Menü

Főállású Angyalok, a jövő tanítói, tudásszervezői

  • Dátum: 2013.10.07., 10:31

A hagyományos, fenntartható életmód népszerűsítése, a jelnyelv széles körű megismertetése, és a mélyszegénységben élő gyermekek tanulásának támogatása a 2013/14 év Főállású Angyalainak missziója. A három idei Angyalt – Lipcseiné Takács Nórát, Weisz Fannit és Lencse Mátét – 120 pályázó közül, mintegy 20 ezer Facebook szavazat alapján, állásinterjúk során választotta ki a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriuma és a külső szakértőkből álló szakmai zsűri. 

Magyarországon az iskoláskorú gyermekek közel egynegyede küzd teljesítményzavarral. Különféle eredetű problémáikra a hagyományos oktatási rendszer nem, vagy csak korlátozottan képes megoldást nyújtani. Egyre nagyobb tehát a társadalmi igény arra a komoly tudásra, azon újításokra – beleértve a mobiltechnológiai újításokat is - amelyekkel a civil szervezetek támogathatják, kiegészíthetik a gyermekek nevelését. Idén 3 olyan programot támogat a Vodafone Magyarország Alapítvány, amelyek közös célja, hogy tágítsák az iskolai kereteket és színesítsék az oktatást, jelentős lépést téve az esélyegyenlőség megteremtése felé.

„A gyermekben eredendően él a tanulás iránti vágy. Az oktatás, nevelés szerepe pusztán annyi, hogy segítse őt a tudás felé vezető úton. A hagyományos iskolai oktatás azonban nem mindig képes megfelelni ezen elvárásnak. Az egyik gyermeket agyonnyomják a szabványosított elvárások, a másikat fizikai akadályok - távolság, szegénység, fogyatékosság – választják el a modern tudástól. A jövő tanítójának nagy feladata a tanulásszervezés: a kultúra digitális eszközeinek felhasználása, a sok különféle képességterület bevonása és fejlesztése, illetve a tanulás több szintjének és formájának biztosítása. Mindezek együttesen könnyítik meg a gyermekek számára az iskolai készségek elsajátítását, s nyitják meg az esélyegyenlőség felé vezető utat. – mondta el az Angyalok bemutatkozó sajtótájékoztatóján Dr. habil Gyarmathy Éva klinikai és nevelés-lélektani szakpszichológus, a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

Lipcseiné Takács Nóra szociológus, agrármérnök-tanár „Falusi Porta Tanoda - az étel iskolája, mert ételed az életed” című pályázatával Főállású Angyalként a Magyar Műhely Alapítvány munkáját segíti majd. Programjának célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse az egészséges, tudatos táplálkozást, a hagyományos, fenntartható gazdálkodási módokat. A Győr-Moson-Sopron megyei Écs községben található Falusi Porta Tanodában a gyermekek a falusi emberek mindennapjainak részeseiként megízlelhetik, megszerethetik a tartósítószerektől és adalékanyagoktól mentes ételeket. A különféle interaktív bemutatókon keresztül nem csupán a mezőgazdaságon és állattenyésztésen alapuló hagyományos gazdálkodó életmóddal ismerkedhetnek meg, de az ökológiai összefüggések is értelmet nyernek számukra. A követező egy év legfőbb feladata a módszertan kidolgozása. Nóra célja ugyanis, hogy a Falusi Porta Tanoda program a közeljövőben a hagyományos iskolai oktatás keretén belül is helyet kapva országszerte egyre több iskola tantervében szerepeljen.

Weisz Fanni a Vodafone Magyarország Alapítvány Főállású Angyalaként a Hallatlan Alapítvány munkáját segíti majd. Programjának fő célja a jelnyelv népszerűsítése, az egyenlő esélyek megteremtése a siketek számára. Magyarországon a becslések szerint 60 ezer siket és 300 ezer nagyothalló él. Bár a nyelvi kulturális kisebbségnek számító siketek természetes anyanyelvét, a jelnyelvet hazánkban 2009 óta önálló nyelvként ismerik el, a speciális iskolák egyelőre nem, vagy csak korlátozottan biztosítják a jelnyelven történő tanulás lehetőségét. A siket gyermekek 93 százaléka halló családban születik, és sajnos sok esetben sem ők, sem családjuk nem sajátítja el a jelnyelvet, így nem csupán a családon belüli kommunikáció válik nehézkessé, de a gyermekek egészséges személyiségfejlődése sem lehet zavartalan. Fanni álma, hogy egy siket gyermek megszületése ne tragédiát, hanem örömöt jelentsen a szülők számára. Angyal-évének legfőbb célja az, hogy minden siketen született gyermek és családja számára biztosítottá váljék a jelnyelv elsajátításának lehetősége.

Lencse Máté „Önkéntesek a minőségi integrációért” című pályázatával nyerte el a Főállású Angyal címet. Magyarországon a 17 év alatti gyermekek 26%-a él mélyszegénységben. Az ELTE PPK oktatója és doktorandusz hallgatója koordinátorként segíti majd az Igazgyöngy Alapítvány Toldon folytatott munkáját, amelynek fő célja a berettyóújfalui kistérségben mélyszegénységben élő gyermekek és családjaik esélyegyenlőségének megteremtése. A Vodafone Főállású Angyalaként Máté a következő egy évben egy olyan, önkéntesek bevonásán alapuló online tanulástámogató, kompetenciafejlesztő módszert kíván kidolgozni Toldon, amely a későbbiekben más régiókban is könnyedén adaptálható lesz. A modellben az egyéni online tanulástámogatás mellett a csoportos kompetenciafejlesztés – drámajátékok, sportjátékok, társasjátékok, kézműves foglalkozások – is komoly szerepet kap.

A 2013/14-es év Főállású Angyalai szeptemberben kezdték meg munkájukat, s bemutatkozó sajtótájékoztatójukon ünnepélyesen is átvették a stafétát az előző esztendő Angyalaitól, Sütő Zsanettől, Sándor Enikőtől és Kravalik Brigittától. 

Tudjon meg többet a Vodafone Magyarország Alapítvány programjairól, azok fejleményeiről és a kapcsolódó eseményekről a Társadalmi Felelősségvállalás oldalon és/vagy a Facebookon!

Forrás, fotó:
vodafone.hu

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.