Menü

Magyarok, akik Kaliforniában viszik a jóhírünket

Hogy hol is van Magyarország pontosan, azt kevés amerikai állampolgár tudja. Sokat háborogtak ezen a magyarok, pedig nem biztos, hogy mi is minden hazánk méretéhez hasonló nagyságú országot meg tudnánk jelölni a térképen. De talán nem is ez a legfontosabb, hogy pontosan rábökjenek a vaktérképre, hogy hol is van Budapest: Európában, az a lényeg. És az, amit hallanak, vagy tudnak rólunk. A nyugati parton, Kalifornia államban egy étterem és egy üzlet is viszi a jóhírünket, és azt mutatja be, amiben méltán nagyon jók vagyunk: a gasztronómiát.

Littlerock városban, egy 1500 fős kis településen vígan megél a kis magyar üzlet. A Valley Hungarian Sausage and Meat Co., azaz magyarra fordítva a Völgy Magyar Kolbász és Hús Vállalkozás 1980-ban nyitotta meg kicsi kapuit, és fő profilja az, amit a neve is takar: a magyar kolbászok. Valamint a hurkák és savanyúságok is. Ezekből pedig olyan finom szendvicsek készülnek, amiért messziről is elzarándokolnak ide a kedves vásárlók. Rendelhető a töltött káposzta és a töpörtyű, készletről elérhetőek a paprika- és gulyáskrémek, a majonéz, valamint szaloncukrok. Érdekes, hogy Amerikában a vaníliás cukor is különlegességnek számít, és egyáltalán nem hagyományos, ezzel is találkozhatunk az amerikai magyar boltban. Igaz, a hazaihoz képest legalább kétszeres áron, de ez talán nem is annyira meglepő. De legalább angol nyelvű csomagolást kapott a klasszikus vanillincukor.

Az üzletet 1994 óta a harmadik tulajdonos üzemelteti, aki szintén magyar származású. Talán nem is lehetne ezt másképp szívvel-lélekkel csinálni.

Innen kb. 400 mérföldnyire, San Franciscoban található a Bar Tartine elnevezésű étterem, ami a város egyik legjobb vendéglője, több nemzetközi éttermeket méltató listára felkerült már. A főszakács Nick Balla magyar származású. Bár már Amerikában született, néhány évet Magyarországon töltött a családjával. San Francisco-ba visszatérve, néhány év múlva hasznosította az itthon megszerzett tudását, és nemzetközileg is elismerté tette a Bar Tartine-t, amelynek étlapján minden egyes nap szerepelnek magyar fogások. A lángos és a dobostorta mellett rendszeresen felbukkannak a klasszikusan magyar fűszerezésű ételek is, amelyek különlegességnek számítanak az amerikai ízvilághoz szokott embereknek. De éppen ezért kedvelik őket. Ezt jelzi az is, hogy a főszakácsok hamarosan megjelenő szakácskönyvében szintén szerepelnek majd az étterem étlapját színesítő magyar receptek.

Van kereslet tehát a nyugati parton is a magyar gasztronómiai különlegességekre, ahol pedig kevés magyar származású ember él. Legyünk pozitívak: nemcsak a pesszimizmusunkról és a politikai történéseinkről hallanak az USA távoli, de legnépszerűbb pontjain, hanem méltatják azt, ami valóban fontos kis hazánkban: az ételek szeretetét, a finom recepteket, az érdekes, teljesen egyedi élelmiszer-termékekeinket. 

Fotó:
pixabay.com

A ballagás pillanatai

Májusban valami véget ér. Elballagnak a végzős középiskolás gyerekek. Nem is annyira gyerekek már talán. A padokat csend öleli körbe, és a falak között még visszhangzik a múlt. Ballagunk. Bár több, mint húsz éve tanárként tekintek rá, mint a ballagási műsor megszervezője és lebonyolítója, ám idén a végzősök búcsúja után a saját nagyfiam is elballag az általános iskolából. A ballagás több mint egy iskolai szertartás,1870 óta tartjuk számon a magyar diákélet egyik legfontosabb rítusaként.

Szükségünk van sportórára?

Aki szeretné nyomon követni a fizikai aktivitás legfontosabb paramétereit, hogy javíthassa teljesítményét és elérhesse sport- és testépítési céljait, annak egy sportóra megfelelő segítséget nyújt. Mire használjuk a sportórákat?

Hogyan legyünk energikusak húsvét után?

Talán nem lövök nagyon mellé, ha azt állítom, hogy a „rohanó hétköznapról” alkotott fogalmaink manapság már az év minden időszakában azonosak. Nincs igazi változás a téli és a tavaszi évszakok között. Sokunkat kimondottan jól érint a jobb idővel jövő frissesség, viszont mégsem érezzük magunkat boldogabban tőle. A kérdés, hogy mi ennek az oka.

Tavaszi szünet gyerekekkel

Mindig kihívást jelent a szülőknek a szünidőben lekötni a gyermekeket, tartalmas programmal kitölteni a szünetet. Ha egy gyerek unatkozik, rosszalkodni kezd, „nyűglődni”, testvéreivel veszekedni vagy a szüleit nyúzni, ezt elkerülendő a következő tippekkel készültem!

Hagyományos húsvét a modern világban

Mindenkinek kellemes húsvétolást kívánunk, családdal és barátokkal eltöltött programokat, élményeke, finom falatokat és jó időt a szabadtéri élményekhez! A húsvéti ünnep a megújulás és a hagyomány ünnepe.