Kerüljük el a bajt!
- Dátum: 2013.06.26., 13:15
A nyári időszakban különösen óvatosan kell bánni bizonyos élelmiszerekkel. Ilyen például a tojás, ami az otthoni ételmérgezések, a szalmonellás fertőzések leggyakoribb okozója.
Nemcsak a tojás belsejében, hanem a héján megbúvó baktériumok is sok bajt okozhatnak, ezért a nyári melegben érdemes különösen odafigyelni a tárolására, használatára.
A tojást, amennyiben tiszta, nem kell megmosni a felhasználás előtt, ugyanis a külső burka megrepedhet, megsérülhet, így a héja átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.
Ha a tojás szennyezett, akkor próbáljuk meg szárazon letisztítani. Ha nem jártunk sikerrel, akkor csak közvetlenül az előtt mossuk meg és töröljük meg, mielőtt feltörnénk.

A tojást mindig hűvös helyen, spájzban, vagy hűtőszekrényben tároljuk. Lehetőleg az erre a célra készített tojástartóban tartsuk, ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert a héján baktériumok telepedhetnek meg, s ezek könnyen kapcsolatba kerülhetnek más ételekkel is.
A tojások feltörése előtt és után mindig alaposan mossunk kezet, s lehetőleg ne konyharuhába, hanem inkább egyszer használatos papírtörlőben töröljük meg a kezünket. A baktériumok miatt érdemes a tojást inkább a kezünkben szétválasztani, ha erre van szükségünk, s ne a kettétört héjjal kísérletezzünk. Ez ugyanis az egyik módja annak, hogy összeszedjünk egy nem várt fertőzést.
A tojásos ételeket a lehető leggyorsabban fogyasszuk el. A sütés, főzés során pedig mindig figyeljünk arra, hogy az adott ételt alaposan főzzük át, a belseje is forró legyen, legalább 75 Celsius fokos, ugyanis csak így védekezhetünk a szalmonella és az egyéb fertőzések, betegségek ellen.
Kerüljük el azokat az étkeket, amelyek nyers tojást tartalmaznak, így a tatár beefsteaket, a majonézt, vagy az olyan krémeket, amikbe ez szükséges. Semmiképpen ne fogyasszunk, kóstoljunk nyers tésztát, például: palacsinta tésztát, nokedlit, ugyanis a szalmonella így kerülhet legkönnyebben a szervezetünkbe.
Nagyon egyszerűen megállapíthatjuk, hogy friss-e a tojásunk, vagy sem. A friss tojás ugyanis nem merül el, úszik a víz felszínén, ha azt vízbe merítjük, míg a régi lesüllyed. Akkor sem szabad felhasználni, ha a fehérje zavaros, vagy a sárgája folyóssá válik.
Fontos még az is, hogy a tojással érintkező konyhai felszerelést mindig alaposan el kell mosogatni, mielőtt újra kézbe vennénk, használnánk őket. Ügyeljünk tehát a higiéniára, hiszen komoly betegségektől óvhatjuk meg magunkat egy kis odafigyeléssel.
Fotó:
sxc.hu
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.