legújabb: a látásunkat kölcsönözhetjük vak emberek számára.

A Be My Eyes (azaz légy a szemem) elnevezésű applikáció arra való, hogy a látó emberek bármilyen helyzetben segíteni tudjanak a vak, vagy gyengénlátó társaiknak – földrajzi akadályok nélkül. Az egyelőre még csak iPhone-ra elérhető alkalmazás, és a telefon kamerája beizzításával segíthetünk abban, hogy a vak személy jó buszra száll-e, vagy éppen mikor jön a következő járat, mikor jár le az étel szavatossági ideje, hogy a megfelelő házszámnál jár-e, ha meg akar keresni egy címet, ésatöbbi. A variációk végtelenek, hogy éppen miben kellhet a segítség.

Mindehhez a dán fejlesztésű applikáció videóhívást használ, majd a kamera segítségével pár perc alatt bármit megnézhetünk valakinek. Aki szociális érzékenységű, és önkéntesen segítene, annak ez egy kiváló lehetőség, a regisztráció ráadásul nem jár egyúttal kötelezettséggel – ha éppen nem érünk rá segíteni, a rendszer más felhasználóhoz kapcsolja a segítségkérőt. Nem kell hozzá feltétlenül nyelvtudás sem, ugyanis magyar nyelvet is beállíthatunk, de mini nyelvgyakorlásként is beválnak a hívások.

Ha azt gondoljuk, hogy ez a rendszer nehezen fog működni, mert mindig több lesz a kérés, mint a segítségnyújtó, akkor szerencsére pozitívan kell csalódnunk, ugyanis jelenleg tizennégyszer több a segítő személyként, mint a segítségkérőként regisztrált felhasználó. Ez azért reménykeltő, hogy nem is olyan elidegenedett a társadalmunk, mint ahogy azt gondolnánk.

A fejlesztők ígérete szerint az applikáció hamarosan Androidos készülékekre is elérhető lesz, ez várhatóan még inkább megdobja majd a felhasználók számát. 

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.