Menü

Minden rekord megdőlt

A 28. alkalommal kiírt Nike Budapest Félmaratonira, amely egyben a félmaratoni országos bajnokság volt, rekordszámú futó, összesen 12 850-en, nevezett, köztük 1330 csapat. Új csúcs az is, hogy mintegy 65 országból érkeztek sportolók, mintegy 1600-an.

A rajt előtt soha nem látott létszámokat regisztráltak a 28. Nike Budapest Félmaratonin. Hatalmas tömeg gyűlt össze, s bizony majdnem negyedóra kellett, hogy a rajt területről mindenki nekivághasson a 21097,5 kilométeres távnak. Az utolsó rajtoló ugyanis 13 perccel az első után kerülhetett sorra.

A versenyben fél távnál még Koszár Zsolt vezetett, azonban 11 kilométer után megelőzte a kenyai Henry Kemboi. A 32 éves sportolónak heves támadásokat kellett visszavernie, ugyanis a veszprémi Kovács Tamás végül csak tizenhat másodperccel maradt el tőle. A londoni olimpiát is megjárt hosszútávfutó így az ob aranyéremmel vigasztalódhatott. Egyébként ő az első férfi atléta, aki kétszer is nyerni tudott a félmaratonin, először 2011-ben állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

A nőknél 2007, 2009, 2010 és 2012 után ötödször érdemelte ki a legjobbnak járó elismerést Papp Krisztina, aki végig kézben tartotta az irányítást és gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott.

További érdekes rekordokról is beszámolhatunk a viadalról. A futók számára 800 négyzetméternyi asztalfelületen, összesen 400 darab asztalon szolgálták fel a frissítőket és a szőlőcukrot, valamint a banánt. Legtöbb természetesen a vízből fogyott, összesen 162 ezer két deciliteres vizespoharat töltöttek fel, de 4000 liter izotóniás italt is elfogyasztottak a résztvevők. A szervezők semmit sem bíztak a véletlenre, 200 mobil vécével várták a futókat, amelyből ötvenet az útvonal mentén helyeztek el.

Fotó:
Dobor Dezső

Magyarok testképe: a hasunkkal vagyunk legkevésbé elégedettek

Miközben a magyarok többsége elégedett a testével, testtömegindexe alapján a többség túlsúlyosnak mondható – derül ki abból az országos reprezentatív felmérésből, amelyet a lakosság testhez való viszonyáról készített a hévízi NaturMed Hotel Carbona. Az egyes testrészeket is vizsgáló kutatás eredményei alapján a hasunkkal vagyunk a legkevésbé kibékülve. Az orvosszakértő szerint biztató jel, hogy a legtöbben úgy nyilatkoztak: a saját testükkel való elégedettség növeléséhez fontos lenne, ha többet mozognának..

A gyorsételek tönkreteszik a testet

Az öregedésért nemcsak az idő felelős, egyre több tudományos kísérlet is bizonyítja, hogy az ember életvitele és a táplálkozása legalább ugyanekkora, ha nem még nagyobb szerepet játszik benne.

A túlsúly lelki hatásai

Kutatások kimutatták, hogy a súlyfelesleggel küzdő tinik szervezete fele annyi tesztoszteront termel, mint a normál súllyal rendelkező társaik. És ez nem, hogy jobb lesz ahogy idősödnek, hanem egyre rosszabb

Tippek a gyorsabb fogyásért

A „gyors fogyás” tervet természetesen az is befolyásolja, hogy mennyi feleslegről beszélünk. Másképp kell nekiállni, ha csak néhány kiló pluszról van szó, és másképp, ha évek óta küzdünk komolyabb súlytöbblettel.

Miért nem szabad gyorsan fogyni?

A plusz 5-10-15-20 kilót nem egy hónap alatt rántottuk magunkra, akkor miért kellene azt pár hét alatt ledobni? Senki sem úgy ébred reggel, hogy „véletlen” hízott 20 kilót, az hosszú évek munkájának eredménye, ahogy a fogyás is így kell, hogy történjen.