Menü

Tömegkatasztrófa előtt?

  • Dátum: 2013.08.29., 16:40

Ha továbbra is a jelenlegihez hasonló ütemben használjuk az üvegházhatású gázokat, vagy irtjuk az oxigén előállításához szükséges erdőket, akkor már a gyerekeinknek globális mértékű tömegkatasztrófával kell szembenéznie: akár 91 centivel is emelkedhet a világtengerek szintje - áll az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legfrissebb jelentésében, amit a napokban a New York Times szivárogtatott ki.

Az elmúlt időszakban a tudományos körökben is sokan megkérdőjelezték, hogy vajon tényleg létezik-e globális felmelegedés, vagy a Föld természetes változásainak folyamatait látjuk. Az IPCC már évekkel ezelőtt leszögezte, a globális felmelegedés igenis létezik, ráadásul az emberi tevékenység okozza ezt. A legfrissebb jelentésében is erről ír, azonban ezúttal azonnal cselekvést sürget.

Az IPCC szerint ugyanis tömegkatasztrófa közeledik, ha továbbra is a mostanihoz hasonló mértékben zsigereljük a bolygónkat, ha nem csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, nem fogjuk vissza az erdők irtását. A prognózis szerint 91 centiméterrel emelkedhet belátható időn belül a világtengerek szintje, ami azt jelenti, nemcsak Hollandia, Velence, vagy az ázsiai szigetállamok vannak veszélyben, hanem Sydney, London és például New York is.

Eddig a szakértők úgy tartották, a légkör szén-dioxid koncentrációjának növekedése egyenesen arányos az átlaghőmérséklet emelkedésével. Magyarán, ha visszafogjuk a szén-dioxid kibocsátást, megállítható az átlaghőmérséklet emelkedése is. Ezzel a szemlélettel azonban most szakítottak és meglehetősen pesszimista jóslatokat valószínűsítettek. Tudni érdemes, hogy az ipari forradalom óta 41 százalékkal nőtt a Föld levegőjének szén-dioxid tartalma. A jelenlegi érték sajnos megduplázódhat, még ha csökkentik is a kibocsátás mértékét. Ez a teljes földfelszíni jégtakaró olvadásához vezethet, de elképzelhetetlen forróság hullámok is érkezhetnek, sőt az élelmiszer termelés válságát is okozhatja.

Meg kell még említenünk, hogy az IPCC jelentését azért sem szabad félvállról venni, mert ugyan eddig jobbára a politikai megfontolások vezérelték a jelentések íróit, azonban most a tudományos tények mindent háttérbe szorítottak. S míg eddig az értékelők konklúziójában, ahonnan a média és a közvélemény is tájékozódik, elmismásolták a problémák súlyosságát, addig most az összefoglalóban azonnali cselekvést sürgetnek.

Forrás:
nol.hu, greenfo.hu

Fotó:
pixabay.com

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!