Menü

Vizsgálódik a FIFA a románok magyarellenes rigmusai miatt

Román lapok beszámolója szerint a FIFA vizsgálatot indított Románia ellen a szurkolók Magyarország elleni mérkőzésen mutatott viselkedése miatt. A szomszéd ország drukkerei joggal tartanak attól, hogy akár zárt kapus is lehet az észtek elleni, utolsó hazai vb-selejtezőjük.

A román nyelvű médiumok arra hivatkoznak, hogy a FIFA a román szurkolók között kitört lelátói balhé mellett – Dinamo és Steaua drukkerek csaptak össze egymással a stadionon belül - azért is indított vizsgálatot, mert a hazai drukkerek több ízben is magyarellenes rigmusokat skandáltak, többek között azt követelve, hogy a magyarok hagyják el az országot. Valamint Erdélynek a Román Királysághoz való csatlakozására emlékeztető táblákat tartottak a magasba 1918 felirattal, hergelve ezzel a magyar szurkolókat. Emellett rengeteg magyar gyalázó rigmus is hallatszott, hogy országunk himnuszának kifütyülését már ne is említsük. Mindezt valószínűleg Mike Foster a FIFA által az összecsapásra küldött megfigyelő is feljegyezte jelentésében. Ezeket az eseményeket a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat is jelezte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek.

Nemrégiben magyar csapatok román klubok ellen játszott találkozóin is előfordultak már nyomdafestéket nem tűrő és az emberi jó ízlést bőven meghaladó megnyilvánulások, ám eddig komoly szankció nem érkezett. Ám az első dorgálás – enyhe pénzbüntetés - után, amit a román szövetség a Holland – Román után szabott ki a fegyelmi és etikai bizottság, még nem lehet előzetesen jósolni. Mindenesetre remélhetőleg nem ússzák meg ennyivel. Ám valójában a csoport végső sorrendjének kialakulásához az igazságos az lett volna, hogy a Magyarország – Románia mérkőzéshez hasonlóan a bukaresti mérkőzés is zártkapus lett volna. Erre egy későbbi mérkőzésen kínálkozhat esély. A románok arra számítanak, hogy akár komoly büntetést is kaphatnak. Óva intenek, hogy az utolsó Észtország elleni hazai világbajnoki selejtező zártkapus is lehet, mivel a hollandok elleni csata során kifeszített magyarellenes felirat miatt pénzbüntetést már kapott a szövetség.

 A legfájóbb az, hogy nekünk magyar futballszurkolóknak semmi ilyesmin nem kellene gondolkozni akkor, ha a budapesti mérkőzésen nem kapjuk a 93. percben az egyenlítő gólt. Akkor szinte a biztos második helyen „tét nélkül” játszhatnánk a narancsmezesek földjén, majd pedig igazi fiesztára készülhetnénk Andorra ellen az utolsó hazai találkozón, hogy eljussunk a pótselejtezőre. Persze a sorsunk így is a saját kezünkben van, az utolsó két fordulóban legalább annyi pontot kell szereznünk, amennyit az ellenfeleink közül jobban teljesítő szerez. A feladat megoldásához Hollandián és Andorrán át vezet az út… Nehéz lecke lesz!

Fotó:
sxc.hu

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.