Menü

Csobbanás a barlangban

Több százezer éves, gyógyító karsztvizes barlangokban csobbanni nem mindennapos élmény. Ilyen csodáért ráadásul nem is kell messzire utazni, hiszen Miskolctapolcán részese lehetünk a természet csodájának.

Az előbbi felvezető nem a miskolctapolcai fürdő vendégeket csábító üzenete, hanem maga a valóság. Az ismert üdülővárosban ugyanis Európában, és talán a világon is egyedülálló barlangrendszerre épülő fürdő várja a gyógyulást, kikapcsolódást keresőket.

A természet több százezer év alatt hatalmas barlangokat vájt ki a miskolctapolcai hegy belsejében, ahová ráadásul frissítő, gyógyító karsztvíz áramlik be egy forrásból. A kettő együtt elképesztő látványt nyújt, ráadásul az odalátogatók egészségét is szolgálja.

A karsztvizes barlangrendszert egyébként már a XVI. században is ismerték, a helyi bencés szerzetesek kedvelt fürdőhelye volt. Aztán a török uralom idején sem feledkeztek el a fürdőhelyről, de csak a XVIII. század elején vált igazi fürdővé. Ekkor Kollonich Zsigmond váci püspök orvosokat és szakértőket hozatott, hogy a víz gyógyító erejét bizonyítsa. Később egy fürdőház, valamint szálló építését is elrendelte, de halála után gazdátlanná vált a terület és félő volt, hogy elmocsarasodik. Szerencsére a XIX. század elején újra jó kezekbe került, s ettől kezdve folyamatosan építették, szépítették a helyet.

Érdekes, hogy ekkoriban még egy sziklavájatból tört elő a víz, amely áttetsző színű, nitrátos szagú volt, összehúzta a bőrt, a lázat levitte, az étvágyat meghozta. Most már persze modern kutakból szivattyúzzák ki a frissítő, ásványi anyagokban gazdag karsztvizet, ami 30-35 Celsius fokos.

A miskolctapolcai barlangfürdő vizét már 1934-ben gyógyvízzé nyilvánították, s a rá épülő gyógyító részleg is országosan minősített már hosszú évtizedek óta.

A kálciumban gazdag karsztvizet a mozgásszervi, légzőszervi, gyomor- és bélrendszeri, illetve a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek ajánlják leginkább. Javulást, enyhülést, gyógyulást tapasztalnak a degeneratív gerincbetegségben, a reumában, az egyéb gerincbántalmakban szenvedők, a krónikus ízületi gyulladástól kínlódók. Ajánlott még az ortopédiai rehabilitációt követően, de traumatológiai utókezelésre is.

Fotó:
miskolctapolca.hu

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.