Menü

Rengeteg a munka

Ugyan vége a nyárnak, a főszezonnak, azonban ilyenkor, ősszel is rengeteg teendő vár ránk a konyha-, a kis-, vagy virágos kertben.

Eljött az ideje, hogy gondoskodjunk kertünk tavaszi pompájáról. Igen, jól olvassák, a tavaszi pompáról. Abban az évszakban nyílik ugyanis a nárcisz, a tulipán, a krókusz, a jácint, a hóvirág, vagy a gyöngyvirág is. A hagymáikat pedig szeptember végén, október elején érdemes elvetni, hogy még a kemény fagyok beállta előtt meggyökerezzenek. Akár vadvirág magokat is ültethetünk. Ez azért is fontos, mert vonzzák a méheket, amik igen fontos és hasznos szerepet töltenek be a konyhakertünkben.

Ilyenkor érdemes a rózsatöveket is telepíteni. Érdemes az ültetés előtt négy-öt órára vízbe áztatni a töveket. Az sem árt, ha az ültető gödör alját komposzttal, trágyával szórjuk be, majd a tő elültetése után alaposan iszapoljuk körbe a növényt. Bazsarózsát is szaporíthatunk, a töveket most érdemes elültetni, hasonló módon a hagyományos rózsáéhoz.

Örökzöldeket, gyümölcsfákat is ebben az időszakban ültessünk. A megfelelő méretű gödör aljára mindig kerüljön komposzt, vagy trágya, a csemeték ezt nagyon meg fogják hálálni.

Ha már rendelkezünk bármilyen bokorral, vagy fával, akkor a fagyokig érdemes öntözni őket. Tudni érdemes ugyanis, hogy ezen növények többsége nem a fagy miatt pusztul ki, hanem a szárazság miatt. Alaposan locsoljuk meg őket tehát, felkészítve őket a téli időszakra.

Az epret is ilyenkor kell szétültetni, kigyomlálni, gondozni. Meg is trágyázhatjuk, hiszen ezzel elősegítjük a szaporodását, illetve megnövelhetjük a tavaszi gyümölcshozamot.

A téli fagyokat jól tűrő zöldségek vetésének is eljött az ideje. A téli vajsaláta, a rukkola, a retek, a spenót és a sóska, vagy fagytűrő kelkáposzta és káposzta magokat a megszokott módon helyezzük ágyásokba. A saláta féléket, a retket akár az ablakunkban lévő virágos ládába is vethetjük, egész télen csemegézhetünk belőle.

Póré és fokhagymát is ilyenkor érdemes dugványozni, vagy magról ültetni, hiszen jövő nyáron nagyon élvezzük majd a termés betakarítását.

Az őszi munkálatokhoz tartozik a sárgarépa, zöldség, cékla, pasztinák, zeller, torma és krumpli betakarítása, illetve tárolásának megoldása. Ezeket a legcélszerűbb nyirkos homokban, a pincében tárolni, de akár az erkélyen egy műanyag ládában is eltarthatóak hetekig, ha a sorok közé több réteg papírt teszünk és a fagy beálltával vastag paplannal, takaróval borítjuk be.

Fotó:
pixabay.com

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.