Menü

Kleopátra is megirigyelhetné

A téli zimankóban bizony testnek és léleknek is jól esik egy forró fürdőzés. Főleg, ha ez a csobbanás igazi wellness élménnyel ajándékoz meg minket. Készítsünk házilag fürdőgolyót, aminek segítségével akár a saját fürdőkádunkban is úgy érezhetjük magunkat, akár Kleopátra, akit tejben-vajban fürösztve kényeztettek.

A fürdőgolyó, vagy fürdőbomba pezsgő, illatos, kényeztető készítmény, amit bármelyik drogériában beszerezhetünk, ám sokkal jobb érzés, ha saját magunk készítjük el. A golyócskákat (de választhatunk bármilyen más formát is) igen egyszerűen megalkothatjuk. Saját ízlésünk, kényünk, kedvünk szerint alakíthatjuk a formát, az illatát, a hatóanyagait illetően. A rendkívül bőrbarát hozzávalók miatt fantasztikusan bőrpuhító, bőrlágyító, az elhalt hámrétegektől is megszabadít bennünket. Ezen kívül a különböző illóolajoknak köszönhetően enyhíthetjük vele a különböző testi, lelki panaszainkat is. Például, ha feszültnek, ingerlékenynek érezzük magunkat, akkor levendula, narancs, citromfű olajat használunk. Fáradtság ellen, lazítás, relaxálás céljából mentát, rozmaringot, citromot, eukaliptusz olajat válasszunk. Meghűlés, megfázás, influenza esetén válasszunk teafa, echinachia, fenyőtű olajat. Ha egy kis boldogságra, vidámságra vágyunk tegyünk hibiszkusz, ylang-ylangot a golyóhoz. A körömvirág, a levendula gyulladáscsökkentő hatású is, amelyek egyes bőrbetegségek esetén is hatékonyak. Utóbbinak a virága különösen jó, hiszen csodás lila színt ad a bombánknak. A sáfrány, a kurkuma sárgára színezi a vízibombánkat, de más, természetes színezéket is választhatunk, számos fűszer alkalmas erre a célra, vgy néhány bogyós gyümölccsel is megbolondíthatjuk a fürdőgolyót.

A golyó elkészítése nem igényel nagy szakértelmet. A lényeg, hogy egy rész (nagyjából 50 gramm) szódabikarbónához fél rész (25 gramm) citromsav és keményítő (étkezési kukorica keményítő) szükséges. Fél rész shea vajat, vagy kókusz zsírt/olajat/ esetleg olívaolajat vegyünk, amit összekeverünk 50 csepp illóolajjal. Fontos, hogy az olajat folékony formában keverjük össze az olajjal, aztán még ilyen halmazállapotban keverjük össze a száraz hozzávalókkal. Formázzunk golyókat, vagy az összegyúrt anyagot tegyük a kiválasztott formába. Hagyjuk száradni két-három napig. Ha nehezen formázható az anyag, tegyünk hozzá még shea vajat, vagy kókusz zsírt.

Érdemes virágszirmokkal (levendula, rózsa, körömvirág) még megbolondítani a golyót, ezt is a száraz hozzávalókhoz tegyük.

A fürdőgolyót a forró vízbe dobjuk, aztán élvezzük a kellemes hatásait. Egyébként tökéletes házi készítésű ajándék karácsonyra is.

Fotó:
pixabay.com

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.