Menü

A világ legdrágább strandházikói Ausztráliában

Utazzunk egy kicsit – legalább gondolatban – a télből a nyárba. Ausztráliában ilyenkor tombol a hőség és a strandszezon, és itt található a világ egyik legtöbbet fényképezett strandja, a Melbourne-nél található Brighton Beach. Különlegessége a parton található színes strandházakban rejlik.

A Victoriában, Melbourne külvárosában található Brighton Beachre érkezve az Indiai-Óceán vizében fürdőzhetünk, de védett környezetben, ugyanis ez a strand a Port Phillip-öbölben található. Balatoni hangulat, hogy nem a végtelen tengert, hanem a túlpartot láthatjuk fürdőzés közben, de éppen ezért barátságosabb ez a strand, mert kisebbek a hullámok. Azért szörfösökből, kite-osokból nincs hiány, akik előszeretettel kihasználják a kedvező széljárást.

És hogy mi a különlegessége ezeknek a strandházaknak? A viktoriánus építészeti stílusban készült faházikók nem nyaralók, hiszen semmilyen komfortfokozattal nem rendelkeznek, inkább hajók, strand- és sporteszközök tárolására használhatóak. Ennek ellenére átszámítva kb. 40 millió forintot kóstálnak, nem is beszélve az éves, legalább 100 000 forintnyi jogdíjról, amit a tulajdonosoknak fizetniük kell. Mondhatjuk, és igaz is, hogy mindez horribilis összeg egy picike alapterületű fabódéért, de ezek a kis építmények ikonikus jellegűek. Frederick McCubin híres, 1895-ös „Summer Sea” nevű festménye készült erről a strandról, itt még nem láthatóak a fabódék. Pedig már 1862-től épültek a kis strandházak, de még egy másik részen.

1908 és 1911 között száz-kétszáz ilyen építmény készülhetett el, de sajnos a magas vízállás miatt áttelepítették, vagy lebontották azokat. De aztán 1934-ben újjépületek, manapság pedig virágkorukat élik a csodás kis színpompás építmények, amelyek a szivárvány minden színében pompáznak, és csíkosak, valamint zászlómintás is található közöttük. Elbűvölő látvány, ahogy a több, mint 80 színes házikó sorakozik a tengerparton, mint valami színes gyöngyfüzér. A pontos számuk 82 db volt, mígnem 2009-ben bejelentették a 6 új strandházikó (beach box) építésének tervét. Állítólag még további tíz építése várható, ami nem is meglepő: igen jó bevételi forrás a 200 000 $ körüli eladási ár egy néhány négyzetméteres faépítményért. De azért elnézve Brighton Beach képeit, meg lehet érteni, ha valaki egy ilyen színes strandházról álmodik. 

Fotó:
pixabay.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.