Gyümölcs a diákoknak
- Dátum: 2014.02.28., 15:11
- gyümölcsöt a kisdiákoknak, iskolagyümölcs, iskolagyümölcs-program, nemzeti iskolagyümölcs-program, Nemzetközi Iskolagyümölcs-program
Negyvenöt millió adag gyümölcsöt és gyümölcslevet osztanak szét az idei tanévben a Nemzeti Iskolagyümölcs-program keretein belül. A kormány 2010 óta folyamatosan növelte az erre szánt összeget és a kezdeti 500 millió forint helyett ma már 1200 milliót szánnak a jövő generációjának egészségesebb táplálkozásáért.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program része az Európai Iskolagyümölcs-programnak, amely azt a célt szolgálja, hogy hosszú távon szerepet vállaljon a gyerekek helyes táplálkozási szokásainak kialakításában. A programhoz összesen 25 EU tagállam csatlakozott, köztük hazánk is öt éve, így ma már 538 ezer kisdiák jut hetente kétszer kétféle gyümölcshöz.
Az Európai Közösség a gyermekéhezés, illetve az egészségtelen táplálkozás okozta elhízás felszámolására indította útjára az iskolagyümölcs-programot még 2009-ben. Természetesen ezzel is ösztönözni próbálják a fiatalokat, hogy az egészségtelen étkek helyett az egészségeseket válasszák és fogyasszák, és így talán jobban megismerik és megszeretik a gyerekek a zöldségeket és a gyümölcsöket.
Az Egészségügyi Világszervezet 2009-es felmérése szerint az egészséges ember számára napi 400 gramm zöldség, gyümölcs fogyasztása szükséges, ahhoz, hogy szervezete továbbra is optimálisan tudjon működni, ne rakódjanak le zsírpárnák és elkerüljék a betegségek. Ehhez képest a napi gyümölcs és zöldség fogyasztás világszinten átlagosan 300 gramm, az Európai Unióban 136 gramm, míg hazánkban mindössze 100 gramm.
A 2010/11-es tanévben a program 54 ezer iskolát érintett, de ez a szám évről évre növekszik és ma már több mint félmillió kisgyerek jut hetente két alkalommal kétféle nyers zöldséghez, gyümölcshöz. Fontos, hogy már nemcsak az alsó tagozatosok, hanem az 5-6. osztályosok is bekapcsolódhattak.
Az Unió a programra a 2013/14-es tanévben 90 millió eurót oszt szét a 25 tagország között.
Fotó:
pixabay.com
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?