Menü

Kerüljük el a bajt!

  • Dátum: 2013.06.26., 13:15

A nyári időszakban különösen óvatosan kell bánni bizonyos élelmiszerekkel. Ilyen például a tojás, ami az otthoni ételmérgezések, a szalmonellás fertőzések leggyakoribb okozója.

Nemcsak a tojás belsejében, hanem a héján megbúvó baktériumok is sok bajt okozhatnak, ezért a nyári melegben érdemes különösen odafigyelni a tárolására, használatára.

A tojást, amennyiben tiszta, nem kell megmosni a felhasználás előtt, ugyanis a külső burka megrepedhet, megsérülhet, így a héja átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.

Ha a tojás szennyezett, akkor próbáljuk meg szárazon letisztítani. Ha nem jártunk sikerrel, akkor csak közvetlenül az előtt mossuk meg és töröljük meg, mielőtt feltörnénk.

A tojást mindig hűvös helyen, spájzban, vagy hűtőszekrényben tároljuk. Lehetőleg az erre a célra készített tojástartóban tartsuk, ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert a héján baktériumok telepedhetnek meg, s ezek könnyen kapcsolatba kerülhetnek más ételekkel is.

A tojások feltörése előtt és után mindig alaposan mossunk kezet, s lehetőleg ne konyharuhába, hanem inkább egyszer használatos papírtörlőben töröljük meg a kezünket. A baktériumok miatt érdemes a tojást inkább a kezünkben szétválasztani, ha erre van szükségünk, s ne a kettétört héjjal kísérletezzünk. Ez ugyanis az egyik módja annak, hogy összeszedjünk egy nem várt fertőzést.

A tojásos ételeket a lehető leggyorsabban fogyasszuk el. A sütés, főzés során pedig mindig figyeljünk arra, hogy az adott ételt alaposan főzzük át, a belseje is forró legyen, legalább 75 Celsius fokos, ugyanis csak így védekezhetünk a szalmonella és az egyéb fertőzések, betegségek ellen.

Kerüljük el azokat az étkeket, amelyek nyers tojást tartalmaznak, így a tatár beefsteaket, a majonézt, vagy az olyan krémeket, amikbe ez szükséges. Semmiképpen ne fogyasszunk, kóstoljunk nyers tésztát, például: palacsinta tésztát, nokedlit, ugyanis a szalmonella így kerülhet legkönnyebben a szervezetünkbe.

Nagyon egyszerűen megállapíthatjuk, hogy friss-e a tojásunk, vagy sem. A friss tojás ugyanis nem merül el, úszik a víz felszínén, ha azt vízbe merítjük, míg a régi lesüllyed. Akkor sem szabad felhasználni, ha a fehérje zavaros, vagy a sárgája folyóssá válik.

Fontos még az is, hogy a tojással érintkező konyhai felszerelést mindig alaposan el kell mosogatni, mielőtt újra kézbe vennénk, használnánk őket. Ügyeljünk tehát a higiéniára, hiszen komoly betegségektől óvhatjuk meg magunkat egy kis odafigyeléssel.

Fotó:
sxc.hu

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.