Ásványi anyagok: A szilícium
- Dátum: 2013.09.04., 15:40
A szilícium létfontosságú nyomelem, amelynek az emberi szervezetre gyakorolt hatását a mai napig kutatják, főleg az immunológiában.
A Földön a második legelterjedtebb elem az oxigén után a szilícium. A természetben leginkább a vörös- és a lilahagymában fordul elő nagyobb, kimutatható mennyiségben. Érdekes, hogy a táplálékokkal kovasav formájában bejutó szilíciumot a szervezet képtelen feldolgozni, viszont ha metakovasav formájában jut be, akkor könnyedén felszívódik. A bór, a kálcium, a magnézium, a mangán, valamint a kálium jelenléte segíti a szervezet metakovasav felszívó képességét.

A legutóbbi kutatások megállapították, hogy a növényi eredetű táplálkozás több szilícium felvételére vezet, ellenben az állati eredetű, vegyes táplálkozással.
Az emberi szervezet nagyjából 1-1.5 grammnyi szilíciumot raktároz, amelyeknek a legnagyobb része a kötőszövetekben található meg.
A szilícium elengedhetetlen a kollagén és porcszintézishez, valamint a kötőszövet víz tartalmának megtartásához. Épp ezért a kozmetika ipar is szívesen használja szilikát formájában.
A szilíciumról még tudni érdemes, hogy szoros összefüggést mutat sejtlégzéssel, túladagolás esetén csökken a sejtlégzés intenzitása.
Fontos szerepet játszik továbbá a csont érésében, s amint a csontépülés befejeződik a szilícium koncentrációja is csökken helyileg. Amennyiben túladagolju a csontok ellenállása ugyancsak csökken.
Szívesen alkalmazzák még különböző bélpanaszok esetén is, mert megköti a bélcsatornákban a kórokozókat. Ugyanezen tulajdonsága miatt figyelt fel rá az immunológia is _ kimutatták, hogy a kolloidkristályok a felületükön megülő gyulladásfaktorokat megkötik.
A kutatók egyébként már a századfordulón rájöttek,hogy a szervezetben leginkább az ín- és kötőszövetben, a támasztószövetekben található meg nagy koncentrációban. Viszont esszenciális voltát csak jóval később, az 1970-es évek elején sikerült bizonyítani.
Forrás:
www.vitalitas.hu, Nagy Szabolcs fordítása
Fotó:
pixabay.com
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.