Újat mutat a karácsonyi vásár a Bazilikánál
- Dátum: 2013.12.09., 20:14
Merész kihívókra találtak a klasszikus vásári finomságok
A Szent István Bazilika előtti téren a karácsonyi ajándékokból is nagy a választék, de a gourmé vendégeket is több tucat kiállító várja meglepően kreatív finomságaival, hogy idén még emlékezetesebbé tegyék a közös vásári forralt borozásokat és lakomákat. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat szervezői az ínyencségek mellé változatos programokat is kínálnak – a Bazilika homlokzatán látványos vetítéssel, koripályával és kézműves programmal, jótékonysági akciókkal várják a családokat, baráti társaságokat.
Forrón gőzölgő, illatos finomságok
A Bazilika előtti tér hangulatos faházainál és hüttéinél a méretes üstökben idén fűszeres alma, puncs, sőt, krampampuli is készül. Utóbbihoz a fehérbor mellett aszalt gyümölcsöket és rumot is adagolnak a Gasztro Hungarorumnál. A különlegességnek akadnak további kreatív versenytársai, például a gyümölcstea és valódi gyümölcs alapon készített forró vodka koktél a Finlandiánál, vagy a forró Aperol, amit a hűs nyári prosecco helyett most gyümölcsteával és mézeskalács sziruppal mixelnek a Centrál Kávéház standjánál.
A forralt bor egyeduralmát persze nehéz megtörni, a közönség kedvence ismét a vörösborból, méghozzá kékfrankosból készített verziója. Az alap mindenhol minőségi bor, például Frittmanntól, a finom sonkákat és sajtokat kínáló DiVinonál pedig a neves Takler pincészettől. A receptúra viszont valamelyest változott tavaly óta; most kevesebb cukrot adnak a forralt borhoz, hogy a fűszerek és gyümölcsös aromák jobban érvényesüljenek.
Idén a kávérajongók is örülhetnek, a Douwe Egberts Omnia kóstolóin szakértő kalauzolja el a vendégeket a területszelektált kávék világába. Külön érdekesség, hogy ugyanitt borokat is lehet kóstolni a négy hazai, testvérbirtokként választott borászat képviselőivel (szintén az előre meghirdetett időpontokban).
A Chococo Csokoládérium pedig gőzölgő belga forrócsokit és otthon felhasználható magas kakaótartalmú belga csokipasztillákat kínál, amit a vállalkozó kedvűek narancs, lime vagy eper ízben haza is vihetnek.
Gourmet tippek nagyétkűeknek
Ha kevésbé éhes, akkor a Stelázsinál talál bivaly-, szürkemarha-, vagy épp mangalica szalámit, házi sajtokat és krémeket, otthonra pedig a termelői lekvár vagy méz kínálatból szemezgethet.
Az igazi ínyencek a Vörös Homárnál hangolódhatnak az ünnepekre egy pohár pezsgővel a kezükben, amit a bretagne-i osztrigához kínálnak menüben. De itt keresgéljenek azok is, akik a sült hurka-kolbász, cipóban tálalt mangalica pörkölt vagy a sláger csülökhöz képest inkább a halászlét, lazac burgert, esetleg a külföldiek kedvencét, a fish&chipset választanák. A vásári zsebpénzből pedig érdemes az utolsó hétre is félre tenni, ha homárral szeretné kezdeni az ünnepi lakomákat.
A KOLBice™ olyan valami, amit nehéz leírni, inkább meg kell kóstolni. Sikerét az is bizonyítja, hogy pont egy éve mutatkozott be a vásáron, azóta pedig sorra nyílnak az árusító helyek. A laktató finomságot fagyi módra tölcsérben tálalják, ami ropogós kenyérből van, és grill kolbászkákkal, bajor káposztával, pirított hagymával töltik meg.
A kenyérlángos pedig attól ilyen finom, hogy kovásszal készül és akácfát raknak a tűzre a kemence alatt, ráadásul a kísérletező kedvű szervezők felfedezték, hogy mesésen illik a gulyásleveshez.
Édes élet, karácsonyi fények
A szépen díszített mézeskalács kedves figyelmesség barátainknak, szeretteinknek, és természetesen bőven eláll karácsonyig, ezért a vásárban érdemes inkább a Raj Ráchel flódnijával vagy a parázson sült kürtős kaláccsal nosztalgiázni, aminek a receptjét idén több mint egy hónapon át hangolta finomra a Cukorfalat stábja. A tökéletes kürtős kalács titkát persze nem árulják el, de annyi biztos, hogy a könnyű tészta érdekében zsírral, tejjel és tojással készül, az íze pedig a reszelt citromhéjtól és vaníliás cukortól olyan ellenállhatatlan, hogy az olasz turisták azonnal függővé válnak.
A legtöbb újdonságot Urbán Gábornak, a Centrál Kávéház kreatív cukrász séfjének köszönhetjük, aki a croissant és az amerikai fánk, a donut keresztezésével alkotta meg a cronut névre keresztelt süteményt, illetve a legendás tengerentúli Oreo keksz hazai változatával is bővítette a kínálatot.
Adventi Ünnep a Bazilikánál
2013. november 29-től 2014. január 1-ig a Szent István téren
További programok és nyitva tartás:
www.adventiunnep.hu
www.facebook.com/adventiunnepabazilikanal
Forrás, fotó:
noguchi
Mit jelent a fitnesz korom és hogy számolhatom ki?

Egyesek számára a mozgás öröme egyfajta életmód, mások számára talán felesleges és megerőltető dolog. A sport célja a fizikai erőnlét, a fizikai kondíció és a testtartás javítása, emellett pozitív hatással van az ember mentális egészségére is. Mit jelent a fitnesz korom és hogy számolhatom ki?
Ideális esti lefekvés

Az ideális esti lefekvés sokak számára kulcsa a jobb alvásnak, jobb közérzetnek és hosszú távon az egészséges életmódnak. Íme egy összefoglaló, amely bemutatja, mikor és hogyan érdemes lefeküdni aludni.
Gyakori lakberendezési hibák

A lakásunk berendezése nemcsak az ízlésünket tükrözi, hanem hatással van a közérzetünkre, munkánkra és otthonosságérzetünkre is. Sajnos még a legjobb szándék mellett is könnyű hibákat elkövetni. Nézzük a leggyakoribb lakberendezési bakikat és néhány tippet, hogyan kerülhetjük el őket.
Észrevétlen, épp ezért veszélyes

Sajnos új divat hódít a fiatalok körében – és ez most nem egy új TikTok-kihívás vagy trendi öltözet, hanem egy kis tasak, egy aprócska párna, amit fel lehet tenni a szájpadlásra – se füst, se szag – viszont rengeteg nikotin. Ez a snüssz.
Esküvői etikett, vendégként ezekre figyelj

Az év azon szakaszába léptünk, amikor igazán elindul az esküvőszezon, amihez jó tudni néhány illemszabályt, amit vendégként illik betartani.