Menü

Újat mutat a karácsonyi vásár a Bazilikánál

  • Dátum: 2013.12.09., 20:14

Merész kihívókra találtak a klasszikus vásári finomságok

A Szent István Bazilika előtti téren a karácsonyi ajándékokból is nagy a választék, de a gourmé vendégeket is több tucat kiállító várja meglepően kreatív finomságaival, hogy idén még emlékezetesebbé tegyék a közös vásári forralt borozásokat és lakomákat. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat szervezői az ínyencségek mellé változatos programokat is kínálnak – a Bazilika homlokzatán látványos vetítéssel, koripályával és kézműves programmal, jótékonysági akciókkal várják a családokat, baráti társaságokat.

Forrón gőzölgő, illatos finomságok

A Bazilika előtti tér hangulatos faházainál és hüttéinél a méretes üstökben idén fűszeres alma, puncs, sőt, krampampuli is készül. Utóbbihoz a fehérbor mellett aszalt gyümölcsöket és rumot is adagolnak a Gasztro Hungarorumnál. A különlegességnek akadnak további kreatív versenytársai, például a gyümölcstea és valódi gyümölcs alapon készített forró vodka koktél a Finlandiánál, vagy a forró Aperol, amit a hűs nyári prosecco helyett most gyümölcsteával és mézeskalács sziruppal mixelnek a Centrál Kávéház standjánál.

A forralt bor egyeduralmát persze nehéz megtörni, a közönség kedvence ismét a vörösborból, méghozzá kékfrankosból készített verziója. Az alap mindenhol minőségi bor, például Frittmanntól, a finom sonkákat és sajtokat kínáló DiVinonál pedig a neves Takler pincészettől. A receptúra viszont valamelyest változott tavaly óta; most kevesebb cukrot adnak a forralt borhoz, hogy a fűszerek és gyümölcsös aromák jobban érvényesüljenek.

Idén a kávérajongók is örülhetnek, a Douwe Egberts Omnia kóstolóin szakértő kalauzolja el a vendégeket a területszelektált kávék világába. Külön érdekesség, hogy ugyanitt borokat is lehet kóstolni a négy hazai, testvérbirtokként választott borászat képviselőivel (szintén az előre meghirdetett időpontokban).

A Chococo Csokoládérium pedig gőzölgő belga forrócsokit és otthon felhasználható magas kakaótartalmú belga csokipasztillákat kínál, amit a vállalkozó kedvűek narancs, lime vagy eper ízben haza is vihetnek.

Gourmet tippek nagyétkűeknek

Ha kevésbé éhes, akkor a Stelázsinál talál bivaly-, szürkemarha-, vagy épp mangalica szalámit, házi sajtokat és krémeket, otthonra pedig a termelői lekvár vagy méz kínálatból szemezgethet.

Az igazi ínyencek a Vörös Homárnál hangolódhatnak az ünnepekre egy pohár pezsgővel a kezükben, amit a bretagne-i osztrigához kínálnak menüben. De itt keresgéljenek azok is, akik a sült hurka-kolbász, cipóban tálalt mangalica pörkölt vagy a sláger csülökhöz képest inkább a halászlét, lazac burgert, esetleg a külföldiek kedvencét, a fish&chipset választanák. A vásári zsebpénzből pedig érdemes az utolsó hétre is félre tenni, ha homárral szeretné kezdeni az ünnepi lakomákat.

A KOLBice™ olyan valami, amit nehéz leírni, inkább meg kell kóstolni. Sikerét az is bizonyítja, hogy pont egy éve mutatkozott be a vásáron, azóta pedig sorra nyílnak az árusító helyek. A laktató finomságot fagyi módra tölcsérben tálalják, ami ropogós kenyérből van, és grill kolbászkákkal, bajor káposztával, pirított hagymával töltik meg.

A kenyérlángos pedig attól ilyen finom, hogy kovásszal készül és akácfát raknak a tűzre a kemence alatt, ráadásul a kísérletező kedvű szervezők felfedezték, hogy mesésen illik a gulyásleveshez.

Édes élet, karácsonyi fények

A szépen díszített mézeskalács kedves figyelmesség barátainknak, szeretteinknek, és természetesen bőven eláll karácsonyig, ezért a vásárban érdemes inkább a Raj Ráchel flódnijával vagy a parázson sült kürtős kaláccsal nosztalgiázni, aminek a receptjét idén több mint egy hónapon át hangolta finomra a Cukorfalat stábja. A tökéletes kürtős kalács titkát persze nem árulják el, de annyi biztos, hogy a könnyű tészta érdekében zsírral, tejjel és tojással készül, az íze pedig a reszelt citromhéjtól és vaníliás cukortól olyan ellenállhatatlan, hogy az olasz turisták azonnal függővé válnak.

A legtöbb újdonságot Urbán Gábornak, a Centrál Kávéház kreatív cukrász séfjének köszönhetjük, aki a croissant és az amerikai fánk, a donut keresztezésével alkotta meg a cronut névre keresztelt süteményt, illetve a legendás tengerentúli Oreo keksz hazai változatával is bővítette a kínálatot.

Adventi Ünnep a Bazilikánál

2013. november 29-től 2014. január 1-ig a Szent István téren

További programok és nyitva tartás:
www.adventiunnep.hu
www.facebook.com/adventiunnepabazilikanal

Forrás, fotó:
noguchi

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.