Menü

Mit rejtenek a fehér kukák?

A felmérések szerint az átlag magyar család megtermelt szemetének legalább tíz százalékát a különféle üvegek alkotják. Pedig azok az üvegek, amelyek a közös szemétgyűjtőben, a szeméttelepen landolnak már nem újrahasznosíthatóak, a szelektíven válogatott társak viszont igen.

Két féle üveg hulladékot különböztetünk meg, a fehér és a színes üvegeket. Fontos tudni, hogy a szelektíven gyűjtött üveghulladék, bármilyen típusú is legyen, minden egyes része újrahasznosítható. Az így létrejött új üvegtermékek előállítása pedig kilencszer kevesebb energiába kerül, mint egyébként, ami valljuk meg, a környezetvédelem szempontjából sem mellékes.

Az újrahasznosítás első lépéseként szétválogatják az üvegeket, aztán egy mágnes és szorgos kezek segítségével eltávolítják közüle a fém és az egyéb oda nem illő dolgokat. Ezt követően összezúzzák nagyon apró darabokra az üvegeket, aztán újraolvasztják, majd formázzák. Ehhez az eljáráshoz kilencszer kevesebb energia szükséges, mint a hagyományos üveg készítéséhez.

A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken a fehér kukákba tehetjük a fehér üvegeket. Szinte mindent beledobhatunk, kezdve a szörpös, a pezsgős, az átlátszó sörös, a röviditalos üvegeken át, a bébiételes, az ásványvizes, a borospalackokon át a ketchupos, a fűszeres, a parfümös, a befőttes üvegekig.

A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken a színes üvegek számára másik kuka áll rendelkezésre, de ez majd egy másik írás témája lesz.

Visszatérve a fehér kukákhoz: semmiképpen se dobjunk bele elektromos hulladéknak számító neoncsövet, vagy villanykörtét, de tükröt, üveget, szemüveget, kerámiát, porcelánt, nagyítót, orvosságos üvegcsét se. Mindig vegyük le az üvegekről a kupakot, a fedőt, vagy a gyűrűt, és sose maradjon bennük ételmaradék. Viszont a rájuk ragasztott címkét azt a helyén hagyhatjuk.

Fotó:
pixabay.com

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.