Menü

Egészséges ételek - vagy csak reklám az egész? A gyümölcslevek.

  • Dátum: 2013.09.01., 19:00

Szüleinktől azt tanultuk, ha egészségesek akarunk lenni reggel úgy étkezzünk, mint egy király, délben, mint egy polgár este pedig mint egy koldus. Mégis sokan egy tál gabonapehellyel kezdjük a napot- vagy épp teljes kiőrlésű vajas kenyérrel.

Számos egészségesnek kikiáltott élelmiszer pontosan az ellenkezője annak, amit a reklámokkal teletűzdelt élelmiszeripar állít, köszönhetően ezeknek a rendkívül sikeres hirdetési kampányoknak. Tudományos okokkal magyarázható, hogy mely élelmiszerek jók az szervezetünknek, s melyek nem.

Nézzük meg melyek azokat a legnépszerűbb ételeket és italokat, melyet minden gyermek és felnőtt egyaránt nagyon szeret…

Vegyük először az egészségesnek mondott, de manapság egyébként sem az olcsó kategóriát képviselő gyümölcsleveket. Ám hiába nevezik őket “egészséges” italnak, számos érdekességről szerezhetünk tudomást.

Vizsgáljuk meg például a bolti narancslevet. Ez valójában egy olyan feldolgozott folyadék, ami elenyésző hasonlóságot mutat frissen facsart gyümölcsléhez képest. A gyümölcslé elkészítése során a pasztőrözés megtizedeli a narancslé életképességét, amit nagyméretű tartályokban tárolnak, s hogy frissességét megőrizzék, az összes oxigént eltávolítják belőle. Eközben minden olyan természetes vegyület, ami a narancs ízét adja, lebomlik, megsemmisül. Ezért a legtöbb cég mesterséges ízesítő anyagokat ad hozzá a léhez, amelyek valójában kémiai parfümök. Ilyen adalékanyag például az etil-butirát. Ha egy gyümölcslé 60 napnál is tovább eltartható, akkor valószínűsíthető, hogy rengeteg cukrot tartalmaz, bár lehet, hogy nem is cukrot. Leggyakoribb adalékanyagként már nem is cukrot, hanem a sok egészségügyi problémát okozó kukorica szirupot használják. Ez az anyag bizonyítottan csökkenti a tanulási képességet és a memóriazavart okoz. Mindemellett tesztek igazolták, hogy rengeteg gyümölcslé van tele sérült gyümölcsről származó penésszel. A friss narancslének is nagyon magas a cukortartalma, így káros az egészségre. 3 dl-es belőle körülbelül 8 teáskanál cukrot tartalmaz. Ehhez képest egy doboz kólában 10 teáskanál cukor van. Az ilyen veszélyes mértékű cukorfogyasztás növeli a köszvény, a magas vérnyomás, szívbetegség, vesebetegség és számos más egészségügyi probléma kockázatát.

A konklúzió az, hogy sokkal jobban járunk, ha a gyümölcsöt egészben fogyasztjuk el, mert ilyenkor a gyümölcs cukortartalma kötődik a rostokhoz-és antioxidánsokhoz. Ha valaki tényleg egészséges gyümölcslevet szeretne inni, tegyen érte, és készítse el otthon maga a saját italát egy gyümölcscentrifuga segítségével. Garantáltan jól fog esni, és még egészséges is!

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?