Menü

Nemes célokért is futnak

Október 13-án a Budapest Maratonon nemcsak a hosszú távú futás kedvelőinek kínálnak programot, hatféle távra lehet nevezni

Budapest igen fontos turisztikai célpont, azonban nemcsak az egyszerű, köznapi értelemben vett turisták számára. A futás szerelmeseit is vonzza és szerencsére mind nagyobb számban. Ezt jelzi az is, hogy a Budapest Félmaratonin is például közel harminc országból érkeztek nevezők, a Budapest Maratonon pedig tavaly hatvan országból jelentkeztek a nívós eseményre. Az idén is hasonlóra számítanak a szervezők és bizony minden esély meg is van, hogy megdőljön a tavalyi 19 ezret is meghaladó részvételi csúcs, hiszen az előzetes regisztrációk alapján már most közel járnak ehhez a létszámhoz.

Fontos tudni, hogy nemcsak a hosszútáv futóknak kínálnak lehetőséget a Budapest Maratonon, ugyanis hatféle táv közül választhatnak a résztvevők. Természetesen, a leghosszabb táv ezúttal 42 195 méter, de Coca Cola Testébresztő futás is komoly erőpróba a maga 30 kilométerével. A Flora Maratonstafétán négy fős váltók teljesíthetik a 42 195 métert. a Riska Minimaratonon hét kilométer, a Danone Maratonkán és Gyalogláson 2,7 kilométer, míg a Supershop Családi Futáson 600 méter az előírt táv.

A nagyszabású sporteseményen számos híresség is próbára teszi magát, például több színészváltó is rajthoz áll. A Vígszínház színészei az idén nagyon fogadkoznak, szeretnének nyerni, ugyanis tavaly a „gazella lábú operatáncosok” megelőzték őket. Géczi Zoltán, Józan László és Molnár Áron úgy fogalmazott, napi rendszerességgel futottak, szabadtéren, vagy konditeremben és mindent megtesznek azért, hogy a dobogó legfelső fokára állhassanak fel.

Tehát senki se csodálkozzon azon, ha a futás napján a Barátok közt szereplői, aVígszínház sztárjai, az Operaház énekesei, a Nemzeti Táncszínház és a Honvéd Táncegyüttes táncosai, a Magyar, a Thália, a Kolibri Színház, a Kaposvári Csiki Gergely Színház, a Játékszín, az Új Színház művészei, vagy az Ördögkatlan Fesztivál szervezői futnak vele együtt a mezőnyben. Élete első egyéni maratonját futja Csöre Gábor (Vígszínház), Zöld Csaba (József Attila Színház), a tizenkettediket Rikker Marika (Operett Színház), váltóban indul Udvaros Dorottya (Nemzeti Színház), Benkő Nóra (Magyar Színház) és Deutsch Anita (Barátok közt).

A leghosszabb táv útvonalán egyébként ismét rengeteg zenei pont várja a futókat. Mindenféle stílus kedvelői megtalálják a számításukat, s akinek az adott helyszínen nem tetszik a zene, az legalább gyorsít a tempón egy kicsit. Ha viszont jó kis muzsika szól a hangszórókból az is remek motivációs erő a folytatásra. Lesz mindenféle zene, például konga, dobszóló, rock, blues, szamba, elektronikus zene, magyar népzene, erdélyi dallamok és igazi slágerek is.

Sok-sok érdekességről is beszámolhatunk a maraton kapcsán. Például az UNICEF céljaiért rajthoz áll egy különleges gyerekváltó is, Szántó Dávid tévériporter ötletének megvalósulásaként. A 42 195 métert öt kontinens 42 országának 59 gyermeke futja ée, hogy felhívják a figyelmet a világban élő nehéz sorsú gyermekekre. A staféta tagjai, egyedül, vagy párban egy-egy kilométert teljesítenek. Fontos pillanat lesz, amikor a palesztinai és izraeli gyerekek épp a Lánchídon fogják váltani egymást.

Jelen lesz még a Suhanj Alapítvány is, amely a mozgássérült és látássérült embereknek kínál állandó mozgási, sportolási lehetőséget több sportágban, így az atlétikában is. 

Fotó:
pixabay.com

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.