Menü

Minden rekord megdőlt

A 28. alkalommal kiírt Nike Budapest Félmaratonira, amely egyben a félmaratoni országos bajnokság volt, rekordszámú futó, összesen 12 850-en, nevezett, köztük 1330 csapat. Új csúcs az is, hogy mintegy 65 országból érkeztek sportolók, mintegy 1600-an.

A rajt előtt soha nem látott létszámokat regisztráltak a 28. Nike Budapest Félmaratonin. Hatalmas tömeg gyűlt össze, s bizony majdnem negyedóra kellett, hogy a rajt területről mindenki nekivághasson a 21097,5 kilométeres távnak. Az utolsó rajtoló ugyanis 13 perccel az első után kerülhetett sorra.

A versenyben fél távnál még Koszár Zsolt vezetett, azonban 11 kilométer után megelőzte a kenyai Henry Kemboi. A 32 éves sportolónak heves támadásokat kellett visszavernie, ugyanis a veszprémi Kovács Tamás végül csak tizenhat másodperccel maradt el tőle. A londoni olimpiát is megjárt hosszútávfutó így az ob aranyéremmel vigasztalódhatott. Egyébként ő az első férfi atléta, aki kétszer is nyerni tudott a félmaratonin, először 2011-ben állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

A nőknél 2007, 2009, 2010 és 2012 után ötödször érdemelte ki a legjobbnak járó elismerést Papp Krisztina, aki végig kézben tartotta az irányítást és gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott.

További érdekes rekordokról is beszámolhatunk a viadalról. A futók számára 800 négyzetméternyi asztalfelületen, összesen 400 darab asztalon szolgálták fel a frissítőket és a szőlőcukrot, valamint a banánt. Legtöbb természetesen a vízből fogyott, összesen 162 ezer két deciliteres vizespoharat töltöttek fel, de 4000 liter izotóniás italt is elfogyasztottak a résztvevők. A szervezők semmit sem bíztak a véletlenre, 200 mobil vécével várták a futókat, amelyből ötvenet az útvonal mentén helyeztek el.

Fotó:
Dobor Dezső

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.