Egészséges ételek - vagy csak reklám az egész? A gyümölcslevek.
- Dátum: 2013.09.01., 19:00
Szüleinktől azt tanultuk, ha egészségesek akarunk lenni reggel úgy étkezzünk, mint egy király, délben, mint egy polgár este pedig mint egy koldus. Mégis sokan egy tál gabonapehellyel kezdjük a napot- vagy épp teljes kiőrlésű vajas kenyérrel.
Számos egészségesnek kikiáltott élelmiszer pontosan az ellenkezője annak, amit a reklámokkal teletűzdelt élelmiszeripar állít, köszönhetően ezeknek a rendkívül sikeres hirdetési kampányoknak. Tudományos okokkal magyarázható, hogy mely élelmiszerek jók az szervezetünknek, s melyek nem.
Nézzük meg melyek azokat a legnépszerűbb ételeket és italokat, melyet minden gyermek és felnőtt egyaránt nagyon szeret…
Vegyük először az egészségesnek mondott, de manapság egyébként sem az olcsó kategóriát képviselő gyümölcsleveket. Ám hiába nevezik őket “egészséges” italnak, számos érdekességről szerezhetünk tudomást.
Vizsgáljuk meg például a bolti narancslevet. Ez valójában egy olyan feldolgozott folyadék, ami elenyésző hasonlóságot mutat frissen facsart gyümölcsléhez képest. A gyümölcslé elkészítése során a pasztőrözés megtizedeli a narancslé életképességét, amit nagyméretű tartályokban tárolnak, s hogy frissességét megőrizzék, az összes oxigént eltávolítják belőle. Eközben minden olyan természetes vegyület, ami a narancs ízét adja, lebomlik, megsemmisül. Ezért a legtöbb cég mesterséges ízesítő anyagokat ad hozzá a léhez, amelyek valójában kémiai parfümök. Ilyen adalékanyag például az etil-butirát. Ha egy gyümölcslé 60 napnál is tovább eltartható, akkor valószínűsíthető, hogy rengeteg cukrot tartalmaz, bár lehet, hogy nem is cukrot. Leggyakoribb adalékanyagként már nem is cukrot, hanem a sok egészségügyi problémát okozó kukorica szirupot használják. Ez az anyag bizonyítottan csökkenti a tanulási képességet és a memóriazavart okoz. Mindemellett tesztek igazolták, hogy rengeteg gyümölcslé van tele sérült gyümölcsről származó penésszel. A friss narancslének is nagyon magas a cukortartalma, így káros az egészségre. 3 dl-es belőle körülbelül 8 teáskanál cukrot tartalmaz. Ehhez képest egy doboz kólában 10 teáskanál cukor van. Az ilyen veszélyes mértékű cukorfogyasztás növeli a köszvény, a magas vérnyomás, szívbetegség, vesebetegség és számos más egészségügyi probléma kockázatát.
A konklúzió az, hogy sokkal jobban járunk, ha a gyümölcsöt egészben fogyasztjuk el, mert ilyenkor a gyümölcs cukortartalma kötődik a rostokhoz-és antioxidánsokhoz. Ha valaki tényleg egészséges gyümölcslevet szeretne inni, tegyen érte, és készítse el otthon maga a saját italát egy gyümölcscentrifuga segítségével. Garantáltan jól fog esni, és még egészséges is!
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.