Menü

Isten ajándéka

  • Dátum: 2014.02.10., 20:53

Ma kezdődik a Házasság hete, amely vasárnapig tart. A kezdeményezés a házasság fontosságára, a család értékeire hívja fel az emberek figyelmét. Országszerte számtalan programot tartanak, érdemes bekapcsolódni.

Az idén már hetedik alkalommal szervezik meg a Házasság hetét. A kezdeményezés Angliából indult, itthon először 2008-ban rendezték meg az országos eseményt. A Házasság hetét a Magyar Evangéliumi Szövetség és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa honosította meg.

A honosítók szerint a házasság Isten ajándéka, gondoskodás az ember számára. Ezen keretek között tapasztalhatjuk meg, milyen is a feltétel nélküli szeretet, a hűség, az őszinte megbocsátás. Nagyon fontos életesemény, amikor két ember elhatározza, hogy szövetségre lép egymással és egymás bátorítására, segítésére, védelmére törekszik egész életén át. A házasság egyáltalán nem holmi kaland, inkább felelősségteljes, meghitt és biztonságot jelentő kapcsolat, szövetség, védegylet.

A Házasság hetének az is a célja, hogy gyakorlati útmutatóval lássa el a házasulni vágyókat, illetve tanácsot adjon azoknak, akiknek megrekedt a kapcsolata. Fontos feladata még, hogy nyíltan beszéljen a házasság örömeiről, feszültségeiről, a kapcsolatok mibenlétéről.

Az idei Házasság hetének fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök, Áder János felesége. Érdemes a programokat megnézni, hiszen nemcsak a fővárosban, hanem a legtöbb megyeszékhelyen és nagyvárosban kiemelten foglalkoznak a kezdeményezéssel.

A házassággal kapcsolatos hír még, hogy a Központi Statisztikai Hivatal forrásai szerint végre növekvő tendenciát mutat a házasságkötések száma. Míg az 1970-es években évente átlagosan 90-100 ezer házasságot anyakönyveztek be, addig az ezredforduló környékén már csak 44-46 ezer volt az egybekelések száma. A történelmi mélypontot 2011 jelentette, ám ezt követően folyamatosan nő az esküvők száma. Két esztendővel ezelőtt már 36 800-an gondolták úgy, hogy megházasodnak, s bár pontos adat még a tavalyi évről nincs, azért az kiderült, nagyjából egy-két százalékkal meghaladja majd a 2012-es adatokat.

Az is érdekes adat, hogy míg az 1970-es években a tizenévesek között igen népszerű volt a házasság intézménye, addig mostanra ez a korosztály alig házasodik. Inkább a 20 és 34 éves nők, illetve 25-39 éves férfiak gondolják úgy, hogy a házasság intézményét érdemes kipróbálni.

Forrás:
www.hazassaghete.hu, ksh.hu

Fotó:
pixabay.com

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.