Menü

Mik azok a szuperélelmiszerek?

  • Dátum: 2013.07.23., 21:13

A szupertáplálékok olyan ételeket jelölnek, amelyeknek az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása kiemelkedő, mert koncentrált formában tartalmazzák az egészségünk megőrzéséhez szükséges tápanyagokat.

A szuperételek kifejezést Nyugat-Európában már régóta elterjedt és használatos. Nálunk is egyre jobban ismertté válik, s akik egészség tudatosan élnek, azok rendszeresen fogyasztják is ezeket. Fontos megjegyeznünk, hogy a szupertáplálékokat a természetnek köszönhetjük, hiszen ezek csakis ott találhatóak meg, nem gyárilag előállított élelmiszerekről beszélünk.

A szuperétkek sokkal több értékes tápanyagot tartalmaznak, mint más gyümölcs, vagy zöldség, s a sok-sok vitamint, ásványi-anyagot, fehérjét, egyéb mikroanyagot koncentrált formában leljük fel bennük. Tudni kell még, hogy fogyasztásukkal megsokszorozhatjuk az életerőnket, energiát nyerünk belőlük, feltunningolhatjuk az immunrendszerünk, a legtöbb lúgosító és méregtelenítő hatású is.

A szupertáplálékokat jelölő kategória meglehetősen szubjektív, nincs két egyforma csoport. Azonban akad néhány olyan étek, amely szinte valamennyi csoportosításban helyet kapott. A hozzáértők szerint ilyen szupertáplálék a méhpempő, a goji bogyó, a kék-zöld alga, az olívaolaj, a lazac, a búzafű, a csírafélék, valamint az eper, a kurkuma, a fekete áfonya, a gránátalma. Sok helyütt említik még a zöld teát, a mangosztánt, a papayát is.

De lássunk néhányat részletesen is, hogy megtudjuk, miért is tartoznak a szupertáplálékok közé.
A méhpempőről úgy tartják, a szuperétktk királynője, mert nemcsak energiát nyerhetünk belőle, hanem immunerősítő, méregtelenítő hatású, ráadásul az idegrendszert is felturbózza és fizikailag is vitalizál. Több mint 120 féle vitamint, ásványi anyagot, fehérjét tartalmaz.

A goji bogyót hazánkban még nem sokan ismerik, hiszen a kínai Jangce folyó vidékén, a Himalája völgyeiben termesztik, de mintegy ötezer éve számos betegség ellenszere.

Aztán itt van az olíva olaj, amelyet a háziasszonyok és hétköznapi emberek is jól ismernek. Az olajfák olyan erősbaktérium- és vírusölő hatással rendelkeznek, hogy ellenállnak mindenféle növénybetegségnek. Hasonló erővel bír a fák termése és a belőle sajtolt olaj is.

A kurkuma a természetben előforduló leghatékonyabb antioxidáns. Jobbára mi fűszerként ismerjük és használjuk, azonban daganatellenes, valamint gyulladásgátló hatása miatt már a természetgyógyászat is előszeretettel alkalmazza.

A búzafű a világ egyik legjobb lúgosító szere, az emberiség ötezer éve használja. Nemcsak energetizál, hanem rendszeres fogyasztásával megelőzhető a cukorbetegség, a daganat, a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, de kiváló az emésztési problémákra is.

Fotó:
sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!