Menü

Válasszunk földlabdás karácsonyfát!

A férfiak számára a karácsony egyik legstresszesebb feladata az, amikor a fenyőt be kell faragniuk a tartójába. Ha párunkat és ezzel együtt a környezetünket is kímélni szeretnénk, válasszunk inkább földlabdás fenyőt karácsonyfának.

A földlabdás karácsonyfának számos előnye van. A családi béke érdekében mindenképpen érdemes a vágott fenyővel szemben inkább ezt választani. A gyökeres fenyőt ugyanis nem kell farigcsálni, ami a legtöbb férfinak hatalmas stresszt jelent. Hiszen a vágott fenyőt nem elég mindössze beilleszteni a szűköcske tartójába, annak egyenesen, jó szögben kell állnia, különben a család férfi tagja mehet vissza a garázsba/pincébe/lépcsőházba/teraszra farigcsálni tovább.

A stresszes faragás helyett elég mindössze egy nejlont és egy kisebb rongyszőnyeget leteríteni, amin elhelyezzük a földlabdás fenyőt és máris díszíthető a karácsonyfa.

De félre a tréfát. Gyökeres fenyő vásárlása esetén hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez is. Hiszen eggyel kevesebb fenyőt vágnak ki az erdőből és eggyel kevesebb tűlevelű landol félig kopaszon a kuka mellett az ünnepek végeztével. Ráadásul a földlabdás fenyőt a vízkereszt beköszöntével ki is ültethetjük a kertünkbe, vagy elhelyezhetjük egy nagyobb dézsában és akkor a következő karácsonykor sem kell újabb ezreket kiadni egy fáért.

Érdemes észben tartani, hogy minél kisebb fenyőt választunk, annál könnyebben vészeli majd át a kiültetést. Inkább a 120-150 centimétereseket keressük, a nagyobbak már nehezebben alkalmazkodnak.

A földlabdás fa esetén nagyon fontos a lakásba való beszoktatás, majd az ünnepek végeztével a kiszoktatás. Mindig napfényes, világos helyen tartsuk és eleinte a lakás leghűvösebb pontján (garázsban, előszobában) próbáljuk hozzászoktatni a benti klímához. Amikor bekerül a végleges helyére, akkor se feledjük, soha ne a radiátor, kandalló mellé tegyük, a nagy meleg ugyanis hőgutát okozhat a növénynél. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a hangulatos égősor forró izzói is károsíthatják a fánkat, ezért próbáljuk az égőket úgy elhelyezni, hogy a lehető legkisebb kárt okozhassák. Padlófűtés esetén inkább kisasztalon tartsuk a fenyőnket, különben nagyon könnyen elpusztulhat.

Miután a fa túlélte a karácsonyt, az újévet, eljött a vízkereszt, ismét a szoktatás időszaka következik. Mielőtt végképp kiköltöztetnénk az udvarra, teraszra, mindenképpen egy-két hétig hűvösebb, de napfényes helyen tartsuk, a sötét, zárt pincébe soha ne vigyük le.

A kiültetés idejét napfényes, fagymentes időpontra tegyük. Akár már télen is elültethetjük, de ne a legnagyobb zimankóban. Az ültetőgödör kétszer olyan széles és mély legyen, mint a földlabda, amit kibélelhetünk szalmával és egy kis trágyával is. Alaposan öntözzük meg a fa gyökereit, amit nem érdemes kiszedni a zsákból, hiszen az összetartja a gyökereket és természetes anyaga miatt könnyen elbomlik majd a föld alatt. Miután elültettük szalmával vegyük körbe a fa törzsét, hogy védjük a fagytól.

Fotó:
pixabay.com

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.