Egy hétvégére Budapest lesz a borvilág középpontja
- Dátum: 2014.02.05., 10:54
Hazai top borászatok mellett a borvilág nemzetközi sztárjai érkeznek február végén Budapestre, az ötödik VinCE Budapest Wine Show-ra. A rendezvény ötödik évfordulója alkalmából híres évjáratokkal és az aukciók világával ismerkedhetnek a vendégek, az eddigi évek sikerprogramjai mellett pedig újdonságokkal, köztük interaktív és gasztro programokkal is készülnek a szervezők.
A VinCE Budapest Wine Show idén is azt tűzte ki célul, hogy a hazai borvilágra irányítsa a figyelmet és találkozópontként rajzolja fel a borvilág térképére Budapestet. Közép-Európa legnagyobb boreseménye ebben az évben minden eddiginél több neves nemzetközi szakértőt, a Master of Wine Intézet tagjait, szerzőket és szaktekintélyeket lát majd vendégül, hogy a kiállításon a minőségi magyar borokat bemutatva újabb benyomásokat szerezzenek a hazai borszakma fejlődéséről és hírét vigyék a hazai borászoknak és szőlőfajtáinknak.
„Borvilág jedilovagjai” és a több mint száz szakértő mellett a három nap során a borkedvelőket is új felfedezések, az előadásokon új ismeretek és szórakoztató programok várják.

160 kiállító 1000 bora – szabad a vásár
A VinCE Budapest három napja alatt 160 kiállító több mint 1000 borát kóstolhatják a vendégek a Corinthia Hotelben. Az összes kiállított bor kóstolására szóló napijegyes megoldással az előző évek mintájára kényelmesen és kötetlenül folyhat a borvidékek és tételek felfedezése. Idén nem csak a borászokkal beszélgetve, de a Borkaszinóban is újabb ismereteket szerezhetnek az érdeklődők, a most debütáló programon interaktív játékokban próbálhatják ki magukat.
Non-stop tanulás
A sétáló kóstoló mellett mesterkurzusok és workshopok is várják a vendégeket, ahol nemzetközi és hazai szakértők mutatják be a legnevesebb termőhelyeket – köztük Burgundiát, Németország és Ausztria, a Kék Duna vagy épp a Balkán országainak borvidékeit, valamint a hazai top borokat.
A VinCE ötödik évfordulójának alkalmából a nagyszerű évjáratok előtt tiszteleg – nagyszerű szakemberek és borok segítségével. Tíz hazánkba érkező Master of Wine, vagyis nemzetközi szaktekintély mutatja be egy-egy kedvenc évjáratát, míg a világhírű Sotheby’s aukciós ház szakembere ritkaságokról és történelmi rekordokról mesél.
További különlegesség, hogy idén távoli kávétermő régiók minőségi kávéival is megismerkedhet a nagyközönség André Hoinkis, a Douwe Egberts nemzetközi szakértőjének kalauzolásával, hozzá pedig brazil vagy indiai bort is kínálnak majd. (Minden előadás kóstolóval egybekötött, az erre szóló jegyek elővételben vásárolhatóak meg.)
Ragyogó programok az Oscar-díjátadó jegyében
Az Oscar-gála hangulatot világsztárok borai hozzák majd el a bálterembe, többek között a Jolie-Pitt páros, Alonso és Sting borait, vagy Sofia Coppola, a rendezőnő pezsgőjét kóstolhatják a vendégek.
Amíg az idei Oscar-díj jelöltjei felkészülnek a vasárnapi gálára, a Corinthia Hotelben folytatódnak a pezsgő programok. Pénteken a történelmi orosz pezsgő, az Abrau Durso debütál hazánkban, majd Márkus György, a legnagyobb hazai Champagne szakértő ajánlásával elegáns, chardonnay-ból készült tétekkel koccinthatunk. A szombati nap stílusosan a világ kedvenc champagne-házával, a filmszínház és az Oscar-gála pezsgőjeként is ismert Moët & Chandonnal indul. Előadást tart Tom Stevenson is, a régióra specializálódott, számos könyvet jegyző szakíró, aki a Veuve Cliquot ház magnum palackjaival illusztrája szavait. Vásárnap pedig a VinCE tesztjein ötcsillagos eredménnyel remekelő Alfred Gratien tételeit mutatja be hazánkba érkező borászuk.
Idén nem csak a poharak telnek meg
A szervezők további újítása, hogy vasárnap a neves borászok mellett végre a hazai séfek is reflektorfénybe kerülnek; a közönség előtt mérik majd össze tudásukat mind főételek, mind édességek terén. Aki pedig mozizós hangulatban folytatná az ismerkedést a gasztronómiával is, az mesterséf gourmet menüjével kísérve nézheti végig a szakácsok Oscarjaként ismert Bocus D’Or versenyről készült nagy sikerű dokumentumfilmet. A kiállítótérben sonkákat, kézműves sajtokat, levezetésként a Gerbeaud és a La Praliné édességeit ízlelhetik meg a látogatók.
További információk:
vincebudapest.hu
Forrás, fotó:
Noguchi.hu
Sport és fogpótlás – miért számít a rágás ereje a teljesítményben?
Az aktív életmód alapja a tudatos táplálkozás. Sokan gondolják, hogy ez kizárólag a bevitt fehérje- és vitaminszinten múlik, pedig legalább ilyen fontos a rágás minősége. Ha hiányzik néhány fog, egyre több ételféleségtől kényszerülünk megválni, így beszűkül az étrendünk, és kevesebb hasznos tápanyaghoz jut a szervezet. Hosszú távon ez az energiaszintünkre, a teljesítményünkre és a közérzetünkre is rányomja a bélyegét. A modern fogpótlások azonban segítenek visszaadni a táplálkozás és a mozgás szabadságát.
Amikor a munkahelyen születik szerelmi kapcsolat
A legtöbben a munkahelyükön töltik napjuk nagy részét. Itt szocializálódnak, idegeskednek és oldanak meg problémákat olyan emberekkel, akiket nap mint nap látnak. Nem meglepő, hogy időnként a közös munka többé válik puszta alkalmi kapcsolódásnál. A határ a szakmaiság és a vonzalom között sokszor átjárható, ez bizonyos esetekben nagyon rosszul sül el, néha viszont egy életre szóló szerelem születik belőle.
Kompressziós zokni sportolóknak – teljesítmény, regeneráció és egészség egyben
A sportolók körében egyre népszerűbb a kompressziós zokni, amely már nemcsak az élsportban, hanem a hobbifutók és amatőr atléták körében is elterjedt. De vajon valóban csodaszert rejt a rugalmas szövet? Utánajártunk, mikor és hogyan érdemes viselni a kompressziós zoknit sportolás közben és után.
Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan
A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.
A csend, amely összeköt – Mindenszentek és Halottak napja
Ahogy az ősz lassan átszínezi a tájat, és a hűvös levegőben megjelenik a füst és a gyertyák illata, elérkezik az évnek az az időszaka, amikor megállunk egy pillanatra. November elején nem a rohanásé, nem a zajé a főszerep. A temetők fényei, a mécsesek pislákolása, a virágok halk üzenete mind-mind arról mesél, hogy az emlékezésben ott van az élet legmélyebb szeretete.