Menü

Amikor csokiba mártjuk magunkat

Önmagában nyáron, akár természetes napvédőnek is használhatjuk, de szuper bőrápoló, sőt akár meg is ehetjük. A kakaóvaj csokis, kakaós illatú zsiradék, amit még a várandós anyukáknak is kifejezetten ajánlanak a terhességi csíkok megelőzése érdekében.

A Föld legzsírosabb vaja, a kakaóvaj. Közép-Amerikában és Afrikában őshonos növény a kakaófa, amely 15-20 centiméteres, hosszúkás termést hoz. A kakaóbabból nyerik ki préseléssel a kakaóvajat.

A kakaóvaj az egyik legcsodásabb bőrápoló. Arról már korábban is írtunk, milyen fontos a téli, hideg hónapokban az arcunk, kezünk, ajkaink megfelelő ápolása, hiszen a hőmérséklet ingadozás, a lakásból kilépve a fagy, illetve a szél, erősen igénybe veszi a bőrünk. A bőrápoláshoz számtalan csodás készítményt kipróbálhatunk, de ha valami igazán jóra vágyunk, akkor feltétlenül próbáljuk ki a kakaóvajat.

A kakaóvaj regenerálja a kiszáradt, berepedezett bőrt. A mélyebb rétegekbe is felszívódik, ezért jó hidratáló és segítségével megőrizhetjük a bőrünk puhaságát is. Megnyugtatja az irritált részeket, a kiszáradt, cserepes ajkakra is kenhetjük, mert azok visszanyerik szépségüket. Lassítja a bőr öregedését.

Különböző bőrbetegségek esetén is érdemes kipróbálni, ekcémát, dermatitist, pikkelysömört stb. is kezelhetünk vele. Sőt a terhességi csíkok kialakulását is megelőzhetjük vele, vagy ha már megrepedt a bőr, akkor enyhíti a csíkok mélységét.

A jó tulajdonságai között tartják számon, hogy E-, C- és A-vitaminban gazdag, de igen magas a mangán, a kálium és a foszfor tartalma is.

Fontos tudnivaló, hogy kiváló immunerősítő, sőt oldja, enyhíti a stresszt a bőrön át bemasszírozva. Megköti a betegségek kialakulásáért felelős szabadgyököket, vagyis a rákos folyamatok megelőzésében is aktív szerepet vállal.

A kakaóvajat önmagában fényvédőként is használhatjuk, 5-6 faktor erősségű.

Aki nem tudná, a csokoládé egyik legfontosabb alapanyaga. Megszaglászva ezt érezhetjük is, csábító, ámító illata egyszerűen vonzza az embert. Bőrünkre kenve pedig olyan, mintha megmártóztunk volna egy nagy adag csokoládéban.

Étkezési célokra is használhatjuk, a reformkonyha egyre szélesebb körben alkalmazza.

Fotó:
ökokuckó.hu

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.